Ulkomaat

EU-tuomioistuin: Britannia voi omin päin perua brexit-päätöksensä

Julkaistu:

Muiden jäsenmaiden lupaa ei tarvita, jos Britannia haluaa sittenkin pysyä EU:ssa.
EU-tuomioistuimen mukaan Britannia voi yksipuolisesti perua brexit-päätöksensä kysymättä muiden jäsenmaiden lupaa. Skotlantilaisten poliitikkojen alulle panemassa tapauksessa on kyse siitä, voisiko Britannia perua brexitin kysymättä muiden jäsenmaiden lupaa.

Britannian hallitus on vastustanut oikeuskäsittelyä ja pitänyt sitä pyrkimyksenä vesittää EU-ero.

Euroopan komission ja jäsenmaita edustavan EU:n neuvoston mukaan brexit voitaisiin kumota, mutta se edellyttäisi 27:n jäljelle jäävän jäsenmaan yksimielistä hyväksyntää. Brysselissä pelkona on, että muutoin EU-eroprosessi voitaisiin käynnistää muissakin jäsenmaissa liian heppoisin perustein.

EU:n perussopimuksessa ei ole mainintaa eroprosessin perumisesta, joten asia on tulkinnanvarainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannian parlamentin on määrä äänestää brexitistä huomenna. Sopimuksen läpimeno ei ole varmaa, sillä monet Mayn konservatiivipuolueen jäsenet sekä opposition edustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä sopimusta vastaan.

Britannian pääministeri Theresa May varoitti sunnuntaina, että Britannia saattaa jäädä unioniin, jos brexit-sopimus hylätään tiistaina parlamentissa.

Mayn mukaan Britannia olisi täysin tuntemattomalla maaperällä, jos sopimus äänestetään nurin lähes kaksi vuotta jatkuneiden tiukkojen neuvottelujen jälkeen ja vajaat neljä kuukautta ennen kuin sen pitäisi astua voimaan 29. maaliskuuta.

– Se (sopimuksen hylkäys) merkitsisi kansakunnalle suurta epävarmuutta ja todellista riskiä siitä, ettei brexitiä olisi olemassa, May sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt