Ulkomaat

Keltaliiviliike ”loi hirviön”: Pariisin kaduille tänään poliiseja ja panssariajoneuvoja, suurlähetystöt varoittavat kansalaisiaan

Julkaistu:

Ranska
Tänä viikonloppuna on todennäköisesti edessä protestien neljäs näytös.
Ranskassa varaudutaan tänään ”keltaliivien” uusiin raivokkaisiin protesteihin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Viime viikonloppuna jotkut protestoijat ottivat kohteekseen Pariisin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvan Riemukaaren ja sen lähikadut, joista yksi on ikoninen Champs-Elysees. He heittelivät esineitä kohti mellakkapoliiseja, polttivat autoja ja rikkoivat liiketilojen ikkunoita. Satoja ihmisiä pidätettiin ja yli sata loukkaantui levottomuuksissa, joita on luonnehdittu kaupungin pahimmiksi vuosikymmeniin.

Mielenosoituksia korkeita elinkustannuksia vastaan on järjestetty maassa jo useampana viikonloppuna peräjälkeen. Liikkeen nimi tulee keltaisista huomioliiveistä, jollainen tulee olla jokaisessa autossa onnettomuuden varalta. Liike on kuitenkin epämääräinen, ja sitä on vaikea määritellä sisäisen hajaantuneisuuden ja muuttuvien agendojen takia.

Protestit käynnistyivät 17. marraskuuta polttoaineiden hinnan nousuun liittyen ja levisivät nopeasti sosiaalisen median avulla. Ihmiset tukkivat teitä ympäri maata ja vaikeuttivat pääsyä ostoskeskuksiin, tehtaille ja polttoainevarastoihin.

Protestoijat ovat nimenneet tälle päivälle suunnittelemansa toimet ”Neljänneksi näytökseksi”. He ovat väläytelleet, että edessä ovat pahimmat väkivaltaisuudet sitten vuoden 1968 opiskelijamellakoiden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisäministeri Christophe Castanerin mukaan liike on ”luonut hirviön”. Hänen mukaansa viranomaisilla on nollatoleranssi väkivallan suhteen – lauantain mielenosoituksiin on varauduttu maanlaajuisesti lähes 90 000 poliisin voimin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Pariisiin on sijoitettu kahdeksan tuhatta poliisia. Eri puolilla kaupungia poliisin tukena ovat kymmenet panssaroidut ajoneuvot, joiden avulla barrikadeja pystytään murtamaan.

– Turvallisuusjoukkomme reagoivat päättäväisesti, eikä minulla riitä suvaitsevaisuutta ketään sellaista kohtaan, joka hyödyntää kansalaistemme ahdinkoa, kommentoi Castaner.

Sisäministeri arvioi, että mielenosoituksiin osallistuu edelleen noin 10 000 ihmistä eri puolilla maata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– 10 000 ei ole koko kansa, se ei ole Ranska, hän korostaa protestoijien nauttimasta laajasta tuesta huolimatta.

Pariisin keskustassa on suljettu lukuisia liikkeitä ja ravintoloita protestien alla, ja ne ovat suojanneet ikkunansa. Myös kymmenet museot ja turistikohteet – mukaan lukien Eiffel-torni, oopperatalo ja Louvre – pitävät ovensa kiinni.

Tilanne on iskenyt kipeästi Ranskan talouteen joulusesongin aikaan. Kauppiaiden kerrotaan menettäneen yhteensä noin miljardin eurot tulot protestien alkamisen jälkeen. Ranskan pörssissä, vähittäiskaupassa, lentoliikenteessä ja hotelleissa viikko oli huonoin kuukausiin.

Patrick Delmas, 49, aikoo sulkea Champs-Elysees’n vieressä sijaitsevan Le Monte Carlo -baarinsa lauantaina.

– Olemme menettäneet 60 prosenttia myynnistämme viimeksi kuluneen 15 päivän aikana. Ongelman muodostavat kaikki ne ihmiset, jotka saapuvat tänne ainoana tarkoituksenaan hajottaa asioita, Delmas toteaa.

– Emme voi ottaa riskiä, Ducati-moottoripyöräliikkeen edustaja säestää AFP:n mukaan.


Presidentti Emmanuel Macronin odotetaan puhuvan kansalle ensi viikolla. Macron on toistaiseksi jättänyt asian hoitamisen pääosin pääministeri Edouard Philippen harteille, vaikka kyseessä on hänen presidenttikautensa toistaiseksi suurin kriisi.

– Presidentti puhuu ensi viikon alussa. Uskon, että sitä ranskalaiset haluavat. He haluavat vastauksia, liikenneministeri Elisabeth Borne kertoi Sud Radiolle perjantaina.

Macron ei ole puhunut julkisesti sen jälkeen, kun hän tuomitsi viime lauantain levottomuudet Argentiinan G20-kokouksesta käsin. Oppositiojohtajien mielestä presidentti on muuttamassa Elysee-palatsin bunkkeriksi ja hakeutunut itse sinne suojaan. Jotkut ovat jo vaatineet Macronia eroamaan.

Yhdysvaltain Pariisin-suurlähetystö varoittaa amerikkalaisia ”pitämään matalaa profiilia ja välttämään väkijoukkoja”. Myös Turkin ulkoministeriö on julkaissut vastaavanlaisen varoituksen, ja Belgian ulkoministeriö kehottaa Pariisin-vierailua viikonlopulle suunnittelevia kansalaisia perumaan aikeensa.
Oletko paikalla Pariisissa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen puhelimitse numeroon 09 122 3420, WhatsAppilla numeroon 040 660 9019, sähköpostitse osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi tai täältä.