Ulkomaat

Gatwickin lentokentän lennokki­painajainen jatkuu jo kolmatta päivää – kenttä avattu osittain toimintaan

Julkaistu:

Lentokentällä on jumissa tuhansia matkustajia ja Britannian poliisi jatkaa yhä lennokin lennättäjän etsintöjä.
Lontoon Gatwickin lentokenttä on taas osittain toiminnassa drone-häirinnän jälkeen, kentän lentotiedot osoittavat. Muutamia lentoja on jo voitu aikatauluttaa saapumaan ja lähtemään.

Gatwickin kentän ilmoituksen mukaan kiitotie on taas käytettävissä, mutta matkustajien kannattaa tarkistaa oman lentonsa tilanne ennen kentälle lähtemistä. Lentojen myöhästymisiä ja peruutuksia odotetaan vielä tulevan, kun kentällä vallitsevaa matkustajakaaosta selvitetään.

Esimerkiksi Norwegianin aamulento Helsingistä Gatwickiin lähtee, vaikkakin myöhässä. Saman yhtiön lento Gatwickista Rovaniemelle on myös lähtenyt.

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että lentoja uudelleenreititetään Ivalon ja Gatwickin sekä Helsingin ja Gatwickin välillä. Ivalosta on tänään määrä lähteä yksi lento Gatwickille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gatwickin kentällä yhtiöllä on noin sata matkustajaa, jotka ovat olleet matkalla Ivaloon. Heidät pyritään uudelleenreitittämään.Lentokentän yllä lentäneet lennokit halvauttivat lentoliikenteen Britannian toiseksi vilkkaimmalla lentokentällä keskiviikkona, ja tilanne jatkuu nyt kolmatta päivää.

Suurikokoisten lennokkien kerrotaan ilmestyneen lentokentän lähelle aina, kun kenttää on yritetty avata lentoliikenteelle. Keskiviikon ja torstain aikana on tämän vuoksi jouduttu perumaan jo satoja lentoja.


Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan lentokentällä on jumissa tuhansia matkustajia ja poliisi jatkaa yhä lennokin lennättäjän etsintöjä. Henkilöä ei ole toistaiseksi tavoitettu, mutta poliisi on suunnitellut ampuvansa lennokin alas. Poliisin avuksi paikalle on kuljetettu myös sotilaita.
Gatwickin lentokentältä on kehotettu matkustajia tarkastamaan lentonsa tilanne ennen saapumista lentokentälle. BBC:n mukaan tarkoituksena on ilmeisesti yrittää operoida joitain lentoja lähituntien aikana. Esimerkiksi halpalentoyhtiö Ryanair on ilmoittanut siirtävänsä kaikki Gatwickin kautta kulkevat lentonsa operoitavaksi Stanstedin lentokentän kautta perjantaina.

Twitterin perusteella brittejä on jäänyt Gatwickin tilanteen seurauksena jumiin myös Lappiin, jota vielä taannoin soimattiin brittilehdistössä ”craplandiksi”. Nyt Lappi sen sijaan kerää kehuja, kun eräs twiittaaja totesi kuvan kera, että maailmassa olisi myös ikävämpiäkin paikkoja jäädä jouluksi jumiin perutun lennon takia kuin Lappi.
Monien tunteet ovat kuitenkin myös kuumentuneet tukossa olevalla lentokentällä, kun kaaoksen kerrotaan vaikuttaneen jo noin 120 000 matkustajan matkasuunnitelmiin. Monen kohdalla pääsy muun muassa jouluiseen Lappiin on nimittäin lykkääntynyt.
Myös suomalainen Tuuli-Anna Huikuri kertoi torstaina Ilta-Sanomille olleensa poikaystävänsä kanssa koko torstaipäivän Gatwickin lentokentällä.

– Lentoamme lykätään aina kaksi tuntia kerrallaan, Huikuri kertoi eilen kello 21.30 Suomen aikaa.

– Kukaan ei kerro mitään, harmitteli Huikuri, jonka lennon Gatwickista Ivaloon piti lähteä jo puolilta päivin torstaina.


Lennokkien lennättäminen alle kilometrin päässä lentokentistä on Britannian lainsäädännössä kielletty.

– Kuten olemme todenneet, nyt nähty toiminta on laitonta. Ne, jotka jäävät ilmaliikenteen vaarantamisesta kiinni, voivat saada jopa viiden vuoden vankeustuomion, maan pääministeri Theresa May varoitti torstaina.

Gatwick on Euroopan kahdeksanneksi vilkkain kenttä ja sen kautta kulkee vuodessa noin 45 miljoonaa matkustajaa yhteensä 228 kohteeseen ympäri maailman.