Strasbourgin ampuja haavoittui ja pakeni taksilla – kotoa löytyi kranaatteja

rac

Julkaistu:

Ampumisesta epäilty mies oli poliisille ennestään tuttu useista pienemmistä rikoksista.
Strasbourgissa useita ihmisiä eilen illalla ampuneen ja haavoittaneen miehen kotiin tehtiin eilisaamuna kotietsintä ryöstön tutkinnan vuoksi, mutta miestä ei silloin tavoitettu, ranskalaisen BFM-tv-kanavan tiedot kertovat. Hänen kotoaan kuitenkin löydettiin kranaatteja.

Kanavan mukaan Strasbourgissa syntynyt 29-vuotias mies on ollut jo nuoresta iästä poliisin vanha tuttu useiden rikosten vuoksi. Hän on yhä karkuteillä, mutta häntä etsii useita satoja ihmistä poliisista ja armeijasta.

Ampumapaikalta mies pakeni taksilla. Taksinkuljettaja kertoi myöhemmin poliisille, että epäilty oli haavoittunut.

BFM:n haastatteleman silminnäkijän mukaan hyökkääjä oli isokokoinen ja aseistautunut rynnäkkökiväärillä.

Kuolleita on Bas-Rhinin prefektuurin tämänaamuisen tiedotteen mukaan kolme ja haavoittuneita 13, joista kahdeksan tila on vakava.


Ampuminen tapahtui eilen illalla Strasbourgin ydinkeskustassa lähellä joulumarkkinoita noin kello kahdeksalta.

Viranomaisten mukaan Strasbourgin keskustassa rutiininomaisissa partiotehtävissä olleet sotilaat olivat tulitaistelussa epäillyn kanssa ja haavoittivat häntä, mutta eivät onnistuneet estämään häntä pakenemasta.


Valmiustasoa nostettu

Ranska on nostanut valmiustasoaan ja kiristänyt rajavalvontaa, sillä Strasbourg sijaitsee aivan Saksan rajalla. Viranomaiset ovat myös tiukentaneet valvontaa kaikilla joulutoreilla Ranskassa, ja Strasbourgissa joulutori on suljettu keskiviikkona. Alueen koulut ovat keskiviikkona avoinna, mutta vanhemmat voivat halutessaan pitää lapset kotona.

Presidentti Emmanuel Macron seuraa tilannetta Pariisissa, jossa hän piti puolenyön jälkeen kriisikokouksen.

Poliisin mukaan turvallisuuspalvelut tiesivät epäillyn tekijän entuudestaan ja hänen katsottiin olevan mahdollinen terroriuhka, kertoo BBC. AFP:n tutkintaa lähellä olevan lähteen mukaan epäilty oli tarkoitus ottaa kiinni tiistaina aamulla. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet teon terroristista motiivia, mutta Ranskan terrorisminvastainen viranomainen on aloittanut tapauksen tutkimisen.


Ulkoministeriön mukaan Suomen Pariisin-suurlähetystö seuraa tilannetta tarkasti. Tällä hetkellä tiedossa ei ole, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Ranskassa on kuollut vuodesta 2015 lähtien terrori-iskuissa yhteensä 246 ihmistä.


”Kuulin ravintolaan kaksi laukausta”

Ravintolassa ollut STT:n toimittaja Milja Rämö kertoo kuulleensa ainakin kaksi laukausta Petite Francen alueella.

Rämö kertoo nähneensä ravintolassa, että yhtä miestä elvytettiin.

– Kuulin ravintolaan kaksi laukausta, jonka jälkeen ravintolasta laitettiin valot pois ja olimme täällä täysin hiljaa. Kaduilta kuului huutoa, jonka jälkeen ravintolaan tuli rymisten noin 15 ihmistä pois kaduilta, Rämö kertoi.

Sen jälkeen paikalle tullut poliisi jututti ulkoa paenneita ihmisiä.

Ravintolan henkilökunta kielsi ihmisiä poistumasta ravintolan tiloista. Yhdeltä yöllä paikallista aikaa Rämö kertoi, että ihmiset on päästetty ravintolasta pois. Heidät päästettiin pois ravintolasta muutaman hengen ryhmissä. Ravintola oli poliisinauhalla eristetyllä alueella, joten ravintolassa joutui olemaan pidempään.

– Jos ravintola olisi ollut 10–20 metriä toisessa suunnassa, olisimme päässeet sieltä pois jo paljon aikaisemmin, Rämö sanoo.

Ravintolassa ihmiset lähinnä istuivat ja odottivat. Tunnelmaa ravintolassa Rämö kuvailee epäuskoiseksi.

Parlamentin ovet lukittu

Strasbourgissa on tällä hetkellä useita suomalaisia europarlamentaarikkoja, sillä kaupungissa on meneillään EU-parlamentin istunto. Euroopan parlamentti kokoontuu kerran kuukaudessa täysistuntoon Strasbourgissa. Täysistunto kestää neljä päivää, ja täysistuntopäivät ovat maanantaista torstaihin. Täysistuntoon osallistuvat kaikkien jäsenmaiden edustajat.Paikalla oleva europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) kertoi Twitterissä hieman ennen kello kolmea Suomen aikaa, että parlamentti kokoontui kuulemaan evakuointiohjeita. Hänen mukaansa keskustan hotelleihin pääsee vain poliisin saattamana ja keskustan ulkopuolelle "omalla riskillä".

Halla-aho kertoi päässeensä hotelliinsa lopulta kello neljältä Suomen aikaa.

Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kirjoitti noin kello yksi Suomen aikaa Twitterissä, että hän menee nukkumaan, kun tuolloin ei vielä ollut tietoa, pääseekö parlamentista yön aikana.

– Toimiston sohva on just nyt chic! hän kirjoitti.

Liisa Jaakonsaari (sd.) kirjoitti illalla olevansa jumissa jo toista tuntia Strasbourgin keskustassa ampumistapauksen vuoksi.

– Vähän hermostunut tunnelma, kun kadut hotelliin on suljettu, hän kirjoitti Twitterissä.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki kertoi niin ikään Twitterissä, että parlamentin työ jatkui normaalisti, vaikka ulos ei päässyt.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen luonnehti Twitterissä iskua järkyttäväksi iskuksi ihmisyyttä vastaan.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kirjoitti Twitterissä, että Strasbourgin ilta sai ikävän ja surullisen käänteen.

– Kaupungilla on joulumarkkinoiden aikaan tiukat turvatoimet, mutta silti iskua ei pysytty estämään, hän kirjoitti.