Ulkomaat

Gatwickistä löytyi vahingoittunut lennokki – viranomaisten uskotaan käyttäneen järjestelmää, jolla tuhottiin Isisin lennokkeja

rac

Julkaistu:

Brittimedian mukaan Gatwickin lentoliikennettä häiriköineiden lennokkien nujertamiseksi turvauduttiin sotilasteknologiaan.
Gatwickin lentokentältä on löydetty vahingoittunut kauko-ohjattava lennokki, muun muassa Sky News uutisoi. Lennokki löydettiin lentokentän pohjoispuolelta Horleystä.

– Tietysti me teemme kaikkemme tutkiaksemme lennokkia ja nopeutamme ja kiirehdimme näitä tutkimuksia, rikosylitarkastaja Jason Tingley Sussexin poliisista totesi.

Poliisi pidätti perjantaina kaksi ihmistä epäiltynä lentoliikenteen häirinnästä. Kaksikko kuitenkin päästettiin sunnuntaina vapaaksi eikä heitä epäillä enää rikoksesta.


Lennokkihäirikön tai -häiriköiden löytämiseksi tarjotaan tällä hetkellä 60 000 punnan löytöpalkkiota. Gatwickin lentokenttä tarjoaa 50 000 puntaa pidätykseen ja lopulta tuomioon johtavasta vihjeestä ja entinen konservatiivipoliitikko Michael Ashcroft tarjoaa 10 000 puntaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäiset havainnot lennokista Gatwickin lentokentällä tehtiin keskiviikkoiltana paikallista aikaa. Yhteensä havaintoja tehtiin kolmen päivän aikana yli 50. Arviolta 1 000 lentoa peruttiin tai ohjattiin muualle. Lennokkihavainnot vaikuttivat 140 000 matkustajaan.

Viranomaisten on kerrottu turvautuneen sotilasteknologiaan lennokkihäiriöiden nujertamiseksi. The Guardianin mukaan viranomaisten uskotaan käyttäneen Israelissa kehitettyä Drone Dome -järjestelmää, joka havaitsee tutkan avulla lennokit. Se voi myös häiritä lennokin ja sen lennättäjän välistä yhteyttä, jolloin viranomaiset voivat ottaa lennokin haltuunsa ja saada se laskeutumaan turvallisesti.


Daily Mailin mukaan Britannian armeija osti tämän vuoden aikana kuusi Drone Dome -järjestelmää 15,8 miljoonalla punnalla. Teknologiaa on lehden mukaan käytetty Syyriassa Isisin lennokkien tuhoamiseen.

BBC:n mukaan Drone Dome ei kuitenkaan mahdollista lennokin käyttäjän tunnistamista. Britanniassa on laitonta häiritä radiotaajuuksia, mikä saattoi myös olla osasyynä siihen, että sotilasteknologiaan jouduttiin turvautumaan.