Ulkomaat

Mies ja nainen riisuutuivat Kheopsin pyramidin huipulla – raivo repesi sosiaalisessa mediassa, syyttäjä käynnisti tutkinnan

Julkaistu:

Tempauksen kamerallaan tallentanut tanskalaiskuvaaja poisti videonsa verkosta, mutta se jatkaa yhä leviämistään.
Egyptin syyttäjäviranomaiset ovat käynnistäneet tutkinnan videosta, jolla nainen ja mies kiipeävät Kairon lähellä Gizassa sijaitsevan Suuren pyramidin eli Kheopsin pyramidin huipulle ja riisuutuvat siellä alasti. Tapauksesta uutisoivat paikallisten tiedotusvälineiden lisäksi muun muassa Sky News ja CNN.

Verkossa nopeasti leviämään lähtenyt video on herättänyt raivon tunteita myös egyptiläisten sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa. Pyramidien päälle kiipeäminen on Egyptin lain mukaan rangaistava rikos, ja kriitikoiden mukaan videolla esiintyvät osoittivat teollaan epäkunnioitusta maan lakeja ja konservatiivista yhteiskuntaa kohtaan.

Kolme minuuttia kestävän videon julkaisi Youtubessa keskiviikkona tanskalainen valokuvaaja Andreas Hvid, joka on aiemminkin julkaissut kuvia ja videoita näköalapaikoilta ympäri maailmaa. Monissa niistä esiinnytään myös ilman vaatteita.

Hvid on jo poistanut videon Youtubesta, mutta sitä ovat jakaneet eteenpäin useat muut tahot. Videon alussa kuvaaja, todennäköisesti Hvid, sekä tuntematon nainen kapuavat pimeässä pyramidin huipulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väliin on leikattu myös still-kuva, jossa kiipeäjät poseeraavat pyramidin huipulla kameraan katsoen. Kaksikko ihailee jonkin aikaa alapuolella loistavia Kairon valoja, ja sitten nainen riisuu paitansa.

Paidan alta paljastuu tiukka ihonvärinen toppi. Video päättyy kuitenkin still-kuvaan, jossa täysin alaston kaksikko makaa päällekkäin pyramidin huipulla ikään kuin seksiä keskenään harrastaen.

– Marraskuun lopulla 2018 ystäväni ja minä kiipesimme Gizan suuren pyramidin huipulle. Vartijoiden pelossa en uskaltanut kuvata moneen tuntiin piileskellessämme Gizan tasangolla, jolta pääsee kiipeämään, Hvid kirjoitti jo poistamansa videonsa kuvauksessa Egypt Today -lehden mukaan.

Valtion Ahram Online -lehden mukaan Egyptin muinaismuistoministeri Khaled el-Anany on sanonut yleisen syyttäjän tutkivan tapausta. Hänen mukaansa kyse on yleisen moraalin rikkomisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pyramidit ovat Egyptin tärkeimpiä historiallisia monumentteja, ja kiipeämiskiellon yhtenä perusteena on tuhansia vuosia vanhojen rakennelmien suojeleminen. Ne ovat houkutelleet aiemminkin uhkarohkeita kiipeilijöitä.

Esimerkiksi vuonna 2016 nuori saksalaismies kiipesi lomamatkalla ollessaan samaisen Kheopsin pyramidin huipulle ja taltioi tekonsa kameralla. Hän sai tempauksestaan palkinnoksi elinikäisen porttikiellon Egyptiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt