Lähteet: Puolustusministeri Mattis kertoi Trumpille erostaan kesken kokouksen – erimielisyyksistä kertova kirje julki

Julkaistu:

Hallinnon viranomaislähteiden mukaan puolustusministeri James Mattis kertoi erostaan Trumpille torstaina pidetyssä kokouksessa, jossa kaksikon välillä oli ollut ”mielipide-eroja”.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina, että puolustusministeri James Mattis jättää tehtävänsä helmikuun loppuun mennessä. Trumpin mukaan ”eläkkeelle kunniallisesti jäävän” Mattisin työ on ollut erityisen kiitettävää asevoimien materiaalihankinnoissa.

– Kenraali Mattis oli minulle suuri apu liittolaisten ja toisten maiden saamisessa maksamaan osansa puolustuksessa, Trump kirjoitti Twitterissä.

Useat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet kokonaisuudessaan Mattisin Trumpille osoittaman erokirjeen, jossa 68-vuotias ex-kenraali tekee selväksi, että monet hänen ulkopoliittisista näkemyksistään ovat ristiriidassa presidentin näkemysten kanssa. Vaikka Mattis puhuttelee Trumpia kirjeessään kunnioittavaan sävyyn, muun muassa CNN on kiinnittänyt huomiota siihen, että väistyvältä puolustusministeriltä ei heru lainkaan kehuja presidentille.

– Yksi vaalimistani ydinajatuksista on se, että vahvuutemme kansakuntana on erottamattomasti yhteydessä ainutlaatuiseen ja kokonaisvaltaiseen liittolais- ja kumppanuusjärjestelmään. Samaan aikaan kuin Yhdysvallat pysyy vapaan maailman korvaamattomana kansakuntana, me emme voi suojella intressejämme tai palvella siinä roolissa tehokkaasti pitämättä yllä vahvoja liittolaissuhteita sekä osoittamalla kunnioitusta kyseisiä liittolaisia kohtaan, Mattis kirjoittaa.

Trump on herättänyt useaan otteeseen huomiota sättimällä Yhdysvaltojen vanhoja liittolaisia kuten Ranskaa ja Saksaa. Samalla kulmakarvoja ovat nostattaneet hänen kehunsa maitaan yksivaltiudella johtaville valtionpäille kuten Pohjois-Korean Kim Jong-unille.

– Kuten sinäkin, olen sanonut alusta asti, että Yhdysvaltain asevoimien ei tulisi olla maailmanpoliisi. Sen sijaan meidän täytyy käyttää kaikkia amerikkalaisen voiman työkaluja tarjotaksemme yhteisen puolustuksen, mukaan lukien tehokkaan johtajuuden, liittolaisillemme, Mattis jatkaa.

Mattisin mukaan Yhdysvaltojen tulisi olla ”määrätietoinen ja selkeä” lähestyessään maita, joiden strategiset intressit ovat yhä enemmän törmäyskurssilla Yhdysvaltojen intressien kanssa.

– On selvää, että esimerkiksi Kiina ja Venäjä haluavat muokata maailmaa yhdenmukaiseksi heidän autoritääristen malliensa kanssa – kasvattamalla vaikutusvaltaansa muiden maiden taloudellisiin, diplomaattisiin ja turvallisuuteen liittyviin päätöksiin – edistääkseen omia intressejään naapuriensa, Amerikan sekä liittolaistemme kustannuksella. Tämän vuoksi meidän täytyy käyttää kaikki amerikkalaisen voiman keinot tarjotaksemme yhteisen puolustuksen.

Mattis kirjoittaa uskovansa, että hänen on aika jättää tehtävänsä, sillä hänen mukaansa Trump ansaitsee puolustusministerin, ”jonka näkemykset ovat paremmin linjassa” tämän omien näkemysten kanssa.

Mielipide-eroja torstain kokouksessa

Trump ilmoitti keskiviikkona Yhdysvaltojen vetävän joukkonsa pois Syyriasta, jossa ne ovat tukeneet kurdivetoisia SDF-joukkoja taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Trumpin päätös on nostattanut kritiikkiä useilla tahoilla, sillä sen on pelätty johtavan jopa Isisin uuteen nousuun.


CNN:n mukaan hallinnon viranomaislähde kertoi torstaina, että Mattis oli ”vastustanut kiivaasti” joukkojen vetämistä pois Syyriasta ja Afganistanista. Hän ei ole kertonut kannastaan julkisesti.

Perjantaiaamuna Reuters uutisoi, että hallinto suunnittelee vetävänsä merkittävän määrän sotilaita pois myös Afganistanista.
Reutersille nimettömänä puhuneen viranomaislähteen mukaan Mattis ilmoitti erostaan Trumpin kanssa pidetyn kokouksen aikana torstaina. Lähde kertoi, että puolustusministerin ja presidentin välillä oli esiintynyt kokouksen aikana mielipide-eroja muutamiin asioihin liittyen.

Lähde kuitenkin painotti, että kyse ei ollut ”pakotetusta erosta”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt