Putin paljasti: Kaikki kokkini ovat turvallisuus­palvelusta – ”On olemassa käsite turvallinen ruokailu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin paljasti: Kaikki kokkini ovat turvallisuus­palvelusta – ”On olemassa käsite turvallinen ruokailu”

Vladimir Putin kertoi kokkiensa olevan liittovaltion turvallisuuspalvelun FSO:n palveluksessa.

Vladimir Putin kertoi kokkiensa olevan liittovaltion turvallisuuspalvelun FSO:n palveluksessa.

Julkaistu: 20.12.2018 16:06

Venäjän presidentti Vladimir Putin on erittäin varovainen ruokailunsa suhteen.

Presidentti Vladimir Putin joutui vastaamaan suuressa lehdistötilaisuudessa myös kysymykseen ”henkilökohtaisen kokkinsa” Jevgeni Prigozhinin yksityisen Wagner-armeijan toiminnasta.

Novaja Gazetan toimittaja kysyi presidentti Vladimir Putinilta, mitä tämä tietää kolmen venäläisen toimittajan viimekesäisestä surmasta Keski-Afrikan tasavallassa ja mahdollisesta Wagner-yksityisarmeijan sekaantumisesta asiaan.

Toimittaja tiedusteli Putinilta myös hänen mielipidettään ”Putinin kokiksi” kutsutusta Jevgeni Prigozhinista ja kaikkineen tämän Wagner-ryhmän palkkasotilaiden toiminnasta maailmalla.

– Aloitetaan kokeista. Kaikki minun kokkini ovat liittovaltion turvallisuuspalvelun FSO:n palveluksessa, he ovat sotilashenkilöitä, heillä on erilaisia sotilasarvoja. Minulla ei ole muita kokkeja, Putin sanoi.

Näin Putin antoi siis ymmärtää, että Prigozhin ei ole hänelle mitenkään erityisen läheinen henkilö eikä hän edes maininnut itse tämän nimeä.

FSO on Venäjän presidentin ja maan muiden korkeimpien poliitikkojen sekä viranomaisten turvallisuudesta vastaava henkivartiopalvelu.

– On olemassa sellainen käsite kuin turvallinen ruokailu, Putin lisäsi.

Putinin tiedetään olevan erittäin varovainen ruokailunsa suhteen, sillä hän pelkää mahdollista ruokamyrkytystä tai tahallista myrkytystä.

Tämän jälkeen Putin siirtyi kommentoimaan kolmen venäläisen toimittajan murhaa Keski-Afrikan tasavallassa. Toimittajat olivat selvittämässä venäläisen Wagner-yksityisarmeijan toimintaa maassa, joten julkisuudessa on epäilty, että he olisivat voineet joutua venäläisten Wagner-sotilaiden surmaamiksi, mikäli nämä olisivat halunneet peitellä toimintaansa.

– Tutkinta on yhä kesken, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan sen tekivät jotkut paikalliset ryhmät. Varmoja tietoja ei vielä ole, mutta toivon, että saamme tiedot, Putin vakuutti.

Putinin mukaan venäläistoimittajien kuolema Afrikassa on tragedia, mutta samaan hengenvetoon hän kehotti muistelemaan myös esimerkiksi Itä-Ukrainassa kuolleita toimittajia. Lisäksi hän antoi ymmärtää, että venäläistoimittajat olivat menneet Keski-Afrikan tasavaltaan luvattomasti.

– Teidän toimittajanne menivät Afrikkaan ilman, että he ilmoittivat paikallisille viranomaisille, he menivät sinne turisteina, Putin syytti.

Kaikkineen Putin antoi siunauksensa venäläisten yksityisten palkka-armeijoiden toiminnalle, yhdellä ehdolla.

– Mitä tulee heidän toimintaansa ulkomailla. Jos he eivät riko Venäjän lakeja, heillä on oikeus tehdä bisnestä missä päin tahansa planeettaa, Putin sanoi.

Jos taas Wagner-ryhmä tekee jotain rikkomuksia, syyttäjän on tutkittava asiat.

Venäläiset toimittajat Orhan Dzhemal, Aleksandr Rastorgujev ja Kirill Radtshenko kuolivat heinäkuun lopussa tuntemattomien asemiesten väijytyksessä lähellä Sibutin kaupunkia.

Miehet olivat matkalla tutkivaan journalismiin keskittyvän, entisen oligarkin Mihail Hodorkovskin rahoittaman TsUR-järjestön lähettäminä. TsUR:n mukaan he olivat tutkimassa palkkasotilaistaan tunnetun Wagner-yhtymän toimintaa Keski-Afrikan tasavallassa.

Venäjän tiedetään käyttävän palkkasotureita myös Syyrian sodassa sekä Itä-Ukrainassa tekemään tehtäviä, joista Venäjän valtio ja armeija eivät halua ottaa suoranaista vastuuta.