Lavrov: Venäjä ja Turkki sopivat yhteistoiminnasta Syyrian maaoperaatioissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lavrov: Venäjä ja Turkki sopivat yhteistoiminnasta Syyrian maaoperaatioissa

Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia (kesk.) ja Turkin ulkoministeriä Mevlüt Cavusoglua (oik.) nauratti, kun heidät kuvattiin YK:n päämajassa Genevessä pari viikkoa sitten. Tuolloin ilonpidossa oli mukana myös Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Sharif.

Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia (kesk.) ja Turkin ulkoministeriä Mevlüt Cavusoglua (oik.) nauratti, kun heidät kuvattiin YK:n päämajassa Genevessä pari viikkoa sitten. Tuolloin ilonpidossa oli mukana myös Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Sharif.

Julkaistu: 29.12.2018 16:11

Esillä myös Syyrian pakolaisten kotiinpaluun vauhdittaminen.

Venäjä ja Turkki koordinoivat keskenään maaoperaatioitaan Syyriassa, ilmoitti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrov kertoi sopineensa Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun kanssa yhteistoiminnasta neuvottelussa lauantaina.

Syyrian sisällissodan asetelma on muuttumassa, koska Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä sotilaansa Lähi-idän maasta. Lavrovin mukaan nyt sovittiin, miten Venäjän ja Turkin sotilasedustajat jatkavat uudessa tilanteessa yhteistoimintaa maaoperaatioissa.

– Tavoitteena on Syyriassa toimivien terroristien lopullinen nujertaminen, Lavrov lisäsi.

Cavusoglu puolestaan kertoi, että ulkoministerit keskustelivat sotilaallisen koordinaation lisäksi suunnitelmista, joilla autetaan Syyriasta pakolaisiksi lähteneiden kotiinpaluuta.

– Jatkamme työtä Venäjän ja Iranin kollegojemme kanssa vauhdittaaksemme poliittisen sopimuksen saamista Syyriaan.

Moskovassa tapasivat ulkoministerien lisäksi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ja hänen turkkilainen virkaveljensä Hulusi Akar.

Perjantaina Venäjä ilmoitti, että se isännöi alkavan vuoden alkuvaiheessa huippukokousta, jossa Venäjä, Turkki ja Iran käsittelevät Syyrian konfliktia.

Päätös Yhdysvaltojen vetäytymisestä yllätti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla yllättäen, että maa kotiuttaa Syyriasta noin 2 000 sotilastaan. Trump perusteli joukkojen poisvetämistä sillä, että äärijärjestö Isis on pitkälti kukistettu.

Vaikka Isis on menettänyt liki kaikki aiemmin valvomansa alueet Syyriassa, maassa arvioidaan olevan edelleen tuhansia sen jihadisteja.

Trumpin ilmoituksen jälkeen Yhdysvaltojen puolustusministeri Jim Mattisin ilmoitettiin lähtevän eläkkeelle. Mattis perusteli eroaan sillä, että Trumpilla on oikeus saada puolustusministeri, jonka näkemykset vastaavat paremmin presidentin omia.

Myös Yhdysvaltojen erityisedustajana Isisin vastaisessa koalitiossa toimiva Brett McGurk ilmoitti lähtevänsä presidentin päätöksen jälkeen.

Tuoreimmat osastosta