Venäjä lennätti strategisia Tu-160-pommikoneita Venezuelaan – yksi pommittaja kykenee kantamaan 16 ydinohjusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä lennätti strategisia Tu-160-pommikoneita Venezuelaan – yksi pommittaja kykenee kantamaan 16 ydinohjusta

Kaksi Venäjän Tupolev TU-160 -pommikonetta laskeutui maanantaina Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin.

Julkaistu: 10.12.2018 23:00

Pommikoneet ovat Venäjän ja Venezuelan mukaan osa maiden yhteisiä sotaharjoituksia, joiden sisällöstä tiedetään hyvin vähän.

Uutistoimistot AFP ja Tass kertovat, että Venäjä lennätti maanantaina Venezuelaan kaksi nopeaa strategista Tupolev Tu-160 -pommikonetta. Venäjän hallinnon mukaan kyse on maiden yhteisestä sotaharjoituksesta, jonka on määrä vahvistaa Venezuelan puolustusta.

Uutistoimiston mukaan Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino toivotti pääkaupunki Caracasin lentokentällä tervetulleiksi noin sata venäläispilottia ja muuta sotilasväkeä sen jälkeen, kun pommikoneet ja kaksi muuta lentokonetta olivat laskeutuneet Venezuelaan.

Kaksi muuta konetta olivat Venäjän armeijan tiedotteen mukaan Antonov An-124, joka on yksi suurimmista sotilaskäytössä olevista kuljetuskoneista sekä Iljushin Il-62 -matkustajakone.

Puolustusministeri Padrino huomautti AFP:n mukaan, että venäläisiä lentokoneita on käynyt maassa aiemmin vuonna 2013. Hänen mukaansa sotaharjoituksissa on kyse ”molempien maiden ilmapuolustusjärjestelmien yhteentoimivuuden lisäämisestä”, mutta ei kertonut tarkemmin harjoituksiin liittyvistä yksityiskohdista.

Venäläinen Tupolev Tu-160 -pommikone Caracasin lentokentällä.

Puolustusministerin mukaan Venezuela on viime vuosina ostanut miljoonilla dollareilla sotilastarvikkeita Venäjältä. Time-lehti huomauttaa, että pommikoneet lensivät Venezuelaan vain tovi sen jälkeen, kun Venezuelan presidentti Nicolas Maduro vieraili Moskovassa.

Venäjä on yksi aiemmin rikkaana öljyvaltiona tunnetun mutta nykyisin köyhyydestä kärsivän Venezuelan keskeisimmistä liittolaisista. Samaan aikaan Venezuelan välit Yhdysvaltoihin ja muihin länsimaihin ovat viilenneet, kun Yhdysvallat on määrännyt maalle pakotteita.

Venäläislentäjiä ja muuta sotilashenkilöstöä Caracasin lentokentällä.

Yksi Tu-160-pommikone kykenee kantamaan 16 ydinohjusta. Sotilasasiantuntija Arto Pulkki sanoi kesällä 2017 Venäjän tietävän, että kyseiset pommikoneet varmasti noteerataan.

– Aina kun ne nähdään ilmatilassa, media herää, mikä on yksi Venäjän tarkoitusperä, Pulkki sanoi, kun samaisia koneita oli kesäkuussa 2017 havaittu Itämerellä.

Tammikuussa samaiset koneet lensivät kansainvälisessä ilmatilassa, mutta hyvin lähellä Nato-maiden ilmatilaa, mikä sai aikaan sen, että Britannian Eurofighter Typhoon -koneet nousivat Lossiemouthin tukikohdasta Skotlannista tunnistuslennolle.

Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino kävi tutustumassa Tupolevin ohjaamoon.