Trump vieraili yllättäen Irakissa – tapaaminen maan johdon kanssa peruuntui erimielisyyksien vuoksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump vieraili yllättäen Irakissa – tapaaminen maan johdon kanssa peruuntui erimielisyyksien vuoksi

Donald Trump vieraili tapaninpäivänä Irakissa ensi kertaa presidenttikaudellaan.

27.12.2018 0:02

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump matkusti keskiviikkona yllättäen Irakiin yhdessä vaimonsa Melanian kanssa.

Presidentti tapasi ainakin maahan lähetettyjä yhdysvaltalaisjoukkoja ja sotilasjohtoa amerikkalaisessa sotilastukikohdassa Bagdadin länsipuolella.

Trumpin oli ilmeisesti tarkoitus tavata myös Irakin valtiojohtoa, mutta uutistoimisto Reuters kertoo, että tapaaminen on Irakin pääministerin kansian mukaan peruuntunut erimielisyyksien vuoksi.

Erimielisyydet johtuivat kanslian tiedotteen mukaan siitä, miten tapaaminen toteutetaan. Se korvataan nyt puhelinkeskustelulla.

Trump piti puheen yhdysvaltalaisjoukoille Al Asadin tukikohdassa.

Trumpia on kritisoitu varsinkin viime aikoina siitä, ettei hän ole vieraillut sota-alueilla Lähi-idässä presidenttikautensa aikana. Joidenkin lähteiden mukaan syynä olisi ollut pelko.

Presidentti kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan keskiviikkona, että Irakin-vierailun ympärillä oli ollut turvallisuusongelmia. Hänen mielestään on surullista, että nähdäkseen joukkojaan hänen pitää toimia niin salaisesti.

Trump paljasti, että ”muutama” suunniteltu matka oli aiemmin jouduttu perumaan tiedon tultua julki.

Itsestään hän ei kuitenkaan myöntänyt olleensa huolissaan.

– Olin huolissani presidentti-instituution puolesta, en henkilökohtaisesti omasta puolestani. Olin lisäksi huolissani ensimmäisen naisen puolesta, Trump kertoi AFP:n mukaan toimittajille vierailunsa yhteydessä.

Trump puolusti lisäksi yllätyspäätöstään vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta. Samalla hän julisti, että Yhdysvaltain rooli maailmanpoliisina on päättynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?