Espoolaiset koululaiset vain minuuttien päässä Strasbourgin ammuskelusta – ”Jos joku olisi käynyt vessassa...”

rac

Julkaistu:

Strasbourgissa luokkaretkellä olevat koululaiset kulkivat ampumispaikalla hetkeä ennen kuin asemies avasi tulen.
Espoon Olarin lukion oppilaita ja Olarin koulun ysiluokkalaisia on parhaillaan Strasbourgissa luokkaretkellä. 19 oppilaan mukana oleva opettaja Anna Ravila kertoo puhelimitse Ilta-Sanomille ryhmän välttäneen tiistai-iltana kaupungissa tapahtuneen ammuskelun vain täpärästi.

Ravilan mukaan tiistaina 15–17-vuotiaat oppilaat osallistuivat Balade Nocturne –kävelykierrokselle, jossa kierrettiin muun muassa Strasbourgin kuuluisia joulutoreja. Iltakahdeksan jälkeen ryhmä oli juuri saapunut takaisin hostellilleen ja saanut ruokaa eteensä, kun tieto tapahtuneesta saavutti heidät.

– Paikan johtaja tuli sanomaan, että kaupungissa on ammuskeltu, ja käski kaikki heti huoneisiin. Niihin päästyämme ryhdyimme tietysti heti seuraamaan uutisia siitä, mitä on tapahtunut, Ravila kertoo.

Tässä vaiheessa ryhmälle alkoi selvitä, kuinka lähellä he itse olivat olleet joutua keskelle ammuskelua. Ennen majapaikkaan paluuta oppilaat olivat kulkeneet samaa kapeaa joulukatua, jossa ampumisen kerrotaan tapahtuneen.

– Kyseessä oli juuri se sama paikka, jossa olimme olleet ryhmän kanssa vain kymmenen minuuttia aikaisemmin. Fiilikset olivat siinä vaiheessa aivan järkyttyneet, Ravila kuvailee.

– Jos joku olisi käynyt vessassa, kahvilla tai ostamassa vesipullon, niin olisimme olleet itse siinä, hän kauhistelee.


Ravilan kollega lähettää Orfèvres-kadulta ottamansa kuvan, jossa näkyy valkoiseksi maalattuja puita ja joulukoristeita. Myöhemmin illalla uutistoimistojen välittämissä kuvissa nähdään, kuinka poliisit tutkivat samaa katua ampumisen jälkeen.

Iltayhdentoista jälkeen tilanne tuntui edelleen pelottavalta.

– Kyllä tässä ovat vähän jalat tärisseet tämän illan aikana. Suojelusenkelit olivat mukana, Ravila sanoo.

Nuoret ovat kuitenkin suhtautuneet tapahtuneeseen pääosin rauhallisesti. Kaikki ovat olleet yhteydessä koteihinsa ja kertoneet olevansa kunnossa.

Puolen yön maissa tekijän kerrottiin olevan edelleen vapaana, ja ulkona pauhasivat poliisiautojen sireenit ja helikopterit.

– Yritetään tässä nyt nukkua, mutta katsotaan mitä siitä tulee.

Tapahtuneensa huolimatta oppilaiden oli tarkoitus jatkaa keskiviikkona luokkaretkeään, jonka on määrä kestää perjantaihin saakka.

– Huomenna aamulla on tarkoitus vierailla moskeijassa. Totta kai seuraamme uutisia ja sitä, mitä täällä tapahtuu, mutta emme me aio tänne sisälle istumaan.


Ravila kertoo olleensa mukana samanlaisilla luokkaretkillä aiempinakin vuosina. Viime vuosina Keski-Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut ovat kiristäneet tunnelmaa. Ranskassa ollaan oltu hälytystilassa viime vuodet, ja myös Strasbourgissa katuja ovat vartioineet raskaasti aseistetut poliisit.

– Juuri tänään puhuimme siitä, että näitä tapauksia on ollut nyt vähemmän, Ravila huokaa.

– Olimme Brysselissä silloin, kun siellä otettiin kiinni Pariisin terrori-iskun tekijöitä, ja pari kuukautta aikaisemmin Nizzassa kun siellä tehtiin isku. Silti olemme aina uskaltaneet lähteä, hän sanoo.