Virkavalta viritti näppärän ansan joulu­varkaille – jopa kokenut poliisi yllättyi, kun jo 3 minuutin päästä alkoi tapahtua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Virkavalta viritti näppärän ansan joulu­varkaille – jopa kokenut poliisi yllättyi, kun jo 3 minuutin päästä alkoi tapahtua

New Jerseyn poliisi sai Amazonilta tietoja pakettivarkauksien tapahtumapaikoista. Pian ansa oli viritetty.

New Jerseyn poliisi ja verkkokaupan jätti Amazon tekivät yhteistyötä yrittääkseen saada pakettivarkaat nalkkiin.­

15.12.2018 12:03 | Päivitetty 16.12.2018 14:55

Poliisit kiertävät asettelemassa tyhjiä pahvilaatikoita kotien edustoille New Jerseyn osavaltiossa Yhdysvalloissa. Laatikon sisällä ei ole verkkokaupasta tilattua lahjaa vaan gps-paikannin. Lisäksi ovikelloon on asennettu kamera.

Kyse on kokeilusta, jolla Jerseyn kaupungin poliisit yrittävät päästä jäljille pakettivarkauksista, joiden sesonki on käsillä joulun lähestyessä.

Yhdysvaltain postilaitos on arvioinut kuljettavansa noin 900 miljoonaa pakettia ennen joulua ja lähettiyritys United Parcel Service on arvellut jakelevansa 800 miljoonaa kiitospäivän ja joulun välillä.

Niinpä myös varkaat voivat nähdä mahdollisuuden systeemissä, jossa paketti jätetään oven tai kodin edustalle odottelemaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan tarkkoja tilastoja yhdysvaltalaisten ovilta tehdyistä pakettivarkauksista on hankala löytää, mutta erään arvion mukaan noin 26 miljoonalta amerikkalaiselta varastetaan paketti kotioven edestä.

New Jerseyssä pakettivarkauskokeiluun haettiin apua verkkokaupan jättiläiseltä, Amazonilta. Kokeiluun päätyneet kodit valikoitiin Jerseyn kaupungin rikostilastoista, jotka yhdistettiin Amazonin antamiin tietoihin tapahtuneiden varkauksien sijainneista.

AP:n mukaan Amazon kieltäytyi antamasta uutistoimistolle omia tietojaan yhtiön paketteihin kohdistuneista varkauksista.

Ei tarvinnut odottaa kuin kolme minuuttia, ennen kuin yksi paketti vietiin.

– Paketti ehti olla kadulla kolme minuuttia ennen kuin se vietiin kadulta. Aluksi luulimme, että kyseessä on vahinko, poliisipäällikkö James Crecco kertoi AP:lle.

Posti on hiljattain kokeillut pakettien toimittamista kotiovelle myös Suomessa.

Korjaus 16.12.2018: Jutusta korjattu lopusta kappale, joka käsitteli pakettien toimittamista kotiovelle Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?