Trumpin kiistelty säätiö lakkautetaan – toimi syyttäjän mukaan presidentin ”shekkivihkona” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin kiistelty säätiö lakkautetaan – toimi syyttäjän mukaan presidentin ”shekkivihkona”

Presidentti Donald Trump on suostunut lakkauttamaan säätiönsä.

Julkaistu: 18.12.2018 20:41

Oikeusjuttu presidentti Donald Trumpia ja tämän kolmea lasta vastaan on vielä käynnissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on suostunut lakkauttamaan kiistellyn säätiönsä toiminnan. Taustalla on Trumpia ja hänen kolmea lastaan vastaan nostettu kanne, jossa säätiön varoja väitetään käytetyn Trumpin yritystoimintaan, henkilökohtaisiin kuluihin ja vaalikampanjaan.

– Meidän kanteessamme kuvailtiin yksityiskohtaisesti Trumpin säätiöön liittyvää järkyttävää laittoman toiminnan kaavaa, johon liittyi kuuluivat lainvastainen koordinointi Trumpin presidentinvaalikampanjan kanssa, toistuva ja tahallinen oman edun tavoittelu ja paljon muuta. Tämä johti siihen, että Trumpin säätiö toimi pelkkänä shekkivihkona, joka palveli Trumpin yritystä ja hänen poliittisia tavoitteitaan, New Yorkin pääsyyttäjä Barbara Underwood totesi lausunnossa.

Säätiön hallussa olevat varat jaetaan muille hyväntekeväisyysjärjestöille, jotka New Yorkin syyttäjänvirasto on tarkistanut.

Trumpin säätiön toiminta joutui suurennuslasin alle vuonna 2016. The Washington Postin mukaan Trump olisi halunnut lakkauttaa säätiön vuoden 2016 lopussa, mutta syyttäjät estivät tämän käynnissä olevan tutkinnan takia.

The Washington Post on aiemmin uutisoinut Trumpin maksaneen säätiön varoista yritystoimintaansa liittyneiden oikeusjuttujen sopimisen. Trump myös antoi säätiön saamia lahjoituksia edelleen omissa nimissään.

Syyttäjien mukaan säätiön johtokunta, johon Trumpin lapset kuuluvat, ei ole kokoontunut sitten vuoden 1999. Säätiön rahastonhoitaja kertoi tutkijoille, ettei tiennyt edes kuuluvansa johtokuntaan.

New York Times uutisoi kesäkuussa, että syyttäjien kanteen mukaan Trumpin säätiön rahoilla oli maksettu 10 000 dollaria Trumpin muotokuvasta, joka tilattiin yhteen presidentin golfklubeista.

Tuomarin on vielä hyväksyttävä sopimus Trumpin säätiön lakkauttamisesta. Oikeusjuttu säätiötä ja Trumpia vastaan on yhä vireillä. Syyttäjä vaatii Trumpilta miljoonia dollareita rikoshyödyn menetyksenä ja rangaistuksina.