Demokraattipuolueen presidenttikisa on käynnistymässä – kuka kykenee Trumpin kaatoon? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Demokraattipuolueen presidenttikisa on käynnistymässä – kuka kykenee Trumpin kaatoon?

Julkaistu: 27.12.2018 23:38

Tammikuussa käynnistyy kamppailu siitä, kuka nousee demokraattipuolueen ehdokkaaksi haastamaan Trumpin marraskuun 2020 presidentivaalissa.

Yhdysvallat on tuskin toipunut viime marraskuun välivaaleista, kun seuraava eeppinen vaalitaisto on jo ovella.

Donald Trump nöyryytti demokraattipuoluetta vuoden 2016 presidentinvaaleissa, ja tammikuussa käynnistyy kamppailu siitä, kuka nousee puolueen ehdokkaaksi ottamaan revanssia Trumpista marraskuun 2020 presidentinvaaleissa.

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump kättelivät ennen ensimmäistä vaaliväittelyä syyskuussa 2016.

Varsinainen esivaalirumba alkaa vasta vuoden päästä, mutta ehdokkaan pitää ilmoittautua kisaan ajoissa, jotta rahankeruu kampanjalle pääsee käyntiin. Esimerkiksi ennakkokaavailuissa kärkiehdokkaisiin kuuluvat senaattorit Cory Booker ja Kamala Harris ovat luvanneet päätöksensä heti ”lomien jälkeen”.

Näkyvissä on selviä merkkejä muidenkin liikehdinnästä. Vähemmän tunnetut ehdokkaat, kuten kongressiedustaja John Delaney, ovat alkaneet yhtäkkiä ravata tunnustelemassa ilmapiiriä tärkeässä esivaaliosavaltiossa Iowassa. Toiset pitävät ulkopolitiikkaansa hahmottelevia puheita, kuten senaattori Elizabeth Warren. Ex-varapresidentti Joe Biden ja senaattori Bernie Sanders myhäilevät kysymyksille ehdokkuudestaan samaan aikaan, kun tukijoukot heidän taustallaan työskentelevät täydellä höyryllä.

Demokraattien tulevaa kisaa leimaa kaksi teemaa: 1) kysymys siitä, kuka kykenee Trumpin kaatoon ja 2) epätietoisuus siitä, kuka erittäin laajasta ehdokasjoukosta kykenee yhdistämään demokraattipuolueen taakseen.

Voiton varmistaakseen demokraattiehdokkaan pitää kyetä käännyttämään osa Trumpia äänestäneistä liki 63 miljoonasta amerikkalaisesta. Etukäteen spekuloidaan laajalti, että esimerkiksi liian vasemmistolainen ehdokas olisi suuri riski demokraateilta.

Selvän kärkiehdokkaan puuttuminen voi ennakoida demokraattien kiivasta sisäistä kisaa, mikä taas voi hyödyttää Trumpia. Presidentillä uskotaan alhaisista kannatusluvuistaan huolimatta olevan hyvät mahdollisuudet jatkokauteen, jos vastassa on riitainen oppositio.

Demokraattien ehdokaskaarti on sekoitus ominaisuuksia, jotka ovat vastakohta Trumpille. Mukana on niin nuoria komeettoja kuin kokeneita kettuja, topakoita naisia ja kiinnostavia rotuvähemmistöjen edustajia. Seuraavassa katsaus tämänhetkiseen todennäköiseen ehdokasjoukkoon.

1. Joe Biden

Joe Biden

Kaikkien demokraattimittausten kärkinimi, Barack Obaman varapresidentti Joe Biden, ei salaile kiinnostustaan palata Valkoiseen taloon, mutta saattaa myös päättää toisin.

Tunnettu, valovoimainen, sopuisa ja huumorintajuinen Biden johtaa kyselyissä Trumpia selvästi ja ”työväen miehenä” vie tämän etua tärkeissä ruostevyöhykkeen osavaltioissa.

Koskettava elämäntarina ensimmäisen vaimon ja tyttären sekä pojan menetyksineen. Miinuksena korkea ikä, 76, ja monien näkemys, että demokraattien ehdokkaaksi tarvittaisiin uusi kasvo.

Bernie Sanders

2. Bernie Sanders

Vermontin riippumaton senaattori Bernie Sanders sai aikaan ilmiön nuorten keskuudessa edellisissä esivaaleissa, ja monien mielestä hän olisi kyennyt voittamaan Trumpin, jos Hillary Clintonia ei olisi keploteltu ehdokkaaksi.

”Demokraattiseksi sosialistiksi” itseään tituleeraava Sanders on piinkova talouseliitin arvostelija ja pienen ihmisen asialla, mikä voi vieroittaa häntä liian vasemmistolaisena pitäviä äänestäjiä vaa’ankieliosavaltioissa.

Myös korkea ikä, 77, arveluttaa.

3. Beto O’Rourke

Beto O’Rourke

Kongressiedustaja Beto O’Rourke, 46, tuli täysin puskista ja myllersi demokraattien presidenttipelin uusiksi, kun hän oli lähellä kammeta virasta senaattori Ted Cruzin patarepubli­kaanisessa Texasissa marraskuussa.

”Valkoiseksi Obamaksi” kutsuttu O’Rourke keräsi senaattorikampanjaansa rahaa enemmän kuin kukaan aiemmin (70 milj. dollaria). Liberaali, ympäristötietoinen, karismaattinen O’Rourke vasta harkitsee ehdokkuutta, mikä on saanut jo aikaan sen, että kaikki odottavat mitä hän tekee.

Kokemattomuus lainsäädäntötyössä ja valtakunnanpolitiikan näyttämöllä voi olla heikkous.

4. Cory Booker

New Jerseyn senaattori Cory Booker, 49, kuuluu maltillisiin demokraatteihin, joka on sosiaalisissa kysymyksissä vasemmalla.

Tehnyt sovinnollisuudesta tavaramerkkinsä ja saarnaa rakkauttaan ihmisiin, myös Trumpin kannattajiin, mutta puolustaa palavasilmäisesti poliittisia kantojaan.

Entinen Newarkin pormestari on myös saanut kuulla Obama-vertailuja ihonvärinsä myötä. Booker on poikamies, ja hän on toistuvasti joutunut vakuuttelemaan olevansa heteroseksuaali. Vaimottomuus ja lapsettomuus voivat kuitenkin olla miinuksia kampanjassa.

Cory Booker

Kamala Harris

5. Kamala Harris

Kalifornian ensimmäisen kauden senaattori Kamala Harris, 54, identifioituu paitsi mustaksi myös äitinsä puolelta intialaistaustaiseksi, mistä juontuu hänen etunimensä. Historian toisena mustana naissenaattorina täydellinen vastakohta Trumpille.

Entinen yleinen syyttäjä kuuluu puolueen liberaalisiipeen ja profiloitui kovaksi ristikuulustelijaksi Trumpin tuomariehdokkaan Brett Kavanauhgin kuulemisissa senaatin oikeuskomiteassa. Kielteinen kanta kuolemantuomioon voi olla haitaksi koventuneessa poliittisessa ilmapiirissä.

Elizabeth Warren

6. Elizabeth Warren

Massachusettsin senaattorilla Elizabeth Warrenilla, 69, on tärkeimmät mitä presidenttiehdokkuuteen vaaditaan eli poliittisia näyttöjä, vankka kannatuspohja ja rahallinen tuki valmiina.

Niin sanottujen progressiivisten demokraattien pitkäaikainen johtotähti ajaa Sandersin tavoin Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysjärjestelmän kattavaa uudistusta, mikä voi karkottaa maltillisia äänestäjiä. Warren kertoi vuosia sitten omaavansa kaukaisia intiaanijuuria, minkä vuoksi Trump on piikitellyt häntä ”Pocahontasiksi” ja kaksikon riitely on ollut toistuvasti julkisuudessa.

Michael Bloomberg

7. Michael Bloomberg

Bloomberg-uutistoimiston perustaja ja Yhdysvaltain 8. rikkain mies pystyisi rahoittamaan vaikka itse kampanjaansa.

Entisenä republikaanina ja riippumattomana New Yorkin pormestarina Michael Bloomberg, 76, on toistuvasti pärjännyt valtakunnanlaajuisissa kyselyissä. Maltillinen demokraatti, joka harjoittaa laajaa hyväntekeväisyyttä ja arvostelee Trumpia toistuvasti. Ollut aiemminkin mukana ehdokasspekulaatioissa, mutta päättänyt aina jättäytyä kisasta ja tukea muita.

8. Kirsten Gillibrand

New Yorkin senaattoriksi Hillary Clintonin jälkeen noussut Kirsten Gillibrand on profiloitunut seksuaaliseen ahdisteluun puuttuneen #metoo-liikkeen kärkihahmona ja naisten oikeuksien puolustajana.

Painosti vuosi sitten puoluetoveriaan, senaattori Al Frankenia eroamaan kongressista tämän ahdistelusyytösten takia. Ilmoittanut suorasukaisesti, että nyt on naispresidentin aika.

Kirsten Gillibrand

Sherrod Brown

9. Sherrod Brown

Kuka Sherrod Brown?

Valtakunnan politiikassa suhteellisen tuntematon nimi, vaikka voitti juuri kolmannen kauden Ohion senaattorina.

Brownia, 66, on kuvailtu jopa täydelliseksi Trumpin vastaehdokkaaksi, koska hän on konkreettisesti osoittanut kykenevänsä voittamaan presidentin aiempia äänestäjiä taakseen taantuvilla teollisuusalueilla.

Liberaali, joka kuitenkin vetoaa ruostevyöhykkeen työväkeen esimerkiksi vapaakaupan vastustuksellaan.

Demokraattipuolueen mahdollisia ehdokaskandidaatteja on poikkeuksellisen paljon. Lisäksi ainakin seuraavat varteenotettavat henkilöt ovat olleet mukana spekulaatioissa:

 • Entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas John Kerry

 • Ex-oikeusministeri Eric Holder

 • Ex-asuntoministeri Julian Castro

 • Minnesotan senaattori Amy Klobuchar

 • Coloradon senaattori Michael Bennet

 • Connecticutin senaattori Chris Murphy

 • Oregonin senaattori Jeff Merkley

 • Washingtonin kuvernööri Jay Inslee

 • Montanan kuvernööri Steve Bullock

 • Coloradon kuvernööri John Hickenlooper

 • Virginian ex-kuvernööri Terry McAuliffe

 • Marylandin ex-kuvernööri Martin O’Malley

 • Hedge-rahastomiljardööri Tom Steyer

 • Starbucks-miljardööri Howard Schultz

 • Liikemies Andrew Yang

 • Kalifornialainen kongressiedustaja Eric Swalwell

 • Kalifornialainen kongressiedustaja Adam Schiff

 • Ohiolainen kongressiedustaja Tim Ryan

 • Marylandilainen kongressiedustaja John Delaney

 • Havaijilainen kongressiedustaja Tulsi Gabbard

 • Los Angelesin pormestari Eric Garcetti

 • South Bendin pormestari Pete Buttigieg

 • New Orleansin ex-pormestari Mitch Landrieu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?