Ulkomaat

Indonesian tsunamin uhriluku nousee: Yli 220 kuollutta ja lähes 850 loukkaantunutta – viranomaiset pelkäävät luvun vielä kasvavan

rac

Julkaistu:

Indonesian tsunamissa uhriluku on noussut 222:een, kertovat viranomaiset.
Indonesian tsunamissa uhriluku on noussut 222:een, kertovat viranomaiset. Indonesian katastrofiviraston mukaan Jaavan ja Sumatran saarille osuneen tsunamin seurauksena lähes 850 ihmistä on loukkaantunut ja noin 30 on kateissa.

Tsunami saavutti rannikon puoli kymmenen aikaan lauantai-iltana paikallista aikaa. Tsunami iski maihin Sundasalmessa, joka erottaa Jaavan ja Sumatran saaria.


Uhreja on ilmoitettu löytyneen molemmilla saarilla Pandeglangin, Lampungin ja Serangin alueilla. Eniten uhreja ja tuhoja on ilmoitettu Pandeglangin alueella Jaavan saarella.

Pääkaupunki Jakarta sijaitsee reilun sadan kilometrin päässä rannikolta, jonne tsunami iski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tsunamin epäillään aiheutuneen merenalaisen maanvyöryn seurauksena, jonka puolestaan aiheutti Anak Krakataun tulivuoren purkautuminen. Viranomaisten mukaan uudenkuun aikainen epätavallisen voimakas nousuvesi vaikutti myös asiaan. Tsunamin täsmällistä syytä selvitetään yhä.


Kadonneiden etsintää ja loukkaantuneiden auttamista jatketaan tuhoalueilla. Uutistoimistojen välittämistä kuvista näkyy, kuinka vesimassa on paiskonut autoja rakennuksia päin. Rannat ovat täyttyneet tuhoutuneiden rakennusten kappaleista.

Ulkoministeriön mukaan yli 700 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Indonesiaan. Ministeriöllä ei ole tietoa suomalaisuhreista tai siitä, onko tsunamin osuma-alueella suomalaisia.


–Matkustusilmoituksissa on vain muutama, joissa jossain vaiheessa tullaan lomailemaan Länsi-Jaavan alueella. Kaikkihan eivät ilmoitusta tee, ja kyseessä on laaja alue, kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Anna-Maria Liukko.

Kauhun hetket kesken poikabändin rantakeikan tallentuivat videolle

Indonesian katastrofivirasto jakoi Twitterissä videon, jossa näkyi tulvivia katuja tsunamin jälkeen.

Televisiokuvissa näkyi aalto, joka puski mukanaan rusentuneita kattoja ja muuta ajelehtivaa tavaraa suositulta Carita beachilta Jaavan saaren länsirannikolta. Rannalla ollut Muhammad Bintang, 15, kertoi hyökyaallosta, joka iski yllättäen pimeässä.

–Saavuimme iltayhdeksän aikaan ja yhtäkkiä vesi tuli, kaikki pimeni ja sähköt menivät poikki. Täällä on kaaos, emmekä edelleen pääse tielle, hän kertoi AFP:lle.

–Kaikki rannalla olleet rakennukset tuhoutuivat, puut ja sähkötolpat romahtivat maahan. Kaikki, jotka ovat nyt turvassa, pakenivat metsään, kuvailee Carita beachilla ollut Asep Perangkat.


Viitisenkymmentä kilometriä etelämmässä Tanjung Lesung -rantalomakohteessa koettiin niin ikään kauhun hetkiä, jotka tallentuivat videolle. Paikallisen poikabändin Seventeenin rantakeikalta kuvatulta videolta näkyy, kuinka suuri aalto tulee esiintymislavan takaa, rikkoo lavan ja hyökyy kohti yleisöä.

Videon latasi sosiaaliseen mediaan muun muassa Seventeenin laulaja Riefian Fajasyah, jonka mukaan yhtyeen basisti ja manageri kuolivat tsunamissa. Laulajan mukaan kolme muuta yhtyeen jäsentä tai avustajaa on kadoksissa, kuten myös hänen vaimonsa.

–Muut ovat onneksi turvassa, vaikka heilläkin on ruhjeita ja luunmurtumia. Rukoilkaa, että vaimoni Dylan, Andi, Herman ja Ujang löytyisivät, Fajasyah vetoaa.


Katastrofin alkuhetkinä indonesialaisviranomaiset toppuuttelivat hätääntyneitä ihmisiä, ettei kyseessä ollut tsunami, vaan pikemmin voimakas vuorovesi. He käskivät ihmisiä välttämään paniikkia.

Katastrofiviraston edustaja Sutopo Purwo Nugroho pahoitteli virhettä myöhemmin Twitterissä. Koska tuntuvaa maanjäristystä ei ollut, oli vaikeaa varmistua siitä, mitä oli tapahtumassa.

–Jos alussa tapahtui virhe, olemme pahoillamme, Nugroho kirjoitti.

Indonesiassa toistuvia järistyksiä

Tsunamille alkusysäyksen todennäköisimmin antanut Anak Krakataun tulivuori on yksi Indonesian saariston yli sadasta aktiivisesta tulivuoresta. Se on purkautunut viime kuukausina useasti. Se syntyi 1920-luvulla kuuluisan, vuonna 1883 purkautuneen Krakataun tulivuoren paikalle.

Indonesia sijaitsee mannerlaattojen törmäyskohdassa ja on yksi luonnonkatastrofeille herkimmistä maista. Maassa on toistuvasti kuolonuhreja vaativia maanjäristyksiä. Viimeksi syyskuussa Palun kaupunkiin Sulawesin saarelle iskeneessä tsunamissa kuoli yli 2000 ihmistä.