Huono sää keskeytti Norjan vuoristoon kadonneiden suomalaisten etsinnät – ”Olisi vastuutonta lähettää pelastajia sinne” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huono sää keskeytti Norjan vuoristoon kadonneiden suomalaisten etsinnät – ”Olisi vastuutonta lähettää pelastajia sinne”

Kolme suomalaista miestä ja ruotsalaisnainen ovat yhä kateissa Tromssan läänin vuoristoalueella Pohjois-Norjassa. Etsinnät on nyt keskeytetty.

3.1.2019 17:11

Kolmen suomalaismiehen ja yhden ruotsalaisnaisen seurue katosi keskiviikkona Norjan puolella, lähellä Kilpisjärveä. Lehtitietojen mukaan he pyrkivät Blåbærfjellet-tunturin huipulle.

Heistä tehtiin viimeinen havainto keskiviikkona iltapäivällä kello 14. Alueella on tapahtunut useita lumivyöryjä ja poliisi pelkää nelikon joutuneen vyöryn alle. Nelikko oli vielä torstainakin kateissa ja etsintöjä vaikeutti huono sää.

– Käynnistämme uuden operaation torstaina, jos sää sallii, Keski-Tromssan poliisipäällikkö Andreas Nilsen kertoi Ilta-Sanomille aamupäivällä.

Norjan yleisradioyhtiö NRK ja sanomalehti VG kertoivat kuitenkin iltapäivällä, että lumivyöryriskin takia etsintöjen jatkaminen olisi liian vaarallista pelastajia ajatellen. Alueella on lisäksi tuiskuttanut lunta melkoisesti ja myös tuuli on voimakas.

Myös Tromssan poliisi tiedotti Twitterissä, että etsinnät on keskeytetty hankalien sääolosuhteiden takia.

Poliisi vahvisti tiedotteessaan, että huonon sään takia helikopterilla tehtäviksi suunniteltuja etsintöjä ei päästy tekemään vaikeiden sääolojen takia.

– Olemme valmiina aloittamaan operaation heti, kun sää sen sallii, sanoi Tromssan poliisipäällikkö Astrid Nilsen tiedotteessa.

– Olisi vastuutonta lähettää pelastajia sinne. Tämä on hyvin vaativa tilanne kaikille, hän sanoi NRK:lle.

Pohjois-Norjan yliopistollisen sairaalan (UNN) asiantuntija Bård Rannestad sanoi NRK:n haastattelussa, että mahdollisuudet löytää kadonneet elossa heikkenevät minuutti minuutilta. Hän kuitenkin huomautti, että olemassa on myös mahdollisuus siihen, että nelikko voi olla lumen alla ilmataskussa.

Poliisi on norjalaisten tiedotusvälineiden mukaan selvittänyt kateissa olevien henkilöllisyydet ja ollut yhteyksissä heidän omaisiinsa. VG:n poliisilta saaman tiedon mukaan kadonneet ovat varsin nuoria, mutta poliisi ei suostunut paljastamaan tarkempia yksityiskohtia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?