Ulkomaat

Tsunami iski kuin tyhjästä – Suositun laulajan koskettava viesti kadonneelle vaimolleen: ”Tänään on syntymäpäiväsi... kiiruhda kotiin”

rac

Julkaistu:

Muun muassa suositun Seventeen-bändin jäsenistä osa on kuollut ja osa kateissa. Yhtyeen laulaja kertoi koskettavassa Instagram-päivityksessään, että myös hänen vaimonsa on kateissa.
Indonesiassa ainakin 222 ihmistä on kuollut, kun tsunami iski Jaavan ja Sumatran saarille noin kello 21.30 lauantaina paikallista aikaa. Silminnäkijät ovat kertoneet, kuinka tsunamista ei tullut minkäänlaista ennakkovaroitusta.

Indonesiassa suosittu rockyhtye Seventeen oli keikalla Tanjung Lesungilla sijaitsevassa hotellissa, kun tsunami iski. Sosiaalisessa mediassa julkaistussa videossa näkyy, kuinka fanit tanssivat ja taputtavat lavan edessä, kun hyökyaalto vyöryy lavan takaa. Video katkeaa tämän pian tämän jälkeen, The Telegraph kertoo.


Seventeen-yhtye julkaisi tsunamin jälkeen tiedotteen, jossa vahvistettiin bändin basistin Muhammad Awal Purbanin, 36, ja managerin Oki Wijayan kuolemat. Bändin laulaja Riefian Fajarsyah julkaisi Instagramissa videon, jossa kertoi yhtyeen kolmen muun jäsenen ja hänen vaimonsa olevan kadoksissa.

– Andia (rumpali) ja Hermania (kitaristi) ja Ujangia (kuuluu porukkaamme) ei ole vielä löydetty. Rukoilkaa, että vaimoni Dylan löydettäisiin pian.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Muut ovat onneksi turvassa, vaikka he ovatkin loukkaantuneet ja luita on murtunut. Olkaa kilttejä ja rukoilkaa, että Dylan, Andi ja Herman ja Ujang löydetään pian.

Fajarsyah julkaisi myös kuvan itsestään ja vaimostaan Pariisissa. Kuvatekstissä mies kehottaa vaimoaan tulemaan kotiin, sillä on naisen syntymäpäivä. Hän täyttää 26 vuotta.

– Tänään on syntymäpäiväsi... kiiruhda kotiin, laulaja kirjoitti BBC:n mukaan.
Azki Kurniawan, 16, oli harjoittelussa 30 muun oppilaan kanssa Patra Comfort Hotelilla suositulla Carita Beachilla, kun ihmiset yhtäkkiä huusivat: ”Merivesi nousee!”

Kurniawan kertoi AP:lle, ettei hän aluksi tiennyt, mitä tapahtuu, sillä hän ei ollut tuntenut maanjäristystä. Nuorukainen oli juoksemassa moottoripyöränsä luo, kun tsunami iski.

– Yhtäkkiä metrin aalto osui minuun.

– Kaaduin ja vesi erotti minut pyörästäni. Paiskauduin aitaa vasten noin 30 metrin päässä rannasta ja pidin kiinni aidasta niin kovaa kuin pystyin, yrittäen vastustaa veden voimaa, joka tuntui vetävän minua mereen. Itkin pelosta. Tämäkö on tsunami? Pelkäsin, että kuolen.


Rudi Herdiansyah oli kaupassaan Cinangkassa, kun hän yhtäkkiä kuuli poikkeuksellisen äänen.

– Kuulin todella kovan äänen mereltä, mies kertoi BBC:lle.

Vesi tuhosi hänen kauppansa ja kaatoi Herdiansyahin useita kertoja. Mies kuitenkin selvisi.


Norjalainen valokuvaaja Oystein Andersen kertoi Facebookissa ottaneensa valokuvia Anak Krakatau -tulivuoresta, kun katastrofi iski.

– Yhtäkkiä näin suuren aallon, Andersen kirjoitti AFP:n mukaan.

– Minun oli pakko juosta, kun aalto ohitti rannan ja meni 15–20 metriä sisämaahan. Seuraava aalto osui hotellin alueelle, jossa olin yöpynyt ja autoihin hotellin takana olleella tiellä.


Tsunamin syyksi arvellaan Krakataun purkautumista, joka aiheutti merenalaisen maanvyöryn, joka puolestaan nostatti hyökyaallon. Viranomaisten mukaan myös uudenkuun aikainen epätavallisen voimakas nousuvesi saattoi vaikuttaa asiaan. Täsmällistä syytä selvitetään yhä.

Alla olevalla videolla näkyy Krakataun purkaus viime syyskuussa.