Vanhempien ja lasten joululomaristeily Ahvenanmaalle päättyi paniikkiin – 2-vuotias pääsi laivaan, äiti jäi rannalle

Julkaistu: , Päivitetty:

Asiasta uutisoivan Aftonbladetin mukaan seurue oli saapunut satamaan viime tipassa, eikä laiva siksi odottanut kaikkia matkustajia kyytiin.
Tukholman satamassa useampi vanhempi ja lapsi koki lauantaiaamuna kauhun hetkiä, kun kiireellä ja viime tipassa Viking Linen risteilylle pyrkineestä seurueesta vain osa pääsi laivaan asti.

Asiasta uutisoivan Aftonbladetin mukaan 15 lapsen ja viiden aikuisen seurueen oli tarkoitus risteillä Ahvenanmaalle juhlimaan joululomaa.

32-vuotias Huda kertoo ruotsalaislehdelle jääneensä jälkeen muusta seurueesta oltuaan pysäköimässä autoaan.

Laivaan oli tuossa vaiheessa ehtinyt 13 lasta ja kaksi aikuista. Hudan ja muutaman muun matka kuitenkin tyssäsi satamaan, sillä laivan ovet sulkeutuivat heidän edestään ja Viking Amorella lähti kohti Ahvenanmaata ilman heitä.

Hudan mukaan kaikki rannalle jääneet menivät tilanteen tajuttuaan paniikkiin.

– Nuorin lapseni on vasta kaksivuotias ja hän oli laivassa. Oli kamalaa nähdä laivan lipuvan pois, äiti kuvailee tuntojaan.

Myös Hudan sisar Ruweida, 30, jäi rannalle. Äiti kertoo laivassa olleen poikansa itkeneen vuolaasti, kun he olivat saaneet puhelimella yhteyden laivassa olevaan porukkaan.

– En ymmärrä, miten lapset voivat päästä risteilylle ilman vanhempiaan. Siinä on iso aukko turvallisuudessa, Ruweida kritisoi.

Laivayhtiö: Aikataulut ovat hyvin tiukkoja

Tapaus oli myös Viking Linen tiedossa, vahvisti viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström lauantaina Aftonbladetille. Hän sanoi pitävänsä tilannetta tietysti ikävänä, mutta huomauttaa syyn olleen se, että seurue saapui myöhässä laivalle.
– Henkilökuntamme oli yrittänyt auttaa ja odottaa, että kaikki pääsevät laivaan. Aikataulu on kuitenkin hyvin tiukka, eikä meillä ole juuri mahdollisuutta odotella, viestintäjohtaja huomautti.

IS tavoitti Boijer-Svahnströmin sunnuntaina iltapäivällä. Hän kertoo, että koko seurue ja etenkin rannalle jääneet olivat saapuneet myöhässä terminaaliin ja check-iniin muuta seuruetta myöhemmin ja heitä oli hoputettu portille.

– Sanoimme heille, että nyt on kiire ja että vahtimiehet vievät heidät laivaan. Vahtimiehet odottivat, mutta he eivät tulleet paikalle.

Viestintäjohtajan mukaan seurueen oli tarkoitus tehdä päiväristeily. Hän tarkensi sitä, miksi aikataulut laivoilla ovat hyvin tiukat, eikä myöhästyneitä jäädä odottamaan.

– Reitti on sellainen, että Ahvenanmaalle tulee yhtä aikaa neljä laivaa ja väylät ovat hyvin kapeat. Ja meillä on rahtia ja junayhteydet odottavat Turussa, hän perustelee.

– Meillä on periaate, että 10 minuuttia ennen laivan lähtöä on oltava laivassa, se lukee järjestyssääntöjä. Tässä tapauksessa päästettiin heidät viime tingassa, emmekä tienneet, että pikkulapsi oli mennyt laivaan ryhmän mukana ilman vanhempiaan.

Boijer-Svahnström korosti, että kyse on hyvin harmittavasta tapauksesta.

– Ikävää, varsinkin kun lapsista on kyse! En ole kuullut vastaavasta tapauksesta, jossa pieni lapsi olisi päässyt laivaan ilman vanhempiaan. Tässäkin tapauksessa lapsi oli kuitenkin ilmeisesti tuttavaperheen seurassa.

Laivaan ehtinyt seurue palasi Aftonbladetin mukaan Tukholmaan jo lauantai-iltana.

”Myöhästyminen jää valitettavasti omalle kontolle”

Ilta-Sanomat uutisoi keväällä 2015, että suomalaiset myöhästyvät yllättävän usein laivasta.

– Ihmiset ajattelevat, että kun lähtöaika on kello 12, he voivat tulla vielä viittä vaille. Nykyisin ei ole enää mahdollista tulla laivaan viime minuutilla! laivayhtiö Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen korosti.

Hän myönsi laivayhtiön saaneen jonkin verran vihaista palautetta, sillä ihmisiä ymmärrettävästi harmittaa, jos he jäävät laivasta.

– Olemme yrittäneet korostaa, että ilmoittamamme ajat ovat tarkkoja ja niitä pitää noudattaa niin kuin lentokentällä. Myöhästyminen jää valitettavasti omalle kontolle, koska ei ole noudattanut matkaehtoja.

Keronen arvioi tuolloin, että myöhästely johtuu todennäköisesti siitä, että aiemmin laivat olivat pienempiä ja mahdollisuus joustoihin oli toista luokkaa kuin nykyisin.

– Nykyiset laivat ovat niin isoja, että niihin mahtuu yli 2 000 henkeä. Isot laivat eivät voi odottaa viime minuuttiin sitä, että kaikki tulevat.

Juttua päivitetty kello 14.46 Boijer-Svahnströmin tuoreilla kommenteilla.