Ranskan ulkoministeri ärähti mellakoista twiitanneelle Trumpille – ”Jätä maamme rauhaan”

Julkaistu:

Ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin mukaan presidentti Emmanuel Macron jakaa hänen ajatuksensa Trumpin kommenteista.
Ranskan hallitus on käskenyt Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia pysymään erossa Ranskan politiikasta. Trump on julkaissut useita twiittejä Ranskassa viikonloppuna tapahtuneisiin, väkivaltaisiin mielenosoituksiin liittyen, ja niissä hän on hyökännyt myös Pariisin ilmastosopimusta vastaan.

Ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kertoi LCI-televisiokanavan lähetyksessä, että Ranskan hallitus ei ota päätöksissään huomioon Yhdysvaltain kotimaan politiikkaa.

– Sanon tämän Donald Trumpille, ja myös Ranskan presidentti sanoo näin: jätä maamme rauhaan, Le Drian ilmoitti televisiossa AFP:n mukaan.


Jo alkuviikosta Trump twiittasi edelleen päivityksen, jossa ranskalaisten mielenosoittajien väitettiin huutaneen hänen nimeään kaduilla protestoidessaan. Väitettä levittäneet tahot ovat vedonneet videoon, jolla näin tapahtuu.

Faktantarkastajat ovat kuitenkin todenneet, että kyseinen video on kuvattu alkuvuonna Lontoossa järjestetyssä äärioikeiston mielenosoituksessa. Sunnuntaina Trump kuitenkin jälleen toisti kyseisen väitteen twiitatessaan Ranskan tapahtumista.

– Pariisin sopimus ei toimi kovin hyvin Pariisin kannalta. Protesteja ja mellakoita ympäri Ranskaa. Ihmiset eivät halua maksaa suuria rahasummia, enimmäkseen kolmannen maailman maihin (joita johdetaan kyseenalaisesti) suojellakseen ehkä ympäristöä. He laulavat ”Me haluamme Trumpin”. Rakastan Ranskaa, Trump kirjoitti.
Myöhemmin sunnuntaina presidentti jatkoi vielä kommentointiaan Twitterissä.

– Hyvin surulliset päivä ja ilta Pariisissa. Ehkäpä on aika lopettaa naurettava ja äärimmäisen kallis Pariisin ilmastosopimus ja palauttaa rahat takaisin matalampien verojen muodossa? Yhdysvallat on tässä jo paljon edellä, ja myös ainoa merkittävä maa, jossa päästöt laskivat edellisenä vuonna!
Twiiteissään Trump ei huomioinut sitä, että samaan aikaan kun Pariisissa mellakoitiin, viisinumeroinen määrä ihmisiä marssi kaupungissa samaan aikaan vaatien hallitukselta kovempia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Marssin järjestäjien mukaan osallistujia olisi ollut lauantaina jopa 25 000, tosin poliisin arvio oli 17 000 marssijaa.

Ranskan ”keltaliivien” mielenosoitukset saivat alkunsa polttoaineveron korotuksista, mutta sittemmin ne ovat levinneet laajemmaksi protestiksi presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastaan. Vaikka polttoaineveron nostaminen on osa Ranskan ilmastotavoitteita, mielenosoitukset eivät kuitenkaan liity suoraan Pariisissa vuonna 2015 solmittuun ilmastosopimukseen, josta Yhdysvallat on irrottautunut Trumpin päätöksellä.

Myös muut ranskalaispoliitikot ovat tuohtuneet Trumpin twiiteistä sekä vastailleet niihin äkäiseen sävyyn.

– Älä loukkaa maatani, vanha höppänä, kirjoitti esimerkiksi parlamenttiedustaja Joachim Son-Forget, lainaten Trumpia koskevan nimityksen Pohjois-Korean johtajalta Kim Jong-unilta.

Ranskan ja Yhdysvaltojen perinteisesti läheiset välit ovat kiristyneet viime aikoina Trumpin peräännyttyä Pariisin sopimuksesta sekä pitkään neuvotellusta Iranin ydinasesopimuksesta. Viime kuussa Trump otti kierroksia Twitterissä myös Macronin lausunnoista, joissa tämä vaati ”eurooppalaisen armeijan” perustamista, jotta manner ei olisi enää niin riippuvainen Yhdysvalloista puolustuksensa suhteen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt