Ulkomaat

Brexit-suunnitelmat ajautuivat kaaokseen – May: ”Britannia lähtee EU:sta 29. maaliskuuta”

Julkaistu: , Päivitetty:

Britannia
Britannian pääministeri Theresa May on päättänyt lykätä tiistaiksi suunniteltua parlamentin äänestystä brexit-sopimuksesta. ISTV välitti suorana Theresa Mayn puheen parlamentille.
Theresa Mayn mukaan Brexit-äänestystä on paras lykätä, sillä kaikkia osapuolia kuultuaan hänelle on selvinnyt, etteivät ”tärkeät puolueet” olisi sopimusta hyväksyneet.

– Olen nyt kuunnellut huolella mitä kaikki eri osapuolet (sopimuksesta) sanovat. On selvää, että monella sopimuksen keskeisistä kohdista on takanaan laaja kannatus, mutta Pohjois-Irlannin varajärjestelystä koetaan syvää huolta, May perusteli.

Brittiparlamentissa osa kansanedustajista huvittui suuresti Mayn kerrottua kuulleensa asiassa kaikkia osapuolia. Äänestyksen häviäminen kun olisi voinut johtaa pääministerin eroon ja jopa uusiin vaaleihin. Naurunremakka oli niin äänekäs, että parlamentin puhemies John Bercow joutui muistuttamaan kansanedustajia kahdesti pääministerin puheen aikana, että Mayn pitää tulla kuulluksi.
Etukäteisarvioissa Mayn hallituksen uskottiin häviävän äänestyksen, mikä olisi voinut johtaa pääministerin eroon ja jopa uusiin vaaleihin – tai EU-eroon ilman minkäänlaista sopimusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexitiä vastustava Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kuvaili lykkäyshuhuja ”säälittäväksi pelkuruudeksi” hallitukselta. Opposition työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin mukaan äänestyksen lykkääminen osoittaa, ettei Britannialla ole enää toimivaa hallitusta.
Irlannin asukkaiden arjen halutaan jatkuvan ongelmitta

May sanoi, että varajärjestely Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajamuodollisuuksista on erottamaton osa mitä tahansa brexit-sopimusta.

Käytännössä varajärjestely tarkoittaa sitä, että EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välille otettaisiin käyttöön väliaikaisesti yhteinen tullialue, jota sovelletaan siihen asti, että pysyvämpi ratkaisu on löydetty.

Britannian erotessa EU:sta maiden rajalle Irlannin saarella tulee väistämättä esteitä tullien perinnän ja tarkastusten takia. Alueelle ei kuitenkaan haluta rajavartijoita, poliiseja tai esteitä muistuttamaan menneiden vuosien väkivallasta.

Huolta aiheuttanut varajärjestely otettaisiin käyttöön, jos Britannian ja EU:n neuvottelut tulevasta kauppasuhteesta lähivuosina epäonnistuvat.

May kertoi myös aikovansa hakea EU-johtajilta tukea brittihallituksen brexit-sopimukselle.

– Aion mennä tapaamaan kollegoitani muissa jäsenvaltioissa ja keskustella tämän parlamentin esille tuomista huolista.

– Niin kauan kun emme voi sopimukseen päästä, kasvaa riski brexitistä ilman mitään sopimusta, May muistutti.
Guardian-lehden mukaan May oli keskustellut viikonvaihteessa useiden EU:n johtajien kanssa tilanteesta. EU-komission edustaja toisti viimeksi tänään, ettei erosopimuksesta olla valmiita neuvottelemaan uudelleen.

Guardianin mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että EU:n ja Britannian eron jälkeistä aikaa koskevaan poliittiseen julistukseen olisi ehkä mahdollista tehdä jotain muutoksia. Toistaiseksi ei ole selvää, neuvotellaanko muutoksista esimerkiksi EU:n huippukokouksessa loppuviikosta.

Britannian EU-eron on määrä astua voimaan 29. maaliskuuta.

Erosopimusta ovat vastustaneet sekä ne, joiden mielestä koko brexit pitäisi perua, että myös ne, joiden mukaan sovitun kaltainen ero ei irrota Britanniaa tarpeeksi selvästi kytköksistä Euroopan unioniin.

Artikkeli päivitetty 10.12.2018 kello 23.35. Suora lähetys Britannian parlamentista on päättynyt.

Päätapahtumat

"Britannia lähtee EU:sta 29. maaliskuuta"

May: EU-johtajat "avoimia" uusille keskusteluille

May yrittää hankkia lisävakuuksia

Hetki hetkeltä seuranta päättyy

Britannian pääministeri Theresa May on päättänyt lykätä tiistaiksi suunniteltua parlamentin äänestystä brexit-sopimuksesta. Hänen mukaansa äänestystä on paras lykätä, sillä kaikkia osapuolia kuultuaan hänelle on selvinnyt, etteivät "tärkeät puolueet" olisi sopimusta hyväksyneet. Äänestys siirtyy mahdollisesti jopa viikoilla.

May kertoi päätöksestään parlamentille ja Ilta-Sanomat seurasi tapahtumia hetki hetkeltä. Nyt live-seuranta päättyy.

Mayn tiedottaja kertoi Reutersille, että uusi äänetyspäivä brexit-sopimuksen kohtalosta riippuu siitä, milloin May saa EU:lta parlamentin vaatimat lisävakuudet koskien backstop-järjestelyä.

Mayn mukaan EU ei ole sitoutunut lievittämään yhdessä Britannian kanssa mahdollisia vaikutuksia, joita kummallekin osapuolelle aiheutuisi sopimuksettomasta erosta.

EU:n viranomaislähde kertoi Reutersille, että EU-ministereillä ei ole aikeita kokoontua tiistaina brexitin tiimoilta.

Työväenpuolueen edustaja Emma Reynolds pyysi Mayta vahvistamaan, että hän hakee EU:lta lisävakuuksia, eikä muutoksia sopimuksen varsinaiseen sisältöön.

Mayn mukaan mitään vaihtoehtoa ei ole suljettu pois.

"Britannia lähtee EU:sta 29. maaliskuuta"

May sanoi hallituksensa sitoutuneen siihen, että Britannia lähtee EU:sta 29. maaliskuuta, niin kuin on sovittu.

Ranskan EU-asioista vastaava ministeri Nathalie Loiseau on kommentoinut brexit-prosessin uusia käänteitä. Hänen mukaansa näyttää yhä todennäköisemmältä, että Britanniaa odottaa kallis lähtö EU:sta ilman sopimusta.

Loiseaun mukaan sopimukseton ero tulisi "äärimmäisen kalliiksi" Britannialle, mutta vahingoittaisi samalla myös EU:ta.

Loiseau sanoi myös, että nyt neuvoteltu sopimus on "hyvä sopimus", eivätkä muut sopimukset ole mahdollisia.

Mayn mukaan on täysin perusteltua pyytää EU:lta lisäselvennystä backstop-järjestelystä sopimukseen pääsemiseksi.

Kertauksen vuoksi:

Backstop eli "perälauta" on ollut brexit-neuvotteluiden vaikein avoin kysymys. Sillä tarkoitetaan järjestelyä, jolla varmistetaan se, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle synny niin sanottu "kovaa rajaa" kaikkine rajamuodollisuuksineen.

EU:n näkökulmasta tämä tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Irlanti ja pysyisi jatkossakin suurelta osin EU:n tulliliitossa ja sisämarkkinoilla, jos muuta ratkaisua ei löydy.

"Toinen kansanäänestys johtaisi vaatimuksiin kolmannesta kansanäänestyksestä, jos sen tulos olisi erilainen", May sanoi.

Pohjois-Irlannin DUP-puolueen varapuheenjohtaja Nigel Dodds vaati Mayta palaamaan Brysselistä niin, että hänellä on mukanaan "todellisia muutoksia" sopimukseen.

"Pääministeri sanoo kuuntelevansa ja hän puhuu vakuuksista ja lisävakuuksista. Hän ei kuitenkaan ymmärrä, että erosopimus ja sen laillisesti sitova teksti ovat hyväksymättömiä tälle parlamentille", Dodds sanoi.

Hänen mukaansa sopimuksen muutokset ovat edellytys sen hyväksymiselle parlamentissa.

May: EU-johtajat "avoimia" uusille keskusteluille

Mayn mukaan hänen kanssaan keskustelleet EU-johtajat ovat "avoimia" käynnistämään uudelleen backstop-järjestelyä koskevat keskustelut.

Mayn mukaan uusi kansanäänestys johtaisi siihen, että kansan usko demokratiaan kärsisi merkittävästi.

Maylta tivattiin sitä, sanoiko kukaan hänen kanssaan viikonloppuna puhuneista EU-johtajista, että he olisivat halukkaita neuvottelemaan backstop-järjestelystä uudelleen.

May kiersi kysymyksen luettelemalla backstopiin tehtyjä muutoksia, jotka hän on jo onnistunut varmistamaan.

Liberaalidemokraattien puheenjohtajan Vince Cablen mukaan hallitus on "menettänyt kaiken auktoriteettinsä". Hän ilmoitti puolueensa tukevan työväenpuoluetta, jos se vaatii epäluottamusäänestystä Mayn asemasta.

May yrittää hankkia lisävakuuksia

Mayn mukaan brexitin aikaan saaminen on hänen velvollisuutensa, ja hän aikoo yrittää hankkia Brysselistä parlamentin vaatimia lisävakuuksia sopimukseen, jotta prosessi saataisiin päätökseen.

May toisti myös, että jo pidetyn kansanäänestyksen tulosta on syytä kunnioittaa, vaikka hän itsekin äänesti EU:ssa pysymisen puolesta.

Mayn ilmoitettua äänestyksen peruuntumisesta Britannian EU-erosuunnitelmat ovat ajautuneet kaoottiseen tilanteeseen. May myönsi kärsineensä murskatappion.

Tällä hetkellä etenemisen mahdollisina vaihtoehtoina ovat sopimukseton ero, uusi kansanäänestys tai viime hetken neuvottelut, joissa sopimusta yritettäisiin vielä neuvotella uudelleen.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että jos May ei ota esille sopimukseen vaadittavia muutoksia, hänen täytyy "tehdä tilaa niille, jotka voivat tehdä niin".

May vastasi sanomalla, että suurimman epävarmuuden Brittien liike-elämälle aiheuttaa työväenpuolue, eikä neuvoteltu brexit-sopimus.

Mayn mukaan hallitus alkaa tehostaa valmistautumista tilanteeseen, jossa EU:sta lähdetään ilman sopimusta.

"Teen kaikkeni varmistaakseni lisävakuudet backstopille", May sanoi.

Mayn mukaan onnistunutta brexitiä ei saada aikaan ilman, että kummallakin puolella tehdään kompromisseja. Hän sanoi, että uutta kansanäänestystä ajavien lainsäätäjien tulee olla rehellisiä riskistä, että uusi äänestys jakaa kansaa edelleen.

Ja jos EU:sta lähdetään ilman sopimusta, sitä kannattavien parlamentaarikoiden pitää Mayn mukaan kohdata se, että köyhät alueet tulevat kärsimään.

May sanoi, ettei mikään näistä vaihtoehdoista saisi enemmistön tukea parlamentissa.

"Haluaako tämä parlamentti saada aikaan brexitin?", May kysyi puhuessaan.

"Jos tämä parlamentti haluaa saada aikaan brexitin, haluaako se saavuttaa sopimuksen EU:n kanssa?", hän jatkoi.

May kertoi olevansa edelleenkin vakuuttunut siitä, että neuvoteltu sopimus on oikeanlainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt