Äärioikeistolainen Bolsonaro aloitti Brasiliassa virkakautensa – kohulausunnoista tunnettua presidenttiä kutsuttu ”tropiikin Trumpiksi”

Donald Trump onnitteli uutta presidenttiä Twitterissä.

Jair Bolsonaro nousi tiistaina Brasilian presidentiksi.

2.1.2019 10:44

Virkavalansa tiistaina vannonut Brasilian uusi presidentti Jair Bolsonaro julisti ristiretken alkaneeksi rikollisuutta, korruptiota ja vasemmistolaista ideologiaa vastaan.

Virkaanastujaispuheessaan Bolsonaro vaati ”todellista kansallista sopimusta yhteiskunnan ja toimeenpanovallan, lainsäädäntövallan ja oikeudellisen vallan välillä”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin usein verrattu Bolsonaro, 63, on entinen armeijan upseeri, joka ihailee avoimesti maata vuosina 1964–1985 hallinnutta sotilasdiktatuuria. Valinnastaan lähtien Bolsonaro on kuitenkin toistuvasti sanonut olevansa sitoutunut demokratiaan ja noudattavansa Brasilian perustuslakia, kertoo BBC.

Valintansa jälkeen Bolsonaro on nimittänyt seitsemän entistä sotilasta avainministereiksi.

Brasilian väistyvä presidentti Michel Temer (oik.) ja presidentti Jair Bolsonaro (vas.).

Bolsonaron aiemmat kommentit muun muassa kidutuksen kannattamisesta huolettavat monia. Hän on myös esittänyt väheksyviä lausuntoja naisista, homoista ja afrobrasilialaisista.

Bolsonaron vaalikampanja ja valinta presidentiksi ovat aiheuttaneet syvän jakolinjan brasilialaisten välille. Kannattajat näkevät hänet miehenä, joka saa maan oikeille raiteille suurten korruptioskandaalien jälkeen, kun taas vastustajat pelkäävät hänen voivan johtaa Brasilian autoritaariseen hallintoon.

Presidentti Jair Bolsonaro halaa edeltäjäänsä Michel Temeriä.

Lue lisää: Brasiliassa valittiin kohulausunnoillaan kuohuttanut äärioikeistolainen presidentti – tällä politiikalla ”tropiikin Trump” voitti vaalit

Kampanjoi löysempien aselakien puolesta

Vaalikampanjan aikana Bolsonaro lupasi paitsi taistella rikollisuutta ja korruptiota vastaan myös höllentää aselakeja niin, että "rehelliset kansalaiset" voivat kantaa asetta ja "puolustaa itseään". Lauantaina hän twiittasi antavansa säädöksen, joka sallii aseet ihmisille, joilla ei ole rikosrekisteriä.

Erityisen ankarasti Bolsonaro on arvostellut "punaisia", joita hän syyttää korruptiosta. Vaalikampanjan aikana hän sanoi "puhdistavansa" Brasilian sellaisista rikollisista aineksista. Näiden vaihtoehtoina olisi hänen mukaansa vankila tai lähtö pois maasta.

Ulkopolitiikassa Trump on Bolsonarolle esimerkkinä. Bolsonaro onkin esimerkiksi luvannut siirtää Israelin-suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, kuten Yhdysvallat on tehnyt.

Trump onnitteli Bolsonaroa Twitterissä ja luonnehti tämän virkaanastujaispuhetta suurenmoiseksi.

Tuhannet ylimääräiset poliisit turvallisuutta vartioimassa

Virkaanastujaisten turvatoimet olivat tiukat, ja paikalle oli komennettu tuhansia ylimääräisiä poliiseja. Bolsonaron on pelätty joutuvan terroriteon kohteeksi siitä saakka, kun häntä puukotettiin syyskuussa vaalitilaisuudessa.

Bolsonaron kannattajia Brasiliassa, Brasilian pääkaupungissa.

Virkaanastujaisia seuraamaan oli kutsuttu muun muassa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Unkarin pääministeri Viktor Orban. Yhdysvaltoja edusti ulkoministeri Mike Pompeo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnitteli Bolsonaroa Twitterissä.

Bolsonaron virkakausi jatkuu vuoteen 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?