Mattisin ero järkyttää ja herättää pelkoa sekä Yhdysvalloissa että maailmalla – ”Viimeinen kirottu asia, jota tarvitsemme, on lisää kaaosta ja kriisiä”

rac

Julkaistu:

Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin eron pelätään johtavan kaaokseen, joka ei jää kotimaan rajojen sisälle. ”Huoneen viimeisen aikuisen” poistuminen takavasemmalle huolestuttaa sekä demokraatteja että republikaaneja.
Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin eroilmoitus on herättänyt voimakkaita reaktioita sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa. Myös paikallisessa mediassa Mattisin lähtö on nähty vaarallisena käänteenä tilanteessa, jossa Yhdysvaltain politiikka on jo valmiiksi turbulenssin kourissa.

”Trump on päästetty irti: Mattisin poistuminen pohjustaa tietä globaaliin kaaokseen”, otsikoi muun muassa CNN perjantaisen artikkelinsa.

– Puolustusministerin lähtöpäätös oli varoituskello, joka tulee soimaan läpi historian varoittamalla impulsiivisesta presidentistä, joka halveksuu neuvoja, ylenkatsoo Amerikan ystäviä sekä ylpeästi kieltäytyy noudattamasta Yhdysvaltain johtajuuden koodia, joka on ollut voimassa toisesta maailmansodasta lähtien, kanavan toimittaja Stephen Collinson maalailee jutussaan.

Entisen kenraalin Mattisin katsotaan olleen viimeinen Valkoisen talon sisäpiirin ”aikuisista”, jotka ovat suitsineet Trumpin päätöksiä pitkällä kokemuksellaan ja sotilaallisella asiantuntemuksellaan. Kaksi muuta ”huoneen aikuisiin” luettua ex-kenraalia, Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö John Kelly ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster ovat väistyneet asemistaan jo aiemmin.

Entinen ulkoministeri Rex Tillerson ei ole entinen kenraali, mutta myös hänet luettiin mukaan Valkoisen talon ”aikuisiin” ennen kuin Trump siirsi hänet syrjään Mike Pompeon tieltä.

”Tämä on pelottavaa”

Washingtonin Capitol-kukkulalla Mattisin lähtö on järkyttänyt ja surettanut senaattoreita ja kongressiedustajia sekä republikaanien että demokraattien riveissä.

– Luin juuri kenraali Mattisin erokirjeen. Se tekee täysin selväksi, että me olemme menossa kohti vakavien poliittisten virheiden sarjaa, joka vaarantaa kansakuntamme, vahingoittaa liittolaisiamme sekä voimaannuttaa vastustajiamme, Floridan republikaanisenaattori Marco Rubio twiittasi.
– Tämä kaaos, sekä ulkomainen että kotimainen, asettaa Amerikan vaaraan ja sen täytyy päättyä välittömästi, twiittasi puolestaan Ohion republikaanisenaattori John Kasich.
– Tämä on pelottavaa. Ministeri Mattis on ollut vakauden saareke Trumpin hallinnon kaaoksen keskellä, kirjoitti Virginian demokraattisenaattori ja senaatin tiedustelukomitean jäsen Mark Warner Twitterissä.
– Ilmassa on paljon sellaista huolestuneisuutta, jollaista en ole nähnyt koskaan aiemmin elämässäni, republikaanien kongressiedustaja Adam Kinzinger kiteytti kollegojensa tunnelmat.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja Leon Panetta suorastaan raivosi kommentoidessaan Mattisin eroa CNN:lle.

– Viimeinen kirottu asia, jota tarvitsemme, on lisää kaaosta ja kriisiä. Tämä on presidentti, joka toimii jotenkin vaistojensa varassa sekä sen perusteella, kuinka hän tulkitsee tämänhetkistä politiikkaa, Panetta sanoi.

Myös Mattisin johtaman puolustusministeriön päämajassa Pentagonissa henkilökunnan tunnelmia on kuvattu sanalla ”järkyttynyt”.

Vuosia asevoimien parissa työskennelleen ulkoministeriön ex-virkamiehen J. Kael Westonin mukaan Mattisin lähdön myötä vaarana saattaa olla myös se, että kidutus palaa jälleen Yhdysvaltain hallinnon käytössä olevien kuulustelukeinojen joukkoon. Trump vihjaili asiasta jo vaalikampanjassaan, ja New York Timesille kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa Weston kertoo, että ainoastaan Mattisin vastustus on estänyt presidenttiä edistämästä asiaa.

”Me olemme huolissamme siitä, kuka tulee seuraavaksi”

Myös maailmalla on kommentoitu Mattisin eroa. Saksan parlamentin ulkoasiainkomitean puheenjohtajan Norbert Röttgenin mukaan Mattis oli ”viimeinen mies, joka puolusti sitä, mikä on ollut Yhdysvaltain politiikkaa toisesta maailmansodasta lähtien”.

– Hänen lähtönsä merkitsee käännekohtaa Trumpin presidenttiydessä. Nyt meillä on pidättelemätön Trump, ja tämä on vaarallinen signaali tulevalle vuodelle, Röttgen sanoi Washington Postin mukaan.


– Me olemme huolissamme siitä, kuka tulee seuraavana. Jos Trump valitsee lakeijan, joka ei ole halukas tasapainottamaan hänen vaistojaan, huolena on se, että maailmasta tulee jopa vielä epävakaampi, sanoi puolestaan Kiinan asevoimien entinen eversti ja sotilaallisten asioiden kommentaattori Yue Gang.

– Aamuhälytys Euroopassa. Mattis on ainoa jäljellä oleva vahva side Atlantin yli Trumpin hallintoon. Kaikki muut ovat parhaimmillaankin heikkoja ja pahimmillaan särkyneitä, Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ilmoitti Twitterissä kuultuaan uutisen puolustusministerin erosta.

Suomessa Mattisin eroa on kommentoinut muun muassa kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok), joka kertoi Twitterissä ottaneensa uutisen vastaan ”raskain mielin”.

– Vakaus ja turva koetuksella. Suomi yksi suurista menettäjistä. Hyvää joulua vaan terroristijärjestöille! Kanerva twiittasi.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kiitteli Mattisia Twitterissä ”erinomaisesta yhteistyöstä” ja toivotti tälle hyvää jatkoa.

Trumpin päätöksen vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta kerrotaan olleen sen ”viimeisen korren, joka katkaisi kamelin selän”, eli sai Mattisin jättämään eroilmoituksensa. Yhdysvaltain medialle puhuneiden lähteiden mukaan Mattis olisi vielä torstaina yrittänyt kääntää Trumpin päätä, mutta tuloksetta.

Puolustusministerin kerrotaan ilmoittaneen erostaan Trumpille kesken kokouksen.

Washingtonista löytyi kuitenkin ainakin yksi henkilö, jota Mattisin lähtö ei vaikuta hetkauttaneen ainakaan negatiiviselta kannalta. Hän on Trumpin neuvonantaja Stephen Miller, joka tunnettiin ennen Valkoiseen taloon tuloaan äärioikeistolaisena aktivistina.

– Trump valittiin saattamaan ulkopolitiikkamme jälleen oikeille raiteille, Miller sanoi, syyttäen samalla mediaa ”hysteerisestä reaktiosta” Mattisin erouutiseen liittyen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt