Kommentti: Venäjä ei ole enää ”vain uhri” vaan myös uhrikohtalonsa ennustaja

Julkaistu:

Kommentti
Suomi on saanut kuulla kaksi erikoista ennustusta virallisen Venäjän edustajilta reilun viikon sisällä, erikoistoimittaja Arja Paananen huomioi.
Virallisen Venäjän välittämät viestit ovat pääpiirteissään toistaneet itseään reilun kymmenen viime vuoden aikana.

Olivatpa todisteet Venäjää vastaan kuinka pätevät tahansa, niin Venäjä on aina omasta mielestään täysin syytön ja kaikki syy on Yhdysvalloissa, Natossa, Ukrainassa tai Euroopan unionissa.

Viime päivinä Venäjältä on kuitenkin putkahtanut esiin ”pelkkien uhrien” lisäksi myös Venäjän tulevan ”uhrikohtalon” ennustajia.

Ensimmäisestä ennustuksesta vastasi Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov.

Puheessaan Paasikivi-seurassa viime viikon tiistaina Kuznetsov ilmoitti, että Kiova voi tehdä uuden provokaation vielä ennen maaliskuisia presidentinvaaleja. Vanhalla provokaatiolla hän tarkoitti Kertshinsalmen ampumavälikohtausta – vaikka juuri Venäjä itse ampui ukrainalaislaivoja Ukrainalta anastamansa Krimin edustalla.

– En sulje pois mahdollisuutta, että muutaman viikon kuluttua tai jopa aikaisemmin voimme tulla Kiovan seuraavan provokaation todistajiksi. Se voi olla mitä tahansa. Mutta korostan vielä, että toivon että erehdyn, Kuznetsov sanoi suomeksi pitämässään puheessa.

Toinen veikkaus kiiri vastikään Suomeen Moskovasta.

Asialla oli Venäjän parlamentin ylähuoneen ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Konstantin Kosatshov, joka ennusteli uutta Venäjään kytkettävää vakoiluskandaalia joko Suomeen tai Italiaan.

Kosatshov antoi ymmärtää, että Euroopassa on ollut useita provosoituja vakoiluskandaaleja. Hänen mukaansa kohujen tarkoituksena on ollut itse asiassa vain aiheuttaa sekaannusta maissa, jotka ovat perinteisesti pyrkineet säilyttämään neutraalin asemansa suhteessa Venäjään maailmanpolitiikan jännitteistä huolimatta.

Esimerkkeinä tällaisista ”heitetyistä” vakoilukohuista Kosatshov mainitsi Kreikan, Slovakian, Sveitsin ja Itävallan.


Kreikka antoi kesällä maahantulokiellon yhteensä neljälle venäläisdiplomaatille, joiden kerrottiin lietsoneen eripuraa Makedonian nimikiistan yhteydessä tavoitteenaan estää Makedonian Nato-jäsenyyden eteneminen.

Slovakia karkotti marraskuussa Venäjän sotilasasiamiehen toimistoon kuuluneen diplomaatin, jonka kerrottiin vakoilleen sekä Slovakian valtiota että sotilasliitto Natoa.

Sveitsiin liittyvä kohu koskee Spiezin laboratoriota, jota oli käytetty Julija ja Sergei Skripalin hermomyrkkyiskun tutkinnassa. Kaksi vakoiluaikeista epäiltyä GRU:n agenttia saatiin kiinni Hollannissa.

Marraskuussa Itävalta ilmoitti puolestaan paljastaneensa hiljattain eläkkeelle jääneen upseerin, jonka uskotaan vakoilleen Venäjän hyväksi vuosikymmenien ajan.

– En pidä ennustusten tekemisestä, mutta epäilen, että jotain vastaavaa sattuu lähitulevaisuudessa joko Suomessa tai Italiassa, Kosatshov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Näin Kosatshov listasi siis samalla Suomen ja Italian maiksi, jotka ovat ”perinteisesti suhtautuneet Venäjään tasapainoisesti ja neutraalisti”.
Ensiksi voi ihmetellä Venäjän tarvetta tehdä itsestään syytöntä uhria jo etukäteen.

Jos Ukrainassa sattuisikin pian jokin isompi välikohtaus tai jos Suomi ilmoittaisi paljastaneensa venäläisvakoojan, Venäjä voisi ottaa kaiken hyödyn irti oikeaan osuneesta ennustuksestaan.

Herää väistämättä pari kysymystä.

Ei kai Venäjä itse valmistele jotain isompaa provokaatiota Ukrainassa? Ja ei kai vaan Venäjällä ole jo jotain vihiä siitä, että Suomi tai Italia olisi paljastanut jonkin vakoilutapauksen ja suunnittelisi ehkä jopa sen julkistamista?

Näin ei välttämättä silti ole. Taustalla saattaa olla vain perinteinen venäläisen propagandan perinne, jossa julkisuuteen lasketaan niin monta vaihtoehtoista selitystä, että kukaan ei enää pysy perässä.

Kosatshovin Suomi-ennustuksessa on kuitenkin toinenkin mielenkiintoinen piirre – eräänlainen kaksoisuhrikertomus, joka tuli esille jo Lapin gps-häirintäkohun aikana.

Monet Kremliä myötäilevät henkilöt olivat nimittäin tuolloin vakuuttuneita siitä, että Naton Trident Juncture -sotaharjoituksessa mukana ollut Suomi joutui Naton oman gps-häirinnän kohteeksi.

Nämä henkilöt eivät suostuneet hyväksymään, että häiritsijä olisi voinut olla Venäjä. Todisteena he jakoivat vanhoja lehtileikkeitä, joissa Nato kertoi testanneensa taannoisissa sotaharjoituksissaan myös gps-satelliittipaikannuksen häirintää.

Eli Suomi haluttiin siis esittää itse asiassa Naton uhrina, joka oli kaiken lisäksi omaa hölmöyttään mennyt sen jälkeen syyttämään Venäjää häirinnästä.

Kosatshovin vakoiluteoriassa on tämä sama pohjavire.

Vaikka Kosatshov ei maininnutkaan ketään Venäjä-suhteiden sotkijaa nimeltä, asiayhteydestä voi päätellä, että hän vihjailee Euroopan ”kaukaa haettujen” vakoilukohujen provosoijaksi Yhdysvaltoja ja Natoa.

Eli jos Kosatshovin ennustus uuden vakoiluskandaalin paljastumisesta pitäisikin paikkaansa, kaikki voitaisiin selittää jälleen kaksoisuhritarinan mallilla.

Venäjän lisäksi uhriksi voitaisiin maalata se eurooppalainen maa – Suomi, Italia tai joku muu – jonne uusi ”perusteeton” vakoilukohu olisi nostatettu.

Näin saataisiin ehkä myös jatkoa Venäjän propagandan yhdelle suurelle tarinalle, jonka mukaan hieman hölmö pieni Suomi on joutumassa katalan Yhdysvaltain uhriksi Venäjä-suhteissaan.

Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta niin sen on tarkoitus ollakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt