Energiayhtiö Helen vastasi Hanasaaren voimalan kuvan somessa jakaneelle Leonardo DiCapriolle – ”Me tiedämme, se saattaa näyttää pahalta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Energiayhtiö Helen vastasi Hanasaaren voimalan kuvan somessa jakaneelle Leonardo DiCapriolle – ”Me tiedämme, se saattaa näyttää pahalta”

Hanasaaren voimalaitoksen omistava Helen Oy kutsui Leonardo DiCaprion Suomeen tutustumaan uusiutuvaan energiaan liittyviin ratkaisuihin.

Julkaistu: 8.12.2018 18:10

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen kutsui Hollywood-tähden Suomeen tutustumaan uusiutuvan energian ratkaisuihin.

IS uutisoi perjantaina Hollywood-näyttelijä Leonardo DiCaprion Instagramissa jakamasta kuvasta, jonka yhteydessä hän kritisoi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä nimittää ympäristönsuojeluvirasto EPA:n johtoon hiiliteollisuuden lobbarina aiemmin tunnettu Andrew Wheeler.

Suomessa päivitykseen kiinnitettiin huomiota erityisesti sen vuoksi, että DiCaprion Instagram-päivityksessä olleessa kuvaparissa toisella puolella näkyi Helsingin Hanasaaren voimalaitos, jonka tarkoitus oli mitä ilmeisemmin havainnollistaa kontrastia puhtaan luonnon ja ihmisen aiheuttamien päästöjen välillä.

– 48 vuoden ajan EPA on suojellut ilmaamme, vesiämme sekä ilmastoamme. Andrew Wheeler yrittää mitätöidä sen kovaa työtä, kuvaparin päälle liitetty teksti kertoi.

Hanasaaren voimalaitoksen hiilikasat ovat tuttu näky helsinkiläisille.

Nyt Hanasaaren voimalaitoksen omistava Helen Oy, joka tunnettiin aiemmin nimellä Helsingin Energia, on julkaissut Instagramissa vastauksen DiCapriolle sekä ympäristöjärjestö Sierra Clubille, jonka tekemä näyttelijän päivitys alun perin oli. Helenin vastauksessa näkyy DiCaprion jakama kuvapari hieman muokattuna.

– 48 vuoden ajan EPA on suojellut ilmaamme, vesiämme sekä ilmastoamme. Mennyttä kuudessa vuodessa... Andrew Wheeleristä huolimatta, kertoo Helsingin kaupungin omistaman Helenin muokkaama kuvateksti.

Kuvassa Hanasaaren voimalaitoksen päälle on vielä liitetty sakset, jotka viittaavat siihen, että Helen varautuu parhaillaan lopettamaan laitoksen toiminnan vuoden 2024 loppuun mennessä. Päivityksessä on myös pitempi viesti, johon Helen on linkittänyt sekä Leonardo DiCaprion että Sierra Clubin Instagram-tilit.

– Hei Leonardo DiCaprio ja Sierra Club, terveisiä Suomesta. Se voimalaitos päivityksessänne on meidän. Me tiedämme. Se saattaa näyttää pahalta. Meillä on kuitenkin hyviä uutisia teille – aiomme sulkea sen kuuden vuoden sisällä osana suunnitelmiamme olla täysin ilmastoneutraaleja tulevaisuudessa. Eikä edes Andrew Wheeler pysty estämään meitä, Helen viestittää Hollywood-tähdelle sekä järjestölle.

Leonardo DiCaprio tunnetaan näyttelijäntyönsä ohella ympäristöaktivistina.

Helenin vastaus sisältää myös kutsun saapua Suomeen tutustumaan uusiutuvaan energiaan liittyviin ratkaisuihin.

– Olette enemmän kuin tervetulleita vierailemaan Helsingissä sekä kohteissamme milloin tahansa.

”Nyt otettiin kyseenalainen harppaus kansainväliselle tasolle”

Helenin viestintäpäällikkö Sanna Jääskeläinen kertoo IS:lle lähettämässään tiedotteessa, että yhtiöllä ei ole tietoa siitä, mistä DiCaprion jakama Hanasaaren voimalan kuva on peräisin.

– Olemme saaneet tottua, että suomalaisen median kuvastossa Hanasaaren voimalaitos ja sen hiilivarasto kuvaavat globaalia ilmastohaastetta, mutta nyt otettiin kyseenalainen harppaus kansainväliselle tasolle, Jääskeläinen sanoo.

Tällä hetkellä Hanasaaren laitos tuottaa sähköä ja kaukolämpöä kivihiilestä, vaikkakin uusiutuvan energian määrää on kasvatettu lisäämällä puupellettien polttoa kivihiilen joukossa. B-voimalan lähellä aiemmin ollut A-voimalaitos purettiin jo kymmenen vuotta sitten.

Hanasaaren voimalaitoksen toiminta pyritään ajamaan alas vuoden 2024 loppuun mennessä.

Jääskeläisen mukaan voimalaitoksen lämmöntuotanto on tarkoitus korvata biopolttoaineilla ja muilla hajautetuilla uusiutuvan energian ratkaisuilla. Parhaillaan ovat käynnissä muun muassa investointiprojektit Katri Valan lämpöpumppulaitokseen sekä Töölönlahden kokoiseen lämpövarastoon Mustikkamaalla.

Nähtäväksi jää, tarttuuko ahkerana ympäristöaktivistina tunnettu DiCaprio Helenin kutsuun tai reagoiko hän viestiin kenties jollakin muulla tavalla.

– Helenin voimalaitoksilla ja muun muassa maanalaisella lämpöpumppulaitoksella käy vuosittain kymmeniä kansainvälisiä delegaatioita, mutta mielellään järjestettäisiin voimalaitoskierros myös Amerikan-vieraille. Katsotaan miten käy! Jääskeläinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?