Phyllis, 99, sai hänelle lähetetyn rakkauskirjeen 77 vuoden jälkeen – löytyi kilometrien syvyydestä aarrelaivan hylystä

Phyllis Ponting luuli liki 80 vuoden ajan, ettei hänen myönteinen vastauksensa kosintakirjeeseen saapunut perille, kunnes uponneesta aarrelaivasta löytyi 717 kirjettä.

Muiden muassa Daily Mail -lehti on kertonut rakkauskirjeen löytymisestä.

28.12.2018 12:50

Phyllis Ponting kirjoitti myönteisen vastauksen häntä kosineelle Bill Walkerille joulukuussa 1940. Mutta Phyllis ei enää koskaan kuullut Billistä tai saanut tietää, saavuttiko hänen kirjeensä miehen.

Nyt 77 vuotta myöhemmin meriarkeologien avulla Phyllis, 99, sai vastauksen Billiltä.

”Phyllille” osoitetussa kirjeessä Bill kirjoittaa: ”Olisin toivonut sinun olevan paikalla kun avasin kirjeesi. Itkin ilosta, en voinut estää kyyneleitä. Voi kun tietäisit kuinka onnelliseksi minut teit rakas”.

Kirje löytyi liki 5 kilometrin syvyydestä Atlantin valtameren pohjasta. Kirje oli osa Kalkutasta Intiasta Liverpoolin palanneen rahtilaiva SS Gairsoppan lastia, kun saksalaisen sukellusvene U-101:n torpedo upotti aluksen Irlannin rannikon edustalla 16. helmikuuta 1941.

Vain yksi rahtilaivassa olleista 84 henkilöstä pelastui.

Gairsoppalla oli kirjeiden lisäksi arvokas lasti: suuret määrät intialaista teetä sekä 2 817 harkkoa hopeaa sodasta kärsiville briteille.

Vuonna 2011 aloitettiin hopealastin nostotyöt. Hopean ohella tutkijat hämmästyksekseen löysivät 717 kirjettä, jotka olivat säilyneet hapettomassa merenpohjassa muun lastin ja lietteen suojaamina.

Odyssey Marinen kuva Gairsoppa -aluksesta.

Nyt kirjeet on entisöity ja niistä tehty näyttely Voices from the Deep on esillä Lontoon Postimuseossa vielä kesäkuun loppuun saakka.

Pääosa kirjeistä oli Intiassa sotimassa olleiden brittisotilaiden kirjoittamia. Bill Walker palveli Wiltshiren rykmentissä.

Phyllis Ponting odotti aikansa, mutta kun ei kuullut Billistä, niin oletti tämän kaatuneen.

Phyllis avioitui kahdesti ja sai neljä lasta, mutta pohti aina, saapuiko hänen myöntävä vastauksensa kosintaan koskaan ensimmäiselle sulhaselle.

– En voinut uskoa, että kirje on ollut meren pohjassa ja minä voin sen nyt lukea. En usko Billin selvinneen sodasta, koska hän olisi palannut luokseni. Me olisimme menneet naimisiin. Hän rakasti minua paljon, Phyllis, 99, kertoi BBC:n haastattelussa.

SS Gairsoppa.

Postimuseon kuraattori Shaun Kingsley kertoo, että Gairsoppan kirjeet ovat suurin kokoelma, mitä missään hylyssä on säilynyt maailmassa.

– Niiden ei pitäisi olla säilynyt, mutta koska pohjassa ei ollut valoa, happea, ja oli pimeää, niin se oli kuin laittaisi kasveja säilykepurkkiin, tiivistäisi sen ja laittaisi pakastimeen. Konservointilaboratoriossa kirjeiden kirjoitukset pikku hiljaa saatiin esiin.

Amerikkalainen yksityinen merentutkimusfirma Odyssey Marine Exploration oli tehnyt sopimuksen SS Gairsoppan hopealastin nostamisesta. Kyseessä oli vaativin ja syvin arvometallien pelastusyritys koskaan.

Ensimmäisenä 2012 pohjasta nousi 1 200 hopeaharkkoja, arvoltaan noin 37 miljoonaa dollaria. 80 prosenttia tästä meni yhtiölle ja loput Britannian valtion kassaan.

Kesällä 2013 oli merestä nostettu yhteensä 61 tonnia hopeaa, arvoltaan noin 137 miljoonaa puntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?