CNN: Trump ei ole enää puheväleissä kansliapäällikkönsä kanssa – John Kelly aikoo erota lähipäivinä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Trump ei ole enää puheväleissä kansliapäällikkönsä kanssa – John Kelly aikoo erota lähipäivinä

CNN:n lähteiden mukaan kansliapäällikkö John Kelly olisi eroamassa virastaan piakkoin. Mahdollisesta lähdöstä on spekuloitu jo kuukausia.

Huhut John Kellyn erosta kiihtyvät Yhdysvalloissa.

7.12.2018 20:53

Valkoisen talon sisäiselle myllerrykselle ei näy tulevan loppua. CNN:n mukaan kansliapäällikkö John Kellyn odotetaan jättävän eroilmoituksensa lähipäivinä. Kaksi nimetöntä lähdettä kertoo uutiskanavalle, että Kellyn ja presidentti Donald Trumpin välit ovat huonontuneet niin paljon, etteivät he ole viime aikoina enää olleet puhuneet.

CNN myös uutisoi, että Kelly on ollut erikoissyyttäjä Robert Muellerin tiimin kuultavana. Mueller selvittää Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksiä.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Kellyn epäillään olevan lähdössä. Viimeksi marraskuussa uutisoitiin, että Trump harkitsi vakavasti Kellyn erottamista.

ABC:n lähteiden mukaan Trump oli keskustellut monien neuvonantajiensa kanssa Kellyn kohtalosta. Presidentin kerrottiin valittaneen Kellyn poliittisesta älykkyydestä, ja lähteiden mukaan Kelly oli kasvattanut etäisyyttään presidenttiin.

Trump ja Kelly kuvattunua Oval Officessa viime lokakuussa.

CNN:n mukaan Trump käy parhaillaan läpi vaihtoehtoja Kellyn korvaajaksi. Yksi potentiaalinen korvaaja olisi uutiskanavan mukaan varapresidentti Mike Pencen henkilöstöpäällikkö Nick Ayers.

Myös ABC spekuloi marraskuussa, että Trump nimittäisi Ayersin kansliapäälliköksi. Osa lähteistä sanoi, että vaihto oli ”valmis diili.” Osa kuitenkin huomautti, ettei mikään ole varmaa, ennen kuin presidentti niin sanoo.

Nick Ayers (vas.) ja John Kelly.

Kun Kelly aloitti kansliapäällikkönä reilu vuosi sitten hänen edeltäjänsä saatua Trumpilta potkut Twitterin välityksellä, neljän tähden kenraalin uskottiin voivan tuoda tasapainoa Valkoisen talon sisäiseen kaaokseen. Ennen nimitystä Kelly oli toiminut kotimaan turvallisuudesta vastaavana ministerinä.

Myrsky Valkoisessa talossa ei kuitenkaan ole laantunut. Kellyn uutisoitiin jo alkuvuonna ajautuneen valtataisteluun Trumpin Ivanka-tyttären ja vävyn Jared Kushnerin kanssa.

Lisäksi Kelly on myös itse joutunut kohujen keskelle. Hän esimerkiksi loukkasi floridalaista edustajainhuoneen jäsentä käyttäen virheellistä tietoa. Myöhemmin hän kieltäytyi pyytämästä anteeksi. Kellyä on myös kritisoitu hänen vaihtelevasta suhtautumisestaan entisen Valkoisen talon henkilöstosihteerin Rob Porterin perheväkivaltasyytöksiin. Syyskuussa Kelly joutui kiistämään, että olisi kutsunut Trumpia ”idiootiksi”, kuten annettiin ymmärtää Bob Woodwardin paljastuskirjassa Fear.

.

John Kellyn lähdöllä on spekuloitu jo kuukausia.

Viime elokuussa Kellyn kuitenkin kerrottiin luvanneen presidentille, että pysyy tämän palveluksessa ainakin tämän ensimmäisen presidenttikauden loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?