Ulkomaat

Järveä kohtasi kammottava kuivuminen Malawissa – kalastuksella elantonsa hankkineet kyläläiset pelkäävät kuolevansa nälkään

Julkaistu:

Afrikka
Asiantuntijat osoittavat järven kohtalosta syyttävällä sormella ilmastonmuutosta.
Ympäristötutkija ja professori Sosten Chiotha on tutkinut eteläisen Afrikan Malawissa sijaitsevaa järveä jo 27 vuotta.

Nyt professorilla on kerrottavanaan hälyttäviä uutisia. Hän arvioi, että Malawin Chilwajärven pinta on laskenut vaarallisen alas. Hänen mukaansa järvi jo 60-prosenttisesti kuiva, kertoo The South African -lehti.

Vielä neljä kuukautta sitten Chilwajärven kupeessa sijaitsevassa satamassa riitti vilinää kalastajien ja kauppiaiden kaupankäynnin myötä.

Tällä hetkellä tilanne on täysin toisenlainen Malawin toiseksi suurimman järven rannalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdellä Zomban piirikunnan vilkkaimmista ja merkittävimmistä kalastusalueista makaa kuivalla maalla satoja hylättyjä kalastusaluksia.

Kyläläiset pelkäävät: ”Tuho ei ole säästellyt ketään”

Chilwajärven alueella asuu yli puolitoista miljoonaa ihmistä. Alue on yksi eteläisen Afrikan tiheimmin asutuista alueista. Lehti kirjoittaa paikallisten asukkaiden pelkäävän nyt tulevaisuutensa vuoksi.

Alueella asuva Julius Nkhata sanoo, että järven kuivuminen on lisännyt työttömyyttä paikallisten keskuudessa.


Yksi järven kuihtumisesta kärsivä on perheenisä Maru Yakobe, joka kertoo tienanneensa elantonsa itselleen ja viidelle lapselleen kalastuksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Totuimme menestykseen järven takia, mutta nyt kun mitään liiketoimintaa ei ole, tuho ei ole säästellyt ketään kylässä, hän suree ja kertoo tienaavansa nykyään elantoa riisipellolla, jotta perhe selviytyisi.

Kuivuus on vaikeuttanut myös järvessä sijaitsevan saaren 3 500 asukkaan elämää, sillä muuttuneet sääolot ovat vaikuttaneet myös viljelyelinkeinoon.

– Ihmiset saarella ovat epätoivoisia ja elämä on todella kovaa, paikallinen päällikkö Evans Chimenya kertoo.

– Jos sateet eivät tule pian, kuulette uutisia siitä, että saaren asukkaat kuolevat nälkään.


Venetaksia kuljettava Stephen Chimenya kertoo tienanneensa aikaisemmin vähintään 5 000 Malawin kwachaa päivässä. Nyt tilanne on hänenkin osaltaan muuttunut.

– Tämä odottamaton onnettomuus on tehnyt useimmat meistä avuttomiksi. Mitä voimme tehdä? Meidän täytyy ruokkia perheitämme, Chimenya kysyy huolestuneena.

Asiantuntijat syyttävät ilmastonmuutosta

Asiantuntijat ovat osoittaneet järven kuivumisesta syyttävällä sormella ilmastonmuutosta.

Professori Chiothan mukaan tiedot osoittavat, että Chilwa-järvi on kuivunut useita kertoja viimeisen 100 vuoden aikana. Julkaistun kirjallisuuden mukaan sen kuivumisessa on ollut 20–25 vuoden kiertokulku.

Chiotha varoittaa, että rytmi on nyt muuttunut. Vedenpinnan taso täyttyy nykyään huomattavasti aiempaa hitaammin.

– 1990-luvulta lähtien järven kuivumisen tiheys on lisääntynyt, ja tämä liittyy ilmastomuutokselle tyypillisiin äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksiin, hän sanoo.


Kalastusalan Worldfish-järjestön tutkija James Nagoli kertoo AFP: lle, ettei Chilwajärvi saa kuivankauden aikana tarpeeksi vettä pohjavesivarannoista.

– Meillä oli vain yksi sadepiikki tammikuun aikana, mutta sen jälkeen vettä ei ole päässyt virtaamaan paljoa järveen, Nagoli pohtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt