Puolustusministeri James Mattis jättää tehtävänsä – viittaa erimielisyyksiin presidentin kanssa

Julkaistu:

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis eroaa.
Presidentti Donald Trump kertoo Twitter-tilillään Mattisin jättävän tehtävänsä helmikuun loppuun mennessä.

Trump kirjoittaa ex-kenraali Mattisin luopuvan tehtävästään kunniallisesti ja kiittelee tätä työstään erityisesti asevoimien materiaalihankintojen parissa.

– Kenraali Mattis oli minulle suuri apu liittolaisten ja toisten maiden saamisessa maksamaan osansa puolustuksessa, Trump kirjoittaa.

Trumpin mukaan Mattisin seuraaja on tarkoitus nimittää lähiaikoina.

Erokirjeessään Mattis kertoo eroavansa, jotta Trump voi nimittää tehtävään henkilön jonka näkemykset ovat lähempänä hänen omiaan. Mattisin mukaan Yhdysvaltojen suhde Venäjän ja Kiinan kaltaisiin maihin oltava selkeä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Mattis kirjoittaa uskovansa, että Yhdysvaltojen on säilytettävä vahvat suhteet liittolaisiinsa ja osoitettava niille kunnioitusta.

Edellisenä päivänä Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetävän kaikki joukkonsa Syyriasta lähitulevaisuudessa. Ilmoituksen on kerrottu tulleen yllätyksenä sekä Yhdysvaltojen puolustushallinnolle että maan liittolaisille.

Mattisin ja presidentin muiden korkeiden turvallisuusasiantuntijoiden on kerrottu vastustaneen Trumpin päätöstä. Myös useat republikaanisenaattorit esittivät huolensa päätöksen seurauksista.

Mattisin lähtöä on osattu ennakoida sen jälkeen, kun Trump kutsui tätä lokakuussa CBS-kanavan haastattelussa ”eräänlaiseksi demokraatiksi” ja sanoi Mattisin saattavan olla jättämässä tehtävänsä.

Trumpin hallinnon korkeissa tehtävissä työskentelevistä monet ovat eronneet tai saaneet potkut Trumpin toimesta. Maaliskuussa Trump erotti ulkoministerinsä Rex Tillersonin ilmoittamalla asiasta Twitter-viestissä. Joulukuussa tehtävänsä ovat jättäneet sisäministeri Ryan Zinke ja Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly.