Donald Trump vieraili tapaninpäivänä ensi kertaa presidenttikaudellaan Irakissa tapaamassa yhdysvaltalaissotilaita.
Vierailu oli täysi yllätys, ja siitä tiedotettiin virallisesti vasta, kun se oli jo ohi.
Spekulaatiot Trumpin salaisesta vierailusta olivat kuitenkin ehtineet levitä sosiaalisessa mediassa jo ennen kuin presidentti oli edes ehtinyt laskeutua Irakiin.
Brittiläinen amatöörivalokuvaaja ja lentokonebongari Alan Meloy oli katsellut ulos keittiönsä ikkunasta Sheffieldissä, kun hän oli havainnut kirkkaalla taivaalla ison lentokoneen.
Lentokoneita yli 40 vuotta bongaillut Meloy kertoo CNN:lle menneensä pihalle pitkäputkisen kameransa kanssa ja napanneensa kuvan koneesta.
Hänen aikeenaan oli lisätä kuva tuhansien muiden ottamiensa lentokonekuvien joukkoon internetiin.
Hän tajusi kuitenkin nopasti koneen värityksestä, ettei kyseessä ollut ihan mikä tahansa reittilento.
– Olin todellakin hämmästynyt. Tajusin, että se oli toinen kahdesta VC-25-koneesta. Minulla ei ollut tietoa, kuka sen sisällä oli, mutta tiesin, että sen täytyi olla joku todella tärkeä.
Yhdysvaltain presidentin lentokone tunnetaan nimellä Air Force One.
VC-25A on erikoisversio Boeingin 747–200-mallin koneesta. Niitä on maailmassa vain kaksi, ja ne on tarkoitettu Yhdysvaltain presidentin käyttöön. Air Force One -nimeä kantaa koneista se, jonka kyydissä presidentti on.
Normaalisti Air Force One lentää koodilla AF1, mutta huippusalaiseksi tarkoitetulla Irakin-vierailulla se ei käyttänyt turvallisuussyistä normaalia lentokoodiaan.
Meloy julkaisi kuvan poikkeuksellisesti sotilaskoneille tarkoitetulla RCH358-nimellä lentäneestä Air Force Onesta Flickr-tilillään sosiaalisessa mediassa tiedustellakseen, oliko kukaan muu havainnut samaa erikoisuutta taivaalla.
Meloyn julkaisema kuva levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa, ja monet alan vannoutuneet harrastajat tunnistivat kuvassa olevan jonkin aivan muun kuin RCH-lentokoodin sotilasrahtikoneen.
Koneen määränpäästä ei ollut varmuutta, mutta Twitterissä spekuloitiin kuumeisesti presidentti Trumpin olevan salamyhkäisyyden vuoksi matkalla joko Irakiin tai Afghanistaniin.
Sen seurauksena Valkoisen talon oli ollut pakko paljastaa matkaan liittyviä tietoja suunniteltua aiemmin, kertoo Guardian. Tämä puolestaan syöksi median hallitsemisen ja matkan turvallisuussuunnitelmat kaaokseen.
Muutama tunti Meloyn bongauksen jälkeen salainen lento RCH358 laskeutui Al Asadin sotilastukikohtaan Baghdadin länsipuolelle.
Yhdysvaltalaisjoukkoja tukikohdassa tavannut Trump kertoi Irakissa salaisen vierailun vaatimista toimenpiteistä.
– Olisittepa nähneet, mitä jouduimme käymään läpi pimennetyssä koneessa. Kaikki ikkunasuojat olivat alhaalla, eikä valoja missään. Pikimustaa. En ollut koskaan aiemmin nähnyt mitään tällaista, Trump kertoi.
Trump kertoi, että noin kolme tuntia kestänyttä vierailua oli suunniteltu 3–4 viikkoa.
Trump piti joukoilleen puheen Al Asadin sotilastukikohdassa Irakissa.
CNN:n haastattelema entinen Yhdysvaltain salaisen palvelun agentti Jonathan Wackrow sanoo, että englantilaisen harrastelijavalokuvaajan paljastamasta huippusalaisesta vierailusta on syytä ottaa opiksi. Hänen mukaansa salainen palvelu ja armeija joutuvat olemaan sosiaalisen median aikakaudella entistä laskelmoivempia ja tarkkaavaisempia.
Ennen Irakin-vierailuaan Trumpia oli kritisoitu siitä, ettei hän ollut vieraillut kertaakaan Lähi-idän konfliktialueilla presidenttikautensa aikana. Joidenkin lähteiden mukaan syyksi on väitetty pelkoa.
Trump paljasti Irakin-vierailunsa yhteydessä, että ”muutama” suunniteltu vierailu oli jouduttu perumaan, kun tieto asiasta oli vuotanut julki ennen aikojaan.
Artikkelia muokattu 28.12.2018 kello 06.34. Vaihdettu tekstin joukkoon lisäkuvaksi tunnetumman Air Force Onen kuva. Air Force Oneksi kutsutaan lentokonetta, jonka kyydissä Yhdysvaltain presidentti kulloinkin on.