Kommentti: Valkoisen talon lastenhuoneesta lähtee taas yksi aikuinen

Julkaistu:

Trump on polttanut loppuun jo kaksi kansliapäällikköä, ulkoministerin, oikeusministerin ja nyt puolustusministerin, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Puolustusministeri Jim Mattisin eroilmoitusta ei tarvinnut odottaa kauan siitä, kun presidentti Donald Trump kertoi Yhdysvaltain erikoisjoukkojen kotiuttamisesta Syyriasta. Myös Afganistanista lähtee ilmeisesti pian tuhansittain amerikkalaissotilaita, jos Trumpin aikeet toteutuvat.

Trump ei neuvotellut liittolaistensa kanssa ennen näitä linjauksia.

Tilaa syntyy pian äärijärjestö Isisille, joka on yhä vaarallinen Syyriassa. Isisin ja Talibanin pitkäpartaiset johtajat kilistävät jo teelasejaan Afganistanissa ja valmistautuvat ensi kevään taistelukauteen. Tilaa syntyy myös Turkille, joka amerikkalaisten poistuttua todennäköisesti laajentaa nopeasti sotatoimiaan Pohjois-Syyrian kurdialueella.
America First. Trumpin kannattajille kotimaassa on helppo myydä ajatus omien poikien saamisesta kotiin, samoin kuin viesti ”voitosta” taistelussa Isisiä vastaan. Yhdysvalloissa ei ole helppo ymmärtää, miksi amerikkalaisten sotilaallista voimaa tarvitaan kaukaisilla konfliktialueilla.

Kannattaa kuitenkin lukea, mitä Mattis kirjoitti erokirjeessään liittosuhteiden ja kumppanuuksien merkityksestä Yhdysvalloille. Ne ovat korvaamattoman arvokkaita ja niitä pitää vaalia. Vielä lähes vuosi sitten Davosissa viestittivät Trump ja hänen avustajansa, ettei America First ei tarkoita samaa kuin America Alone. Joulun 2018 lähestyessä näyttää kuitenkin siltä, että nyt on ottanut lopullisesti vallan Trump Alone -politiikka.
Mattis korostaa erokirjeessään myös sitä, että Yhdysvaltain on oltava mahdollisimman johdonmukainen ja päättäväinen niitä valtioita kohtaan, joiden strategiset edut ovat ristiriidassa Yhdysvaltain etujen kanssa. Tässä hän mainitsee erityisesti Venäjän ja Kiinan.

Juuri selkeämmin Mattis ei olisi voinut kuvata linjaristiriitaansa Trumpin kanssa. Mattis ymmärtää, että maailma on verkottunut ja monenkeskinen. Trumpin ajattelu puolestaan on sisäänpäin kääntynyttä, yksinapaista ja lyhytnäköistä. Mattis on puolustanut erityisesti Yhdysvaltain suhdetta Natoon ja ajanut politiikkaa, joka kunnioittaa liittolaisia eikä eristä näitä – Trumpin harrastama liittosuhteiden kyseenalaistaminen tökerön julkisen Twitter-kritiikin kautta pelaa Euroopassa suoraan Venäjän pussiin.

Mattis on taustaltaan ammattisotilas, hän jäi eläkkeelle vuonna 2013 merijalkaväen neljän tähden kenraalina. Hänellä on myös yliopistotutkinto historiasta. Mattis on ollut Trumpin hallinnossa se kokemuksen ja järjen ääni, joka on tuonut Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikkaan vakautta ja uskottavuutta. Samaa maltillista politiikkaa edusti ulkoministeri Rex Tillerson.

Presidentti on polttanut loppuun alle kahdessa vuodessa jo kaksi kansliapäällikköä, kaksi kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa, yhden ulkoministerin ja yhden oikeusministerin, puhumattakaan monista pienemmistä viranhaltijoista. Mattis on jo neljäs kovaksi keitetty korkea-arvoinen upseeri, joka jättää hallinnon Michael Flynnin, H.R. McMasterin ja John Kellyn jälkeen. Heistä Mattis kesti Trumpin rinnalla pisimpään – ehkä häntä suojasi Pentagonin sopiva etäisyys riitojen, erojen, potkujen ja skandaalien ryvettämään Valkoiseen taloon.

Sanonta on jo kulunut, mutta on pakko käyttää tätä vielä kerran. Taas on yksi aikuinen lähtenyt lastenkamarista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt