Republikaanipoliitikko Mitt Romney kritisoi rajusti Trumpia: ”Presidentin vajavaisuus on silmiinpistävää”

Julkaistu:

Senaattiin nouseva Mitt Romneyn mukaan Donald Trumpilta puuttuu luonnejohtajuutta eikä presidentti ole onnistunut nousemaan tilanteen tasalle.
Senaattiin valittu republikaanipoliitikko Mitt Romney arvostelee presidentti Donald Trumpia tuoreessa The Washington Postin julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan. Kirjoituksessaan Romney toteaa, ettei presidentti ole kahden vuoden aikana kyennyt nousemaan virkansa vaatimalle tasolle.

– On yleisesti tiedossa, ettei Donald Trump ollut valintani republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Kun hänestä tuli puolueen ehdokas, toivoin hänen kampanjansa pidättäytyvän kaunan kantamisesta ja nimittelystä. Se ei tehnyt niin, Romney kirjoittaa.

Kun Trump voitti vaalit marraskuussa 2016, sanoo Romney toivoneensa, että tuore presidentti ”nousee tilanteen tasalle”. Konkaripoliitikkojen ja asevoimien edustajien nimitykset rohkaisivat.

– Mutta hänen käytöksensä viimeisen kahden vuoden aikana ja erityisesti tämän kuukauden aikana ovat todiste siitä, ettei presidentti ole noussut virkansa tasalle.


Romney huomauttaa, ettei hän tyrmää kaikkia Trumpin toimia. Hän on samaa mieltä presidentin kanssa muun muassa yritysverotuksesta, oikeusjärjestelmän uudistamisesta ja konservatiivisten tuomareiden nimityksistä virkoihin.

Romney toteaa, että poliittiset linjaukset ja nimitykset ovat kuitenkin vain osa presidenttiyttä. Hän sanoo presidentin muokkaavan myös maan luonnetta. Romneyn mukaan presidentin pitäisi yhdistää ja inspiroida kansalaisia pyrkimään parempaan.

– Kun maamme on niin jakautunut, katkeroitunut ja vihainen, presidentillinen luonnejohtajuus on välttämätöntä. Ja tässä asiassa istuvan presidentin vajavaisuus on silmiinpistävää.


Romneyn mukaan Trumpin presidenttiys oli jyrkässä laskussa joulukuussa ja nostaa esimerkiksi muun muassa puolustusministeri James Mattisin ja kansliapäällikkö John Kellyn erot.

Trump kertoi joulukuun alkupuolella kansliapäällikkö John Kellyn jättävän pestinsä. Hänen lähtöä oli spekuloitu jo kuukausien ajan ja vain pari päivää ennen eroilmoitusta CNN uutisoi, etteivät Kelly ja Trump olleet enää puheväleissä.
Trump kertoi 21. joulukuuta Mattisin ilmoittaneen luopuvansa tehtävästä. Erokirjeessään Mattis kertoi eroavansa, jotta Trump voi nimittää tehtävään henkilön jonka näkemykset ovat lähempänä hänen omiaan. Mattisin mukaan Yhdysvaltojen suhde Venäjän ja Kiinan kaltaisiin maihin oltava selkeä.

Pari päivää myöhemmin Trump ilmoitti, että Mattisin tehtävässä jatkaa toistaiseksi apulaispuolustusministeri Patrcik Shanahan.
Romney väittää myös muun muassa, että Yhdysvallat on hylännyt maan rinnalla taistelleet liittolaisensa. Kommentilla Romney viittaa todennäköisesti päätökseen, jonka mukaan Yhdysvallat vetää kaikki joukkonsa Syyriasta. Trumop sanoi Twitterissä 19.12, että äärijärjestö Isis oli lyöty Syyriassa. Isis oli Trumpin mukaan ainoa syy Yhdysvaltojen läsnäoloon Syyriassa hänen presidenttikaudellaan.


Syyriasta vetäytyminen on kirvoittanut runsaasti kritiikkiä sekä demokraattien että republikaanien keskuudessa. Lisäksi Yhdysvaltojen erityislähettiläs Isisin vastaisessa taistelussa ilmoitti jättävänsä tehtävänsä ennenaikaisesti, koska ei voi panna toimeen suunnitelmaa vetää amerikkalaisjoukot Syyriasta. Erityislähettiläs Brett McGurkin mukaan Trumpin ilmoitus tuli täytenä yllätyksenä hänelle ja Yhdysvaltojen liittolaisille.
Republikaanien presidenttiehdokkaana vuoden 2012 vaaleissa ollut Romney kritisoi Trumpia tämän vaalikampanjan aikana vuonna 2016. Sittemmin miesten välien arvioitiin parantuneen ja Trumpin on kerrottu harkinneen Romneyta ulkoministerin virkaan, CNN kertoo. Trump myös tuki Romneyn ehdokkuutta senaattiin.


Viime marraskuussa Romney kritisoi kuitenkin Trumpia toimittaja Jamal Khashoggin murhaa koskeneista kommenteista. Trump sanoi Yhdysvaltojen pysyvän ”lujana kumppanina” Saudi-Arabialle siitä huolimatta, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA pitää todennäköisenä, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli osallisena saudihallintoa kritisoineen toimittajan murhaan.

– Voi olla erittäin mahdollista, että kruununprinssillä oli tieto tästä traagisesta tapahtumasta – ehkä hän tiesi, tai ehkä hän ei tiennyt! Trump sanoi Valkoisen talon tiistaina julkaiseman lausunnon mukaan.

– Presidentin ja ulkoministeriön Khashoggi-lausunnot ovat ristiriidassa ulkopolitiikkamme, kansallisten intressiemme, perusihmisoikeuksien sekä Amerikan suuruuden kanssa. Sanktiot eivät välttämättä vaadi liittolaisuuden lopettamista, vaan ne vaativat todellisia ja tuskallisia seurauksia, Romney twiittasi.