Huawein pidätetty talousjohtaja tarjoutui elektronisen tarkkailun alaiseksi vapauttaan vastaan

Julkaistu:

Tuomioistuimen määrä päättää Mengin vapauttamisesta tänään.
Kiinalaisen teknologiajätti Huawein Kanadassa pidätetty talousjohtaja Meng Wanzhou on tarjoutunut pukemaan ylleen elektronisen seurantapannan ja luovuttamaan passinsa, jos hänet päästetään vapaaksi.

Tuomioistuimen on määrä päättää Mengin vapauttamisesta tänään. Syyttäjä on esittänyt Mengin pitämistä kiinni otettuna, koska arvelee Mengin yrittävän paeta Kanadasta. Huawei-pomon puolustus puolestaan vetoaa siihen, että Meng on niin korkean profiilin hahmo, että hänen katoamisensa oli tahra koko Kiinan maineelle.

Meng pidätettiin joulukuun alussa Vancouverissa, kun hän oli vaihtamassa lentokonetta. Hänet pidätettiin mahdollista luovuttamista varten, sillä Yhdysvallat epäilee Huawein rikkoneen talouspakotteita Irania vastaan. Luovutusprosessi voi kestää jopa vuosia, jos päätöksestä valitetaan.

Kiina on pitänyt tapausta ihmisoikeusloukkauksena, ja tapaus on edelleen lisännyt jännitteitä Yhdysvaltojen ja Kiinan sekä Kanadan ja Kiinan välillä. Kiinan media on uutisoinut esimerkiksi Mengin heikosta terveydentilasta ja siitä, ettei hän saa riittävää lääkärinhoitoa pidätettynä ollessaan.