Jari Aleniuksen kommentti: Trump on nyt irti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump on nyt irti

Kuvituskuva
Julkaistu: 21.12.2018 18:00

Trump tekee tällä hetkellä mitä tykkää, raamit kaulassa ja seurauksista välittämättä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Donald Trump on nyt irti ja mitä tahansa voi tapahtua.

Tämä on oikeastaan ainoa johtopäätös, mikä Yhdysvaltain parin viime päivän tapahtumista on vedettävissä. Trumpin päätös vetäytyä Syyriasta johti ”viimeisen aikuisen”, puolustusministeri James Mattisin lähtöön hallinnosta, ja Trumpin uppiniskainen jankkaus Meksikon muurista on johtamassa liittovaltion rahoituksen loppumiseen vain muutamaa päivää ennen joulua.

No, ainakaan Yhdysvalloissa ei nyt puhuta Venäjä-tutkinnasta tai Trumpin raha-asioista. On jopa epäilty, että presidentin sooloilut olisivat tähdänneet juuri siihen.

Mutta ei kai nyt edes Trump tekisi isoja geopoliittisia suunnanmuutoksia tai sulkisi maansa hallintoa vain viedäkseen huomioita pois itselleen kiusallisista asioista? Eihän?

Outo Syyria-päätös

Trumpin Syyria-päätös tuli aivan puskista sekä monille oman hallinnon päättäjille että varsinkin liittolaisille. Vielä lokakuussa hän oli jahkailun jälkeen sitoutunut pitämään erikoisjoukot Syyriassa.

Vain Trump tietää varmuudella vetäytymispäätöksensä syyt. Meille muille jää vain arvailun mahdollisuus. Joka tapauksessa tiedetään, että Trump oli hieman ennen päätöstään puhunut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. On mahdollista, että Erdogan onnistui vakuuttamaan Trumpin siitä, että Syyrian kurdeja ei kannata tukea. Yhdysvaltain lähtö Syyriasta on voitto Turkille, joka pääsee nyt rauhassa kurmottamaan kurdeja.

En tiedä mitä Trumpin päässä liikkui, mutta todennäköisesti siellä ei ainakaan liikkunut ajatus, että kurdit ja heitä kouluttavat amerikkalaissotilaat saattaisivat palvella Syyriassa myös Yhdysvaltain pitkän tähtäimen etuja. Kurdit ovat vastavoima Isisille ja Syyrian presidentille Bashar al-Assadille. Ja sitä myöten periaatteessa myös Venäjälle ja Iranille.

Trumpin ajatuskulku, jonka hän kertoi julki, perustui käsitykselle Isisin romahtamisesta, jolloin amerikkalaisjoukkoja ei enää tarvita. Tässä ajatuskulussa on heikkoutensa, lievästi ilmaistuna.

Isis ei ole romahtanut. Asiantuntijat kautta maailman ovat vuosikausia toistaneet, että Isis ei ylipäätään voi romahtaa, koska ideologiaa on lähes mahdoton kitkeä. Isis kärsii tappioita, mutta ääri-ideologia säilyy ja muuttaa muotoaan ja pulpahtaa ennen pitkää uudelleen pintaan. Amerikkalaisjoukot olisivat olleet tärkeässä osassa uhan patoamisessa. Nyt voimme vain toivoa, että Trumpin päätöksellä ei ole kohtalokkaita seurauksia meille kaikille.

Yhdysvallat oli Syyriassa vastavoima Trumpin pahimmalle viholliselle Iranille. Tässä kohtaa loppuu kaikki logiikka hänen päätöksestään. Miksi vetäytyä ja antaa voitto Iranille, Venäjälle ja Assadille?

Jos syy oli se, että Trump oli aiemmin tullut luvanneeksi vetäytyä Syyriasta ja halusi liehitellä ydinkannattajiaan, niin kyseessä on aika piittaamaton päätös. Yhdysvaltain panostus Syyriaan oli materiaalisesti pientä ja tappiot vähäisiä, mutta läsnäolon merkitys oli suuri.

Ei ihme, että Mattis lähti.

Samalla meni paljon muutakin. Käytännössä viimeinen perinteisiin liittolaissuhteisiin uskonut ja panostanut hallinnon jäsen on poissa Trumpin tieltä. Kun Yhdysvaltain suhteita esimerkiksi Kiinaan ja Venäjään jatkossa koetellaan, arvokas mielipide on poissa. Se on huono uutinen Suomellekin, jonka Mattis tuntee hyvin.

Trumpin shutdown

On mahdollista, että kun amerikkalaiset heräävät, heidän liittovaltionsa on taas pistänyt lapun luukulle. Palkanmaksu työntekijöille loppuu kuin seinään, useat palvelut ja nähtävyydet menevät kiinni kesken lomakauden.

Liittovaltion sulku, shutdown, oli jo lähes vältetty. Senaatin republikaanit ja demokraatit olivat jo hyväksyneet tilapäisen budjetin, kunnes Trump ilmoitti, että hän ei sitä hyväksy. Syy: se ei sisällä hänen pyytämäänsä noin viittä miljardia euroa hänen Meksikon muurilleen.

Budjetin sorvaaminen heilahti taas edustajainhuoneeseen. Eli siihen kongressin osaan, joka on kokonaisuudessaan käytännössä viimeistä päivää töissä ennen lomia, joiden jälkeen astuu virkaan uusi, demokraattien hallitsema edustajainhuone. Trump ei ollut kahdessa vuodessa saanut muuriaan, ja nyt oli viimeinen tilaisuus ja kas, edustajainhuoneen republikaanit taikoivat jostain viisi miljardia muurille!

Senaatin demokraatit tuskin hyväksyvät tätä taikatemppua. He pistävät jarrut päälle, ja shutdown on päällä. Keskinäinen syyttelypeli voi alkaa. Republikaanit voivat yrittää jyrätä budjetin läpi, mutta eivät ilman pysyvää vahinkoa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Trumpilla on vain hävittävää. Mielipidemittausten mukaan republikaaniäänestäjätkään eivät tue muurin rakentamista niin paljon, että se oikeuttaisi kovat painostuskeinot. Muurin ei yksinkertaisesti uskota ratkaisevan laittoman maahanmuuton ongelmia.

Mitä jää taas jäljelle? Vain se, että Trump tuli vaalikampanjassaan luvanneeksi muurin, ja hänen oikeistolaisimmat kannattajansa ja avustajansa jankkaavat siitä tauotta.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Valkoisessa talossa on ikkunat pimeinä niissä huoneissa, joissa aiemmin vielä loisti järjen valo. Kun Mattiskin on poissa, jäljellä on vain joojoo-miehiä ja -naisia.

Trump tekee tällä hetkellä mitä tykkää, raamit kaulassa ja seurauksista välittämättä. Meneillään olevista kriiseistä todennäköisesti selvitään jollain konstilla tälläkin kertaa, mutta seuraava kriisi on pian ovella, koska presidentti tuntuu luovan niitä itse kuin liukuhihnalta.

Jumala Yhdysvaltoja varjelkoon. Ja meitä.

Tuoreimmat osastosta