Poliisi julkaisi kuvan Strasbourgin ampujaksi epäillystä – Syyttäjä: Ampuja huusi ”allahu akbar”

Julkaistu:

Epäilty oli istunut vuoden saksalaisvankilassa ennen karkotustaan takaisin Ranskaan.
Ranskan Strasbourgissa viranomaiset ovat kertoneet lisätietoja tiistai-illan ammuskelusta lähellä kaupungin joulumarkkinoita. Syyttäjä Remi Heitz kertoi tiedotustilaisuudessa, että silminnäkijöiden mukaan tekijä huusi ”allahu akbar” eli ”Jumala on suurin” arabiaksi.

Syyttäjän mukaan neljä epäiltyyn ampujaan liittyvää ihmistä on otettu kiinni. Ranskalaisen BFMTV:n mukaan kolme pidätetyistä olisi epäillyn sukulaisia, mutta tätä ei ole vahvistettu.

Ampuja surmasi ainakin kaksi ihmistä ihmistä ja haavoitti yhtä niin pahasti päähän, että uhri on aivokuollut. Häntä pidetään elossa hengityskoneessa. Lisäksi kuusi haavoittunutta on saanut vakavia vammoja.

Ranskan terrorisminvastainen viranomainen on aloittanut tapauksen tutkimisen. Strasbourgin pormestari on sanonut pitävänsä tapausta terrori-iskuna. Netin ääriryhmiä tarkkailevan amerikkalaisen SITE-järjestön mukaan Isisin kannattajat ovat ylistäneet iskua, mutta mitään tietoa epäillyn ampujan yhteyksistä tiettyyn ääriryhmään ei ole.


Epäilty on Strasbourgissa syntynyt 29-vuotias Cherif Chekatt, joka oli yhä karkuteillä. Hän oli jo aiemmin tarkkailulistalla epäiltynä ääriyhteyksistä. Hänet oli määrä pidättää tiistaiaamuna muihin rikoksiin liittyen, mutta miestä ei tavoitettu ratsiassa hänen kotiinsa.
Chekatt on ollut nuoresta asti tekemisissä poliisin kanssa, ja hänellä on Ranskassa kaikkiaan 27 tuomiota eriasteisista rikoksista. Häntä etsittiin epäiltynä ryöstöstä ja murhayrityksestä sen yhteydessä viime kesänä.


Epäilty oli toissa vuonna tuomittu Saksassa kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen murtovarkauksista, saksalaisviranomaiset kertovat. Hän istui vuoden vankilassa Saksassa ennen karkotustaan takaisin Ranskaan. Saksan mukaan heillä ei ollut tietoa miehen mahdollisista ääriyhteyksistä.

Tagesspiegel-lehden mukaan mies murtautui vuonna 2012 hammaslääkärin vastaanotolle, josta hän vei rahaa, postimerkkejä ja hampaiden paikoissa käytettävää kultaa. Neljä vuotta myöhemmin mies murtautui apteekkiin ja varasti sieltä rahaa.

– Tarkkailemme tilannetta Reinin alueella, mutta tällä hetkellä emme usko epäillyn ylittäneen rajaa Saksaan, kertoo Saksan Baden-Wüttembergin osavaltion sisäministeriön tiedottaja. Osavaltio sijaitsee Ranskan vastaisella rajalla.

Viranomaisten mukaan ampujan uskotaan olleen aseistautunut käsiaseella, vaikka jotkut silminnäkijät ovat puhuneet kiväärityyppisestä aseesta.