Ulkomaat

Todellinen syy Titanicin löytymiseen paljastui – taustalla Yhdysvaltain laivaston huippusalainen operaatio

Julkaistu:

Titanic löydettiin vuonna 1985 Yhdysvaltain laivaston rahoittamassa operaatiossa.
Kun neitsytmatkallaan vuonna 1912 uponnut matkustajalaiva Titanic löydettiin meren pohjasta reilu 73 vuotta myöhemmin, kyseessä oli sensaatio. Vuosikymmenien ajan Titanicin ja sen matkustajien traaginen kohtalo oli kiehtonut ihmisiä ympäri maailman. Alusta ei useista, kalliiksi tulleista etsinnöistä huolimatta ollut pystytty paikantamaan.

Titanicin löytämiseen johtaneissa etsinnöissä kerrottiin olleen kyse uutuustekniikan testaamisesta. Nyt tutkimusta johtanut laivaston entinen komentaja ja Woods Hole -instituutin syvänmerentutkija Robert Ballard on kertonut, että kyseessä oli salajuoni operaation oikean syyn peittelemiseksi, CNN kertoo. Operaatioon liittyvät asiakirjat ovat hiljattain tulleet julkiseksi, minkä takia Ballard pystyy kertomaan asiasta.


Ballard oli jo vuonna 1982 tehnyt useita huippusalaisia operaatioita kylmän sodan aikana ja samaan aikaan hän oli kehittänyt kauko-ohjattavaa kuvauslaitetta, joka pystyi menemään 6 kilometrin syvyyteen, CBS News kertoo.

Vuonna 1985 Yhdysvaltain laivasto halusi tutkia kahta yhdysvaltalaista ydinsukellusvenettä, jotka upposivat 1960-luvulla. Ballard pyysi, että saisi sukellusveneiden tutkimisen jälkeen etsiä vielä Titanicia. Laivasto myöntyi pyyntöön, kunhan sukellusveneet tutkittaisiin ensin ja matkustaja-alusta etsittäisiin vasta, jos aikaa ja rahaa jäisi jäljelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tiesimme, missä sukellusveneet olivat, Ballard kertoo.

– He halusivat minun menevän takaisin niin, etteivät venäläiset seuraisi minua, koska he olivat kiinnostuneet USS Scorpionilla olleista ydinaseista ja siitä, mitä ydinreaktorit tekivät ympäristölle.

Koska sukellusveneiden etsintäoperaatio haluttiin pitää salassa, Ballard ehdotti, että maailmalle kerrottaisiin vain Titanicin etsinnästä. Miehen mukaan Titanicin etsiminen oli täydellinen peitetarina eikä media osannut epäillä mitään.


Kun sukellusveneet oli tutkittu, Ballardilla ja hänen johtamallaan tiimillä oli 12 päivää aikaa etsiä Titanicia. Sukellusveneiden tutkiminen oli opettanut, että kannatti etsiä alusten jälkiä tai siitä tullutta rojua. Matkustajalaiva löytyi lopulta vain kahdeksan päivän jälkeen.

Ballardin mukaan etsintätiimi riemuitsi aluksi matkustajalaivan löytymisestä. Pian tunnelma kuitenkin muuttui.

Jäävuoreen törmännyt Titanic oli vienyt meren syövereihin mukanaan yli 1 500 ihmistä upotessaan Atlantin valtamerellä. Uhrien joukossa oli niin miljonäärejä kuin kolmannessa luokassa matkustaneita lapsia.

– Tajusimme, että tanssimme jonkun haudalla ja olimme häpeissämme. Mielialamme muuttui, kuin joku olisi kääntänyt seinäkytkintä. Meistä tuli asiallisia, rauhallisia, kunnioittavia ja lupasimme, ettemme ottaisi koskaan mitään alukselta ja kohtelisimme sitä kunnioittavasti, Ballard muistelee.


Titanicin löytymisen todellinen syy pysyi salassa näihin päiviin asti. Esimerkiksi The New York Times uutisoi löytymisen jälkeen, että apuna ollutta kuvauslaitetta saatettaisiin joskus tulevaisuudessa käyttää hyödyksi laivaston salaisissa operaatioissa. Woods Hole -instituutin insinööriosaston edustaja kiisti, että laitetta olisi jo käytetty laivaston tehtävässä.

– Joskus harvoin laivasto saattaa pyytää meitä tekemään jotain, koska meillä on tietyt valmiudet. Tämä ei ollut yksi niistä kerroista.

Laivaston edustaja kertoi, että tutkijat olivat pyytäneet lupaa testata kuvauslaitetta Titanicin uppoamispaikalla.

– Me emme välittäneet. Tarkoituksena oli nähdä, toimiko tämä järjestelmä.