Trumpin ex-lakimiehelle esitetään vuosien vankeutta – paljasti yhteytensä Kremlin ”luottohenkilöön” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ex-lakimiehelle esitetään vuosien vankeutta – paljasti yhteytensä Kremlin ”luottohenkilöön”

Julkaistu: 8.12.2018 0:48

Michael Cohenia syytetään neljästä erillisestä rikoksesta.

Yhdysvaltalaiset syyttäjät pyysivät perjantaina newyorkilaista tuomioistuinta antamaan juristi Michael Cohenille ”tuntuvan” vankeusrangaistuksen. Cohen toimi aiemmin vuosien ajan presidentti Donald Trumpin henkilökohtaisena lakimiehenä, ja häntä on nimitetty myös Trumpin päivänvaloa kestämättömien asioiden ”fikseriksi”.

Cohenia syytetään neljästä erillisestä liittovaltiorikoksesta seitsemän vuoden aikana. Syytteet liittyvät veronkiertoon ja aikuisviihdetähdelle suoritettuun maksuun, jonka tarkoituksena oli estää tätä puhumasta suhteestaan Trumpiin.

Stormy Daniels -taiteilijanimellä esiintyvän Stephanie Cliffordin mukaan hänellä oli seksisuhde Trumpiin pian sen jälkeen, kun Trumpin ja tämän Melania-vaimon yhteinen poika syntyi. Cliffordille maksun suorittanutta Cohenia syytetään kampanjarahoituksen väärinkäytöstä. Myös toisen naisen on kerrottu saaneen merkittävän summan rahaa samasta syystä.

Cohen on myös myöntänyt valehdelleensa kongressille todistaessaan viime vuonna Trumpin Moskovaan suunnittelemasta kiinteistöhankkeesta. Trump pyrki rakentamaan Venäjälle Trump Tower -pilvenpiirtäjän, ja Cohen pyrki edistämään hanketta venäläissyntyisen liikemiehen välityksellä vuoden 2016 presidenttikampanjan aikana. Kongressin edessä Cohen väitti yhteydenpidon venäläisiin loppuneen kauan ennen vaaleja.

Syyttäjät hylkäsivät Cohenin anomuksen rangaistuksen lieventämisestä, jonka hän perusteli yhteistyöllään lainvalvontaviranomaisten kanssa. Syyttäjä Robert Khuzamin mukaan Cohenia motivoi henkilökohtainen ahneus, ja hän käytti toistuvasti valtaansa ja vaikutusvaltaansa petollisiin tarkoituksiin.

Michael Cohen poistuu liittovaltion oikeustalolta New Yorkissa 29. marraskuuta 2018.

Yhteys Venäjän hallinnon ”luottohenkilöön”

Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksiä selvittävän erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimisto kiitteli antamassaan lausunnossa Cohenia merkittävästä yhteistyöstä. Washington Postin mukaan Cohenin todettiin tarjonneen käyttökelpoista tietoa liittyen keskeisiin Venäjä-asioihin ja kontakteihinsa henkilöihin, joilla on ollut yhteyksiä Valkoiseen taloon vuosien 2017-2018 aikana.

Lehden mukaan Cohen kertoi tutkijoille venäläisestä kontaktistaan, joka väitti olevansa Venäjän hallinnon ”luottohenkilö” ja tarjosi marraskuussa 2015 Trumpin kampanjalle ”poliittista synergiaa” ja ”hallitustason synergiaa”. Synergialla tarkoitetaan yhteistyötä, josta molemmat osapuolet hyötyvät. Kyseinen yhteys Trumpin lähipiirin ja Kremliä lähellä olevien venäläisten välillä ei ole ollut aiemmin tiedossa.

Muellerin mukaan tämän jälkeen Cohen jatkoi työskentelyään pilvenpiirtäjähankkeen parissa pitkäään Trumpin presidenttikampanjan aikana. Samaan aikaan venäläisten on kerrottu pyrkineen vaikuttamaan vaalitulokseen muun muassa hakkeroimalla ja julkaisemalla vahingollista tietoa Trumpin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista.

Trump aikoo julkaista oman raporttinsa

Syyttäjien lausunnon jälkeen Trump kirjoitti Twitter-tilillään presidentin vapautuneen epäilyksistä, tarkentamatta viittasiko tällä Coheniin. Trump on jo pitkään arvostellut meneillään olevaa Venäjä-tutkintaa ja kutsunut sitä toistuvasti ”noitavainoksi”. Cohenia Trump on nimittänyt ”heikoksi ihmiseksi”.

Toisessa perjantaina lähettämässään Twitter-viestissä Trump kyseenalaisti jälleen syyttäjien ja hallinnon edustajien toiminnan, väittäen heidän toimintaansa ilman perusteluja puolueelliseksi. Trump myös kertoi hänen lakitiimiinsä kuuluvan New Yorkin ex-pormestarin Rudy Giulianin julkaisevan vastaraportin Muellerin Venäjä-tutkinnan loppuraportille, jonka odotetaan valmistuvan lähikuukausina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?