Huawein pidätetty talousjohtaja päätyi kauppasodan keskelle – vietti aiemmin hiljaiseloa: monta passia, miljoonatalot Kanadassa, terveyshuolia...

Julkaistu:

Julkisuuden valokeilaa vältellyt Huawein talousjohtaja päätyi uutisotsikoihin, kun hänet pidätettiin välilaskun aikana lentokentällä Kanadassa.
Kiinalaisen teknologiajätti Huawein julkisuutta vältelleen talousjohtajan Meng Wanzhoun, 46, pidätys yhdysvaltalaisviranomaisten pyynnöstä Kanadassa nostatti myrskyn joulukuun alussa. Yhdysvallat epäilee Mengin auttaneen Huaweita rikkomaan Yhdysvaltojen talouspakotteita Irania vastaan. Kiina ja Huawei ovat kiistäneet, että Meng olisi rikkonut lakia.

Aiemmin suurelle yleisölle varsin tuntematon nainen on ollut pidätyksensä jälkeen uutisotsikoissa ympäri maailmaa. Samalla hänestä uhkaa tulla pelinappula Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa ja diplomaattisessa kiistassa.

– Jos se on mielestäni hyväksi suurimmalle kauppasopimukselle, joka koskaan on tehty – mikä on erittäin tärkeä asia – tai hyväksi kansalliselle turvallisuudelle, voisin varmasti puuttua siihen, jos pitäisin sitä tarpeellisena, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Reutersille Mengin oikeusjuttua.

Kiina kutsui Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähettilään kuultavaksi Mengin tapauksen takia. Kiina on myös pidättänyt kaksi kanadalaista epäiltynä ”kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta.” Kiina ei ole kertonut, liittyvätkö tapaukset toisiinsa tai Mengin tilanteeseen. Reutersin haastattelemien kanadalaislähteiden mukaan pidätykset liittyvät Mengin pidätykseen.


Mengistä ei julkisuudessa ole aiemmin kerrottu paljoakaan. Kanadassa Mengin luovutusta Yhdysvaltoihin käsittelevälle oikeudelle jätetyt asiakirjat ovat kuitenkin valottaneet naisen elämää ja nousujohteista uraa.

Meng, joka tunnetaan myös nimillä Sabrina Meng ja Cathy Meng, on Huawein perustajan ja toimitusjohtajan Ren Zhengfein tytär. Koska Meng on käyttänyt äitinsä sukunimeä 16-vuotiaasta lähtien, hänen yhteytensä Reniin selvisi julkisuudessa vasta muutama vuosi sitten, BBC kertoo.

Meng aloitti Huaweissa vuonna 1993, jolloin hän työskenteli vastaanottovirkailijana. Suoritettuaan maisterin tutkinnon kirjanpidossa Meng liittyi Huawein talousyksikköön vuonna 1990-luvun loppupuolella. Talousjohtajaksi hänet nimitettiin vuonna 2011.

Tänä vuonna Meng nimitettiin Huawein varapuheenjohtajaksi. Ylennyksen on laajalti arvioitu olevan merkki siitä, että hänestä on määrä tulla jonain päivänä isänsä seuraaja, Wall Street Journal uutisoi asiasta perillä olevien lähteiden pohjalta. Ren on tosin aiemmin kiistänyt, että hänen lapsensa nousisi tulevaisuudessa hänen paikalleen.


Meng on itse korostanut ylenneensä Huaweissa oman osaamisensa ansiosta. Hän on kertonut isänsä olevan varsin tiukka.

– Sen jälkeen, kun hän perusti Huawein, hänestä on tullut tiukka isä. Ehkä sen takia, että yrityksen johtaminen vaatii paljon hänen persoonaltaan, Meng on pohtinut kiinalaismedialle antamassaan haastattelussa.

Meng avioitui CNN:n mukaan pääomasijoittaja Ziaozong Liun kanssa vuonna 2007. Parilla on yksi tytär. Lisäksi Mengillä on kolme vanhempaa poikaa aiemmista avioliitoista.

Shenzhenissä asuva Meng on kertonut, että hänellä oli pysyvä asumislupa Kanadassa vuoteen 2009 asti. Hän omistaa aviomiehensä kanssa Vancouverissa kaksi taloa, joiden yhteisarvoksi on arvioitu noin 14,4 miljoonaa euroa.


Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan mukaan Mengillä olisi ollut yhteensä seitsemän kiinalaista ja hongkongilaista passia, joita hän on käyttänyt matkoissaan Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Tämä olisi erikoista, sillä Kiinassa kansalaisten on luovutettava passinsa, jos he haluavat jonkun muun maan tai alueen passin.

Hong Kongin maahantuloviranomaisten edustaja puolestaan kertoi BBC:lle, että henkilöllä ei voi olla kuin yksi passi. Yhdysvaltain rajaviranomaisen mukaan Meng olisi kuitenkin käyttänyt kolmea eri hongkongilaista passia käydessään Yhdysvalloissa vuosina 2014–2017.

Meng kertoi hänen vankeutensa jatkamista käsitelleelle oikeudelle kärsivänsä useista terveyshuolista. Mengin kerrotaan sairastaneen kilpirauhassyövän ja hänet leikattiin uniapneaan liittyen viime toukokuussa. Lisäksi hänet vietiin pidätyksen jälkeen sairaalaan korkean verenpaineen takia.

– Voin edelleen huonosti ja olen huolissani, että terveyteni heikkenee, kun olen vangittuna, Meng sanoi.

– Minulla on tällä hetkellä vaikeuksia syödä kiinteää ruokaa ja olen joutunut muokkaamaan ruokavaliotani näiden asioiden takia.


Vietettyään kymmenen päivää vankilassa oikeus päästi naisen vapaalle jalalle odottamaan Yhdysvaltojen luovutuspyynnön käsittelyä. Tosin helpolla ei vapaus tullut. Mengin molemmat asunnot Kanadassa ovat takuina ja lisäksi hän joutui maksamaan reilu 6,5 miljoonaa euroa käteisenä. Hän luovutti myös passinsa ja hänellä on gps:llä varustettu valvontapanta nilkassa. Meng myös maksaa ympärivuorokautisesta vartioinnista.