Ulkomaat

Demokraatit: Trumpia voi odottaa virkasyyte ja vankila – ”On olemassa todellinen mahdollisuus”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Yhdysvalloissa demokraattipuolueen johtavat poliitikot ovat jo väläyttäneet presidentti Donald Trumpille virkasyytettä sen jälkeen, kun syyttäjät kertoivat Trumpin määränneen asianajajansa suorittamaan laittomia maksuja kahdelle naiselle.
Perjantaina oikeuteen toimitetuissa muistioissa syyttäjät esittivät vuosien vankeusrangaistusta Trumpin entiselle asianajajalle Michael Cohenille, joka on kertonut maksaneensa kuusinumeroiset summat aikuisviihdetähdelle ja entiselle Playboy-mallille, jotta nämä eivät kertoisi julkisuudessa suhteistaan Trumpiin.

Syyttäjien mukaan Cohen on kertonut Trumpin määränneen vuoden 2016 presidentinvaalien alla suoritetut maksut ja seuranneen niiden toimeenpanoa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Trumpin on virallisessa yhteydessä todettu voineen rikkoa lakia toiminnallaan.
Demokraattien kongressiedustaja Jerrold Nadler sanoi sunnuntaina kaapelikanava CNN:n haastattelussa, että jos maksujen todetaan rikkoneen kampanjointiin liittyvää lainsäädäntöä, voi virkasyytteen kynnys ylittyä.

– Kyse olisi virkarikkomuksista. Eri asia on, ovatko ne tarpeeksi merkittäviä virkasyytteen oikeuttamiseksi, Nadler totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.


Yhdysvalloissa presidentin virkarikossyytteen nostamisesta päättää kongressi. Marraskuun välivaaleissa demokraatit onnistuivat saamaan enemmistön kongressin alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen, jonka oikeuskomiteaa Nadler johtaa tammikuusta alkaen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa laki edellyttää ehdokkaita ilmoittamaan maksuista, joilla voidaan katsoa olevan vaikutusta vaalitulokseen. Oikeudessa tullaan päättämää, lasketaanko kiusallisten paljastusten rahalla hiljentäminen tällaiseksi.

Perjantaina julki tulleissa muistioissa käsiteltiin myös etenemistä niin sanotussa Venäjä-tutkinnassa, jossa selvitetään Trumpin lähipiirin ja venäläisten mahdollista yhteistyötä vaaleihin vaikuttamisessa vuoden 2016 presidentinvaalien alla. Amerikkalaislehti Washington Postin mukaan ainakin neljätoista Trumpin taustahahmoa oli yhteydessä venäläisiin kampanjan aikana.

Tutkintaa vetävän erikoissyyttäjä Robert Muellerin mukaan Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort valehteli toistuvasti yhteyksistään venäläiseen henkilöön, jolla oli yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun.

– On olemassa todellinen mahdollisuus, että samana päivänä kun Donald Trump jättää tehtävänsä, niin oikeusministeriö voi nostaa häntä vastaan syytteen, ja että hän on pitkään aikaan ensimmäinen presidentti joka saattaa oikeasti joutua vankilaan, totesi ensi vuonna edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtoon nouseva demokraattiedustaja Adam Schiff CBS-kanavan Face the Nation -ohjelmassa sunnuntaina.


Asiantuntijat ovat olleet erimielisiä siitä, voidaanko istuvaa presidenttiä vastaan nostaa syyte. Keskustelua on käyty myös siitä, onko kampanjarahoitukseen liittyvien lakien rikkominen virkarikossyytteeseen riittävä teko.

Virkarikossyytteen nostamisen kannalla on muun muassa 1970-luvun Watergate-skandaalissa tähtitodistajana toiminut ja tuomion saanut John Dean, joka toimi eroamaan joutuneen presidentti Richard Nixonin asianajajana. Perjantaina CNN:n haastattelema Dean totesi, ettei edustajainhuoneelle näytä jäävän muuta vaihtoehtoa kuin käynnistää virkasyyteprosessi.
Tähän saakka Trumpin puoluetoverit ovat pääosin pyrkineet puolustamaan presidenttiä. Sunnuntaina CNN:n haastattelema republikaanisenaattori Marco Rubio kuitenkin muistutti, ettei kukaan ole lain yläpuolella.

Trump on nostanut esiin mahdollisuuden armahtaa Manafort presidentin valtuuksilla. Rubion mukaan Manafortin armahtaaminen olisi ”kauhea virhe” joka voisi johtaa keskusteluun koko armahdusoikeuden perumisesta.

Valkonen talo ja Trump itse ovat kiistäneet lain rikkomisen toistuvasti ja johdonmukaisesti. Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders totesi perjantaina Cohenin valehdelleen toistuvasti. Trump itse kirjoitti lauantaina Twitter-tilillään tutkinnan tuottaneen kahdessa vuodessa vain ”miljoonia sivuja” dokumentteja ja maksaneen valtavasti.

– VEHKEILYÄ EI OLLUT, Trump kirjoitti viitaten syytöksiin salaliitosta venäjäisten kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt