Ulkomaat

Theresa Mayn ja Jean-Claude Junckerin erikoinen sananvaihto tallentui videolle – ”Miksi sinä kutsuitkaan minua?”

Julkaistu:

Brittikanava Channel 5:n pestaamat huuliltalukijat tulkitsivat Britannian pääministerin ja EU-komission puheenjohtajan kiivaan keskustelun. Kaksikko kertoi myöhemmin sopineensa keskenään.
Sosiaalisessa mediassa on perjantaina ottanut kierroksia brittikanava Channel 5:n kuvaama video, jolla Britannian pääministeri Theresa May keskustelee EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa kokoussalissa Brysselin huippukokouksen päätöspäivänä torstaina.
  • Videolle tallentunut sananvaihto on nähtävissä jutun yläosassa.
Kanavan pestaamat huuliltalukijat ovat tulkinneet, mistä kaksikko keskusteli tiukkaan sävyyn kohdatessaan toisensa.

– Miksi sinä kutsuitkaan minua? Kutsuit minua epämääräiseksi, May sanoi Junckerille huuliltalukijoiden tulkinnan mukaan.

– Kyllä kutsuit. Epämääräiseksi, pääministeri jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En kutsunut, en kutsunut, Juncker vastasi.


Mayn reaktio liittynee Junckerin torstaina tiedotustilaisuudessa antamaan lausuntoon, jossa hän käytti brittien kanssa käydyistä keskusteluista ranskan kielen sanaa nébuleux. Sana kääntyy suomen kielelle esimerkiksi muotoon utuinen tai pilvinen.

Englannin kielessä vastaava sana on nebulous (utuinen, epämääräinen, vaikeasti ymmärrettävä), ja sitä May käytti tivatessaan vastausta Junckerilta.

– Haluaisimme, että meidän brittiystävämme kertoisivat tulevien viikkojen aikana odotuksensa meille. Koska käymämme keskustelu on joskus epämääräistä ja epätarkkaa, Juncker sanoi lausunnossaan.

Kaksikko kommentoi sananvaihtoaan jälkikäteen

May matkusti Brysseliin jo ennen huippukokousta hankkiakseen brexit-sopimukselleen lisävakuuksia sen jälkeen, kun hän oli päättänyt lykätä brittiparlamentin äänestystä sopimuksen kohtalosta. EU-johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että uusia myönnytyksiä ei heru, eikä jo kertaalleen neuvoteltua sopimusta enää avata.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kyseenalaisti torstaina brittimedian jutut, joissa Mayn väitettiin joutuneen nöyryytetyksi Brysselissä, kun hänen toiveidensa selkeys oli kyseenalaistettu.

– Olemme kohdelleet pääministeriä paljon suuremmalla empatialla kuin jotkut brittiparlamentin edustajat, Tusk totesi.


May kommentoi perjantaina Channel 5:n taltioimaa sananvaihtoa sanomalla, että kyse ei ollut mistään henkilökohtaisesta.

– Meillä oli Jean-Claude Junckerin kanssa määrätietoinen keskustelu. Uskoakseni sellaisia keskusteluja voidaan käydä työsuhteessa. Työskentelemme hyvin yhdessä, May sanoi.

Myös Juncker vitsaili kaksikon ”suudelleen ja sopineen” jälkikäteen sekä kutsui Mayta ”erittäin rohkeaksi naiseksi”. Tämä tapahtui hänen mukaansa sen jälkeen, kun hän oli selventänyt lausuntoaan ja kertonut puhuneensa keskustelun laadusta eikä pääministeristä käyttäessään sanaa ”epämääräinen”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt