Ulkomaat

Nobel-palkitut kutsuivat maailmaa puolustamaan raiskausten uhreja

Julkaistu:

Nobelin rauhanpalkinto
Kongolainen gynekologi omisti palkintonsa seksuaalisen väkivallan uhreille ympäri maailman.
Oslon Nobel-gaalassa rauhanpalkinnon vastaanottivat maanantaina kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad. Molemmat ovat työskennelleet sen puolesta, että seksuaalisen väkivallan käyttö konflikteissa loppuisi.

Mukwege on parin vuosikymmenen ajan auttanut tuhansia raiskausten kohteeksi joutuneita naisia ja lapsia Kongon itäosassa. Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Murad jäi puolestaan äärijärjestö Isisin seksiorjaksi Irakissa vuonna 2014. Murad onnistui pakenemaan kolmen kuukauden vankeuden jälkeen ja asuu nykyään Saksassa.

Mukwege omisti palkintonsa kaikille seksuaalisen väkivallan uhreille ympäri maailman.

– Yhdessä meidän täytyy käyttää tätä tunnustusta mahdollisuutena torjua seksuaalinen väkivalta sodan aseena vetämällä punainen ruksi sen ylitse, Mukwege kirjoitti Twitter-tililleen Oslon juhlallisuuksien keskeltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Vetoan maailmaan ja kannustan sinua liittymään meihin ja pistämään lopun tälle kärsimykselle, joka langettaa häpeän ihmisyytemme ylle, Mukwege kirjoitti.

Nadia Murad haluaa kansanmurhaajat oikeuden eteen

Murad alleviivasi puheessaan, kuinka sekä Irakin hallinto että Pohjois-Irakin kurdialueen viranomaiset eivät onnistuneet suojelemaan jesidivähemmistöä äärijärjestö Isisin tekemältä kansanmurhalta. Myös kansainvälinen yhteisö oli kyvytön pelastamaan jesidivähemmistöä. Murad itse menetti Isisin teloituksissa sekä äitinsä että kuusi veljeään.

– Saimme myötätuntoa osaksemme, mutta itse murhaaminen ei loppunut, Murad sanoi.

– Kansanmurhan tehneitä ei edelleenkään ole saatu vastuuseen teoistaan, hän lisäsi.

Syöpätutkijat saivat palkintonsa Tukholmassa

Tukholman maanantaisessa Nobel-gaalassa ojennettiin puolestaan lääketieteen, fysiikan, kemian ja taloustieteen Nobelit. Esimerkiksi lääketieteen Nobelin saivat syöpätutkimuksen mullistaneet tutkijat James P. Allison ja Tasuku Honjo.

Kirjallisuuden Nobelia ei tänä vuonna jaettu lainkaan Ruotsin akatemiaa ravistelleiden skandaalien vuoksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt