Republikaanisenaattori: Trump lupasi varmistaa, että Isis on tuhottu ennen lähtöä Syyriasta

Julkaistu:

"Presidentti ottaa tämän hyvin vakavasti".
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on luvannut toistaiseksi jarruttaa suunnitelmia vetäytyä Syyriasta, sanoo vaikutusvaltainen republikaanisenaattori Lindsey Graham CNN:n mukaan. Graham tapasi Trumpin Valkoisessa talossa sunnuntaina.

Grahamin mukaan presidentti on sitoutunut varmistamaan, että yhdysvaltalaisjoukkojen lähtiessä äärijärjestö Isis on täysin voitettu. Presidentti ilmoitti pari viikkoa sitten vetävänsä kaikki Yhdysvaltojen joukot Syyriasta välittömästi. Hän perusteli päätöstä sillä, että Isis on lyöty.

Yhdysvalloilla on Syyriassa noin 2 000 sotilasta. Vetäytymispäätöksen seurauksena puolustusministeri Jim Mattis jätti erokirjeensä presidentille, ja myös Brett McGurk, joka työskenteli Yhdysvaltojen edustajana äärijärjestö Isisin vastaisessa koalitiossa, ilmoitti lähtevänsä tehtävästään suunniteltua aiemmin.

– En ole koskaan aiemmin tuntenut oloani yhtä hyväksi sen suhteen, mihin olemme menossa, kuin nyt keskusteltuani presidentin ja (pääesikunnan johtaja, kenraali Joseph) Dunfordin kanssa. Mielestäni hidastamme tahtia järkevällä tavalla, Graham sanoi.

CNN:n mukaan Valkoinen talo ei ole kommentoinut Grahamin väitteitä vetäytymisaikataulun muutoksista.

Silmät avautuivat Irakissa

Graham sanoi, että viimeviikkoinen yllätysvierailu Irakiin oli presidentille silmiä avaava kokemus. Sotilasjohto oli Irakissa teroittanut Trumpille, että Isis ei ole "täysin tuhottu".

Graham arvosteli aiemmin joulukuussa rankasti Trumpin vetäytymissuunnitelmia, mutta oli nyt helpottunut.

– Presidentti ottaa tämän hyvin vakavasti. Matka Irakiin oli hyvin ajoitettu.

Ennen tapaamista Graham kertoi ABC-kanavan haastattelussa, että hän aikoo pyytää presidenttiä harkitsemaan vielä uudelleen joukkojen vetämistä Syyriasta.

– Jos jätämme Syyrian nyt, kurdit teurastetaan. Aion pyytää presidenttiä tekemään jotain, jota presidentti Obama ei olisi koskaan tehnyt: harkitsemaan asiaa uudelleen, Graham sanoi haastattelussa.

Graham on senaatin keskeisiä sotilasasioiden tuntijoita ja on vieraillut useita kertoja amerikkalaisjoukkojen luona konfliktialueilla.