Gina kehotti tytärtään juomaan lisää vettä, kun tämä valitti luidensa särkevän: ”Myöhemmin tajusin, että myrkytin hänet entistä pahemmin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Gina kehotti tytärtään juomaan lisää vettä, kun tämä valitti luidensa särkevän: ”Myöhemmin tajusin, että myrkytin hänet entistä pahemmin”

Keväällä 2014 Flintin kaupunki alkoi ottaa vetensä kaupungin läpi virtaavasta joesta. Siitä päivästä alkoi Gina Lusterin helvetti.

23.12.2018 9:57

Flintissä elämä jakaantuu aikaan ennen kytkimen kääntämistä ja aikaan sen jälkeen.

Michiganin osavaltiossa sijaitseva Flint kasvoi läheisen Detroitin autobuumin imussa koko 1900-luvun alkupuolen. General Motors perustettiin Flintissä, ja yhtiön suurin tehdas sijaitsi pitkään kaupungissa.

Alamäki alkoi 1980-luvulla, kun amerikkalaiset autojätit alkoivat menettää jalansijaansa ja lopettaa tuotantoaan. Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi oli Flintille kuin viimeinen kuolinisku.

Flintin keskustaa kolmisen vuotta sitten joulukuussa. Kaupungin alamäki alkoi jo 1980-luvulla, kun yhdysvaltalaiset autojätit alkoivat menettää jalansijaa.­

Osana säästöohjelmaa kaupungin juomavesi päätettiin vaihtaa halvempaan. 25. huhtikuuta 2014 kamerat kävivät, kun kaupungin pormestari Dayne Walling painoi nappia kaupungin vesilaitoksella, ja vuosikymmenten ajan Detroitista Flintiin virranneen juomaveden lähde vaihtui kaupungin läpi virtaavaksi Flint-joeksi. Epäilijöitä riitti, sillä joen vesi tiedettiin yleisesti saastuneeksi.

Samana päivänä Gina Lusterin tytär vietti viisivuotispäiväänsä. Tulevina viikkoina ja kuukausina Luster ja tuhannet muut Flintin asukkaat saivat huomata, ettei kaikki todellakaan ollut kunnossa.

Arkansasin osavaltiossa syntyneen Lusterin isä työskenteli yhdessä GM:n monista tehtaista. Keskiluokkainen perhe asui kaupungin keskustassa lähellä Flint-joen rantaa, jossa sijaitsi muun muassa iso maalitehdas.

– Tiesin jo lapsena, että saastuneeseen jokeen ei kannata hypätä uimaan, Luster sanoo ja osoittaa ruskeaa vettä.

Gina Luster katselee jokea, joka myrkytti hänet sekä hänen tyttärensä.­

Vaatekaupassa myymälävastaavana toimineen Lusterin mukaan kesällä 2014 liikkeet alkoivat kärsiä selittämättömistä viemäriongelmista. Putkimiestä tarvittiin lähes joka viikko.

– Vesi oli muuttunut ruosteenväriseksi ja metallintuoksuiseksi. Jälkeenpäin ajateltuna tämä oli ensimmäisiä merkkejä tulevasta.

Sitten Luster alkoi huomata, ettei hänellä ole kaikki kunnossa. Hän alkoi tuntea olonsa väsyneeksi ja sairaaksi.

– Voin koko ajan huonosti ja kehoani särki. Itse ajattelin, että kolmekymppisenä minä vain vanhenen niin nopeasti.

Vuoden 2014 itsenäisyyspäivän aikoihin Luster oli töissä, vaikka voi jo todella huonosti. Hänen painonsa oli pudonnut parikymmentä kiloa. Aamulla herätessä tyyny oli täynnä irronneita hiuksia.

– Eräänä päivänä menetin tajuntani kesken työpäivän. Esimieheni käski minun mennä kotiin.

Työnantaja myönsi Lusterille sairauslomaa. Lääkärissä oireille ei löydetty selvää syytä, ja niiden vain jatkuessa Luster menetti lopulta työpaikkansa.

 Voin koko ajan huonosti ja kehoani särki. Itse ajattelin, että kolmekymppisenä minä vain vanhenen niin nopeasti.

Gina Lusterilla on tallessa vesinäyte ajalta, jolloin kaupungin johto väitti veden olevan juomakelpoista. – Vedessä voi omin silmin nähdä putkista irronneita palasia. Tätä me joimme, Luster näyttää.­

Puolen litran muovipullossa oleva vesi on ruskeaa, ja siinä kelluu ruostuneelta metallilta näyttäviä hiukkasia.

– Vedessä voi omin silmin nähdä putkista irronneita palasia. Tätä me joimme, Luster sanoo kotinsa keittiössä.

Vesinäyte on ajalta, jolloin Flintin viranomaiset vakuuttivat veden olevan juomakelpoista. Vakuuttaakseen kaupunkilaiset veden turvallisuudesta pormestari Walling joi kameroiden edessä lasillisen hanavettä.

Todellisuudessa vesilähteen vaihdoksen yhteydessä oli tehty virheitä, joiden seurauksena juomaveden sekaan oli päätynyt lyijyä, rautaa ja vaarallisia bakteereita.

