Ulkomaat

Miksi varoitusta ei tullut ennakkoon? – jo 281 kuolonuhria vaatinut tsunami herätti kysymykset varoitusjärjestemän toimivuudesta

rac

Julkaistu:

The Guardianin mukaan Indonesian katastrofiviraston johtaja Sutopo Purwo Nughoro on kertonut, että tsunamipoijuverkosto ei ole ollut toimintakunnossa vuodesta 2012.
Uusimpien tietojen mukaan Indonesiassa tuhoa lauantai-iltana kylväneen tsunamin uhriluku on nyt 281. Tuoreimman lukeman ovat ilmoittaneet muun muassa uutistoimistot AFP, AP sekä sanomalehdet The Washington Post ja The Guardian.

Vasta muutama tunti sitten brittilehti The Guardian kertoi uhriluvun nousseen 227:ään.

Kuolleiden lisäksi The Guardianin mukaan yli 1 000 ihmistä on loukkaantunut. Heistä 900 on loukkaantunut vakavasti.

430 ihmisen on ilmoitettu olevan kateissa.


Tsunami iski tuhoisin seurauksin rantaan Jaavan ja Sumatran saarten välisessä Sundasalmessa myöhään lauantai-iltana paikallista aikaa Indonesiassa. Indonesian pääkaupunki Jakarta sijaitsee Jaavan saaren pohjoisrannikolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tsunamin sysäsi todennäköisesti liikkeelle merenalainen maanvyöry Anak Krakataun tulivuoren purkauduttua.
Silminnäkijöiden mukaan minkäänlaista ennakkovaroitusta ei tullut, vaan korkeat aallot iskivät suosituille turistirannoille kuin tyhjästä.

Onnettomuus on herättänyt kysymyksiä siitä, millaisessa kunnossa tsunamivaroitusjärjestelmät Indonesiassa ovat.

Brittilehti The Guardian kertoo Indonesian katastrofiviraston johtaja Sutopo Purwo Nughoron selittäneen, miksi tsunamista ei tullut aikaista varoitusta:

”Indonesialla ei vielä ole aikaista varoitusjärjestelmää tsunamien varalle, jotka aiheutuvat merenalaisista maanvyöryistä ja tulivuorenpurkauksista. Nyt käytössä oleva aikaisen varoittamisen järjestelmä on tehty maanjäristysten aktiivisuuden seuraamiseen”, Nughoro ilmoitti Twitterissä.
Nughoro jatkaa The Guardianin mukaan pyytämällä maataan rakentamaan tsunamivaroitusjärjestelmän, jolla kyettäisiin seuraamaan lauantain onnettomuuden kaltaisia tsunameja.

”Indonesian täytyy rakentaa aikaisen varoittamisen järjestelmä, joka seuraa vedenalaisia maanvyörymiä ja tulivuorenpurkauksia”.

Myöhemmin Nughoro jatkoi, että Indonesiassa tsunamien havaitsemiseen käytetty poijuverkosto ei ole ollut toimintakunnossa vuodesta 2012.

”Vandalismi, rajallinen budjetti ja tekniset viat tarkoittavat, että tällä kertaa vedessä ei ollut tsunamipoijuja. Ne täytyy rakentaa uudelleen, jotta voimme vahvistaa Indonesian aikaisen tsunamivaroittamisen järjestelmää.”, Nughoro sanoi The Guardianin mukaan.