Jakelinin, 7, kuolema Yhdysvaltain rajalla nostatti kritiikkimyrskyn – viranomaisten toimista vaaditaan tutkintaa

rac

Julkaistu:

Laittomasti rajan yli tulleen pikkutytön kuolemasta pidätyksen jälkeen on noussut kohu, jossa viranomaisia syytetään hitaasta tiedottamisesta ja heidän toimistaan vaaditaan tutkintaa.
7-vuotias Jakelin Amei Rosmery Caal Maquin oli saanut elämänsä ensimmäiset omat kengät vain muutamaa viikkoa aiemmin, kun hän isänsä kanssa suuntasi tuhansien kilometrien taipaleelle kohti Yhdysvaltain etelärajaa.

Jakelin oli asunut pienessä alkuperäiskansan kylässä Guatemalassa leikkien mudassa kookospalmujen alla. Nyt tyttö oli innoissaan mahdollisuudesta elämään uudessa maassa, kertoivat hänen sukulaisensa. Ehkä hän saisi vihdoin ensimmäisen oman lelun, tai oppisi lukemaan ja kirjoittamaan.


Toissa viikolla Jakelin kuoli tuskallisten kipujen jälkeen, kun Yhdysvaltain rajaviranomaiset olivat ottaneet hänet isänsä kanssa kiinni laittomasta rajan ylityksestä.

Kansalaisoikeuksia valvova ACLU-järjestö on syyttänyt viranomaisia hitaasta tiedottamisesta ja vaatinut tapauksen perusteellista tutkintaa. Myös demokraattipoliitikot vaativat rajavartiolaitoksen toimia tutkittavaksi. Rajavartiosto on aloittanut tapauksen sisäisen tutkinnan.

Hengitys pysähtyi bussimatkalla

Jakelin otettiin kiinni isänsä Nery Gilberto Caal Cuzin sekä 161 muun laittoman siirtolaisen kanssa 6. joulukuuta New Mexicon osavaltion aavikolla.

Siirtolaisjoukon siirtämistä tuntien ajomatkan päähän raja-asemalle hoiti vain neljä rajavartijaa yhdellä bussilla. 163 siirtolaisesta 50 oli yksin matkustavia lapsia, jotka kuljetettiin ensin. Jakelin odotti isänsä kanssa kahdeksan tuntia omaa vuoroaan.


Kun heitä oltiin siirtämässä bussilla rajavartioasemalle, alkoi tyttö saada kouristuksia ja voida pahoin. Kun bussi saapui perille, oli tytön hengitys jo pysähtynyt, kertoi Jakelinin isä viranomaisille.

Rajavartioston lääkintähenkilökunta aloitti elvyttämisen.

– Tässä vaiheessa tytön ruumiinlämpötila oli 41 astetta. Rajavartijat saivat kahdesti elvytettyä lapsen, kuvaili Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto DHS eilen julkistamassaan raportissa.

”Jälleen kerran vetoamme vanhempiin”

Tyttö lennätettiin helikopterilla lastensairaalaan El Pasoon Texasiin, jossa hän menehtyi 8. joulukuuta.

– Providencen sairaalan alustavien arvioiden mukaan kuolinsyy oli verenmyrkytys. Tytön isä oli läsnä lapsensa luona, ilmoitti DHS eilen.

Tarkemmin syy selviää ruumiinavauksen tuloksista.


Yhdysvaltain raja- ja tulliviranomaisten mukaan tyttö ei ollut saanut vettä tai ruokaa useisiin päiviin. Tytön isä on kiistänyt väitteen ja myös todennut, ettei hänellä ollut valittamista heidän kohtelustaan rajalla.

DHS lisäsi raporttiinsa myös varoituksen laittomille maahanmuuttajille:

– Pyrkiminen pohjoiseen kohti Yhdysvaltoja on äärimmäisen vaarallista ... Jälleen kerran vetoamme vanhempiin, etteivät he asettaisi itseään tai lapsiaan vaaraan pyrkimällä maahan laittomasti.

Ei yksittäistapaus

ABC News’n saamien asiakirjojen mukaan Jakelinin kuolema ei ollut yksittäistapaus. Rajaviranomaiset ovat listanneet tämän vuoden aikana 281 henkilön kuolleen yrittäessään ylittää rajaa. Laskuissa ovat mukana myös henkilöt, jotka oli esimerkiksi löydetty menehtyneinä kuumuuteen tai hukkuneet.

Jakelinin kuolema on nostattanut Yhdysvalloissa lisää kritiikkiä presidentti Donald Trumpin hallinnon tiukasta maahanmuuttolinjasta sekä miten maahan pyrkiviä kohdellaan rajalla.


Trump on vaatinut Meksikon-vastaiselle rajalle rakennettavaksi miljardeja dollareita kustantavan muurin. Hän on myös toistuvasti pelotellut Väli-Amerikasta tulevista ”siirtolaiskaravaaneista”, väittäen niiden mukana olevan rikollisia ja huumeiden salakuljettajia.

Sunnuntaina Trump totesi Twitter-viestissään Obaman hallinnon hoitaneen paljon tiukemmin lasten erottamisen perheistään rajalla.

– Mutta jos emme tee erota (lapsia perheistään), saapuu tänne paljon enemmän ihmisiä. Salakuljettajat käyttävät lapsia apukeinona!

Myös Yhdysvaltain rajavartiolaitoksen johtajaa on kritisoitu, koska hän ei ottanut tytön tapausta esille oltuaan kongressin kuultavana raja-asioista.

Kevin McAleenan totesi, että ei ”halunnut ottaa riskiä tytön kuoleman politisoitumisesta”.

Tarkoitus ei ollut hakea turvapaikkaa

Guatemalassa perheen pienen puisen, olkikattoisen mökin on vallannut suru. Mökissä on maalattia, muutama peti ja tulisija ruuan laittoa varten. Täällä Jakelin asui yhdessä vanhempiensa ja kolmen sisaruksensa kanssa.

Tolppaan kiinnitetty, puinen muoviin kääritty sydän muistuttaa Jakelin kuolemasta.

San Antonio Secortez on 420 ihmisen yhteisö, jossa puhutaan maya-intiaanien q’eqchi’-kieltä. Kylässä ei ole juoksevaa vettä eikä sähköjä. Liki 60 prosenttia Guatemalan 17 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan alla, listaa Maailmanpankki.

Jakelinin äiti Claudia Maquin kertoi uutistoimisto AP:lle, että hänen miehensä ja tyttärensä pyrkivät Yhdysvaltoihin paetakseen ”äärimmäistä köyhyyttä”. Perheen mukaan isä oli maksanut ihmissalakuljettajille livahtaakseen rajan yli. Tarkoituksena ei ollut anoa turvapaikkaa.


Isoisä Domingo Caalin mukaan perhe sinnitteli 5 dollarilla, jonka he tienasivat päivässä korjaamalla maissi- ja hernesatoa. Se ei riittänyt kuusihenkisen perheen elannoksi, joten isä päätti lastensa vuoksi pyrkiä Yhdysvaltoihin tienatakseen rahaa, jonka lähettäisi kotiin.

– Hän oli epätoivoinen, selittää Domingo Caal, miksi hänen poikansa lainasi maatilkkuaan vastaan rahaa maksaakseen matkasta.

29-vuotias Nery lähti kylästä 30. marraskuuta. Isä otti Jakelinin mukaan, koska ”tytär oli hänelle hyvin tärkeä”, kertoo isoisä.

– Ennen lähtöään tyttö sanoi äidilleen ja isoäidilleen, että kun kasvaa isoksi hän tekee töitä ja tuo heille rahaa.

Hänen mukaansa tyttö ”pomppi ilosta” kun pääsi matkalle.

”Tämä on hyvin tuskallista”

Ainakin 13 perheen jäsenet kylässä olivat aiemmin päässeet onnistuneesti Yhdysvaltoihin. Kylässä järjestettiin aina ilotulitus, kun tieto yhden jäsenen perille saapumisesta tuli.

Caalin perhe uskoi, että Jakelin ja Nery onnistuisivat myös.


Nyt molemmat palaavat takaisin kotiin. Guatemalan hallitus on tarjoutunut toimittamaan takaisin tytön ruumiin. Yhdysvaltain viranomaiset ovat hallituksen mukaan luvanneet vapauttaa isän erikoisluvalla.

Jakelin setä Jose Caal kertoi AFP:lle, että tytön palauttaminen haudattavaksi vaatii vielä kolmen viikon prosessin.

– Tämä on hyvin tuskallista, hyvin tuskallista. Mutta mitä muuta voimme? kysyi isoisä Domingo Caal.

Lähteet: AP, Washington Post, NBC News, ABC News