Vakavimmat ongelmat aiheutuivat lyijystä, jota irtosi veden sekaan Flintin ikivanhoista vesiputkista. Elimistöön kerääntyessään lyijy vaurioittaa muun muassa munuaisia, sydäntä ja hermostoa.

Aikaisemmin vesi oli käsitelty korroosionestoaineella, joka esti lyijyä irtoamasta putkien seinämistä. Uudessa vedessä ainetta ei ollut, jolloin putket alkoivat käytännössä liueta veden sekaan.

Tilanne sai jatkua puolentoista vuoden ajan viranomaisten pääosin kieltäessä ongelmat.

Vesijohtovedessä oli havaittu kolibakteeria, jonka vuoksi asukkaita kehotettiin keittämään juomavetensä. Samaan aikaan GM oli lopettanut vesijohtoveden käyttämisen tehtaallaan, koska pelkäsi sen metallia ruostuttavaa vaikutusta.

Vapaaehtoiset jakoivat pullovettä kaupunkilaisille maaliskuussa 2016.­

Aivan Flintin kaupungin rajojen ulkopuolella asuva Luster luuli pitkään juovansa samaa, turvallista vettä kuin ennenkin. Totuuden valjetessa paniikki iski.

Lääkärissä Lusterin elimistön lyijyarvojen todettiin olevan moninkertaiset normaaliin verrattuna. Vedestä elimistöön siirtyneet bakteerit vaativat hoitoa antibiooteilla.

Tässä vaiheessa Luster ei enää juonut vesijohtovettä eikä edes peseytynyt sillä, sillä vesi sai ihon kutiamaan ja aiheutti ihottumaa.

– Tyhjensin ammeeseen kaksi tai kolme korillista pullovettä. Sitten peseydyin todella nopeasti, koska vesi oli kylmää, hän muistelee.

Lukion juoma-automaatti poissa käytöstä. Kuva otettu toukokuussa 2016.­

Pienen lapsen äitinä Luster kertoo kokeneensa tilanteessa samaan aikaa vihaa ja syyllisyyttä.

– Tyttäreni kertoi, että hänen luitaan särkee. Itse aloin huomata muutoksia hänen oppimisessaan ja käytöksessään.

– En osannut silloin arvata mitään, pyysin häntä syömään enemmän vihanneksia ja juomaan vettä. Myöhemmin tajusin, että myrkytin hänet entistä pahemmin, Luster sanoo surullisena.

– Tuntui siltä että elämäni otetaan minulta pois. Tunsin vihaa, toivottomuutta ja avuttomuutta.

 Pyysin häntä syömään enemmän vihanneksia ja juomaan vettä. Myöhemmin tajusin, että olin vain myrkyttänyt häntä entistä pahemmin.

Keväällä 2016 Flintin kriisi oli jo maan ja koko maailman tiedossa. Kaupunkiin saapunutta presidentti Barack Obamaa tervehtivät vihaiset mielenosoittajat.

Lusterin mielestä Obaman vierailu oli tervetullut ele. Mutta kun presidentti maistoi Flintin vettä, sai hän monet kaupunkilaiset suuttumaan.

– Obama sanoi, että omat vanhempamme altistuivat lyijylle ja pärjäsivät silti hyvin, ikään kuin vähätellen tapahtunutta. En tiedä, oliko hänen tarkoituksenaan rauhoitella meitä, mutta olin todella pettynyt häneen, ja tämä sai minut näkemään hänet eri tavalla.

Presidentti Barack Obama vieraili Flintissä toukokuussa 2016 ja joi lasillisen lyijypitoista vettä. Gina Luster pettyi Obaman toimintaan ja vähättelevään asenteeseen, vaikka pitääkin mahdollisena, että presidentti yritti vain rauhoitella.­

Mielenosoittaja vaati oikeutta flintiläisille maaliskuussa 2016.­

Lähes viisi vuotta kaiken alkamisen jälkeen kriisi on kaikkea muuta kuin ohi. Luster toimii nykyisin Flint Rising -nimisessä järjestössä, joka pyrkii ajamaan vesi­kriisin uhrien asiaa ja saamaan kaupungin vaihtamaan loputkin myrkylliset lyijyputket turvallisiin.

Kaupungin ja osavaltion viranomaisia on haastettu oikeuteen. Luster ei odota koskaan saavan isoa rahallista korvausta, mutta toivoo sairauskulujen ja edes kriisin aikaisten vesimaksujen hyvittämistä kaupunkilaisille.

Sekä Luster että nyt kymmenvuotias tytär voivat nykyään paremmin. Vaikeasta astmasta kärsivä tytär syö Lusterin mukaan päivittäin neljää eri lääkettä ja saa kerran viikossa ison annoksen D-vitamiinia, jonka tuotannon myrkytetty vesi sotki.

– Jouduin siirtämään keittiössä lautaset toiseen kaappiin saadakseni tilaa kaikille lääkkeille.

Luster käy itse säännöllisesti fysioterapiassa, sillä hänellä on edelleen kipuja. Myös hänen näkökykynsä on heikentynyt. Tästä huolimatta hän on pystynyt palaamaan työelämään.

– Tuskin juon enää koskaan kaupungin vesijohtovettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?