Tunnustaako Maria Butina? Venäjän vakoojaksi Yhdysvalloissa syytetty nainen tahtoo muuttaa lausuntoaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tunnustaako Maria Butina? Venäjän vakoojaksi Yhdysvalloissa syytetty nainen tahtoo muuttaa lausuntoaan

Maria Butina.

Julkaistu: 10.12.2018 22:29

Yhdysvalloissa Trumpin lähipiiriin soluttautumaan pyrkinyt venäläisnainen on aiemmin kiistänyt vakoilusyytteet, mutta tahtoo nyt muuttaa lausuntoaan.

Venäjän vakoojaksi Yhdysvalloissa syytetyn Maria Butinan asianajajat ja syyttäjät paljastivat viime kuussa pyrkivänsä keskustelemaan siitä, että tapaus saataisiin soviteltua.

Uutistoimistot Reuters ja AFP kertoivat maanantaina, että Butinan asianajajat ja syyttäjä selvittävät mahdollisuutta järjestää tällä viikolla oikeuskäsittely, jossa 30-vuotias Butina voi muuttaa lausuntoaan ja tunnustaa toimineensa vakoojana. Uutiskanava CNN:n mukaan käsittelyn ajankohta ei ole vielä selvillä.

Butina on aiemmin kiistänyt syytteet, joiden mukaan hän olisi toiminut Yhdysvalloissa Venäjän hallinnon vakoojana edistääkseen Venäjän etuja. Hänen uskotaan johtaneen pientä venäläistä ryhmittymään, jota rahoitti tiettävästi osittain venäläispoliitikko ja presidentti Vladimir Putinin liittolainen Aleksandr Torshin.

Maria Butina ravintolassa Venäjän tiedusteluviranomaiseksi oletetun henkilön kanssa.

Oikeusministeriön mielestä Butina rikkoi Yhdysvaltain lakeja, koska ei kertonut viranomaisille toimineensa Venäjän nimissä.

Heinäkuussa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingissä pidetyn huippukokouksen aikoihin pidätetty Butina solmi Washingtonissa opiskellessaan siteitä republikaanipuolueeseen päästäkseen lähelle presidentti Trumpin sisäpiiriä.

Washington Post paljasti kesällä, että Butina oli viime presidentinvaalien alla yhteyksissä Trumpin lähipiiriin kuuluneeseen J. D. Gordoniin. Lisäksi Butinan on uutisoitu tiedustelleen vuonna 2015 järjestetyssä tilaisuudessa tiedustellut Donald Trumpin näkemystä Venäjästä sekä tavanneen lyhyesti Trumpin vanhimman pojan Donald Juniorin NRA:n tilaisuudessa vuonna 2016.

Maria Butinan muistilappu, Yhdysvaltain viranomaisten mukaan.

Yhdysvalloissa ollessaan Butina profiloitui aseenkanto-oikeuden kannattajana. Hän oli esimerkiksi solminut kontakteja kansallisen kivääriyhdistykseen NRA:han kolmen vuoden ajan.

Oikeuden asiakirjoista käy AFP:n mukaan ilmi, että Butina pysyy yhä vangittuna. Asiakirjoista ei kuitenkaan käy ilmi, mitkä lopulliset syytteet tulevat olemaan.