Valtioneuvoston raportti: Kiina ja Venäjä hamuavat lisää valtaa – Trumpin linja saattaa silti jatkua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valtioneuvoston raportti: Kiina ja Venäjä hamuavat lisää valtaa – Trumpin linja saattaa silti jatkua

Valtioneuvoston kanslian raportin mukaan Kiina ja Venäjä haastavat Yhdysvallat, mutta epäilevät toisiaan.

Venäläinen pitkän matkan pommittaja Venezuelassa. Venäjä haastaa Yhdysvaltoja suurvaltakilvassa.­

12.12.2018 14:21

Valtioneuvoston kanslian tilaaman raportin mukaan Kiina ja Venäjä tavoittelevat globaalia asemaa Yhdysvaltain rinnalla. Ne kuitenkin pelkäävät myös toisiaan.

Raportin mukaan Kiinan ja Venäjän suhteet ovat lämminneet sekä energiapolitiikassa että sotilaallisesti. Toisaalta varsinkin Venäjä epäilee Kiinaa, jonka vaikutusvalta on ohittanut sen Keski-Aasiassa.

Kiinaa ja Venäjää yhdistää se, että kumpikin pelkää demokratian kaltaisten läntisten arvojen leviämistä. Toisaalta niiden lähestymistavat poikkeavat. Kun Kiina suunnittelee ja toimii pitkäjänteisesti, Venäjä on arvaamaton. Varsinaista liittoa maiden välille ei ole syntymässä.

Venäjä on useilla tekniikan aloilla jäänyt jälkeen sekä Yhdysvalloista että Kiinasta, mutta paikkaa tilannetta panostamalla asevoimaan. Erityisesti sen ydinpelote on edelleen tehokas. Raportissa arvellaan, että Vladimir Putin välttää sellaisia sotilaallisia seikkailuja, joissa olisi liian suuria riskejä. Suuret, paljon venäläisiä uhreja vaativat sodat voisivat viedä hallinnon suosiota. Toisaalta edelleen voi tulla iskuja turvallisina pidettyihin kohteisiin, joissa esimerkiksi Yhdysvalloilla ei ole suurta intressiä.

Kiinan kasvava sotilaallinen voima huolestuttaa Yhdysvaltoja, ehkä myös Venäjää.­

Trumpin jälkeen uusi Trump?

Raportissa todetaan, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on sotkenut kansainvälisen politiikan kuvioita, vaikka Venäjän toivomaa lämpenemistä maiden väleissä ei ole tapahtunutkaan.

Raportissa käydään läpi Yhdysvaltain opposition toiveet, että Trumpin kausi saattaisi päättyä jopa kesken virasta erottamiseen. Raportin mukaan on kuitenkin mahdollista, että Trump valitaan uudestaan vuoden 2020 vaaleissa. Sen lisäksi vuonna 2024 valittava presidentti ”voi olla joku hänen kaltaisensa”.

Raportissa muistutetaan, että vaikka enemmistö Yhdysvaltalaisista olisi Trumpia vastaan, maan monimutkainen vaalisysteemi suosii konservatiivista maaseutua. Republikaanit ovat myös pystyneet muuttamaan vaalipiirejä itselleen edullisiksi ja nimittämään omia tuomareitaan tärkeisiin asemiin.

Trumpin ja Putinin suhde on outo. Skandaalit ovat estäneet maiden suhteiden parantamista, johon Trump ilmoitti pyrkivänsä.­

Kun Putin lähtee

Raportissa pohditaan myös sitä, mitä tapahtuu silloin kun Venäjän presidentti Putin luopuu tai joutuu luopumaan virastaan. Tämän arvellaan voivan muuttaa suhteita sekä Venäjään että Kiinaan.

Putinin tämänkertainen toinen kausi päättyy vuonna 2024. Hänen olisi todennäköisesti muuttaa perustuslakia tai sitten hän voisi jälleen asettaa mieleisensä luottomiehen presidentiksi ja toimia itse pääministerinä.

Raportissa kuitenkin huomautetaan, että tuolloin Putin on jo 71-vuotias. Hänen pitäisi varoa, että sijaishallitsija ei kaappaa todellista valtaa. Joka tapauksessa on selvää, että Putinkaan ei ole ikuinen.

Raportin ovat laatineet ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, tutkija Marcin Kaczmarski ja professori Mark N. Katz.

Sen virallinen nimi on Kiinan ja Venäjän sekä Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet: Nykytila ja kehityssuunnat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?