May matkaa Manner-Eurooppaan avaamaan parlamentin brexit-tuntoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

May matkaa Manner-Eurooppaan avaamaan parlamentin brexit-tuntoja

Julkaistu: 11.12.2018 5:38, Päivitetty 11.12.2018 10:45

Britannian pääministeri Theresa May matkustaa tänään Hollantiin ja Saksaan keskustelemaan brexit-sopimuksesta.

May päätti eilen lykätä parlamentin äänestystä sopimuksesta, joka oli määrä järjestää tänään.

May tapaa ensin Hollannin pääministerin Mark Rutten Haagissa ja jatkaa sitten Berliiniin tapaamaan Saksan liittokansleria Angela Merkeliä. May kertoi eilen, että hän aikoo keskustella kollegoidensa kanssa parlamentin esille tuomista huolista.

– Aion nyt tehdä kaiken voitavani varmistaakseni lisää vakuuksia. Aion keskustella niistä selvistä huolenaiheista, jotka parlamentti on tuonut esille, May vakuutti.

May lykkäsi äänestystä, sillä hänestä oli selvää etteivät "tärkeät puolueet" olisi sopimusta hyväksyneet. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on kuitenkin sanonut, ettei EU:n ja Britannian välille saavutettua sopimusta enää avata neuvotteluille.

Tuskin mukaan EU on kuitenkin valmis auttamaan Britanniaa sopimuksen saattamisessa voimaan.

May päätös lykätä äänestystä painoi punnan kurssin jyrkkään laskuun. Oppositiossa oleva työväenpuolue ja myös osa konservatiiveista näki siirron myös hallituksen lopun alkuna. Kiihkeänä brexitin kannattajana tunnettu konservatiivi Mark Francois sanoi "hallituksen piiloutuneen vessaan".

– Hallitus on menettänyt otteen tapahtumista, ja on täydessä sekasorrossa, kiteytti puolestaan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Työväenpuolue ei kuitenkaan aikonut vielä yrittää Mayn hallituksen kaatamista, vaan ilmoitti lykkäävänsä epäluottamuslauseäänestystä toistaiseksi.