Ulkomaat

Kommentti: Merkelistä tuli rampa kansleri

Julkaistu:

Saksa
Harva valtiojohtaja saa itse suunnitella poistumisensa, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.
Angela Merkel oli aiemmin sitä mieltä, että Saksan liittokanslerin pitäisi olla myös edustamansa puolueen puheenjohtaja. Kun tilanne tuli hänen itsensä eteen, mieli muuttui.

Nyt Merkelin CDU-puolueella on uusi puheenjohtaja ja Merkel on yhä liittokansleri. Katsotaan kuinka kauan kahden johtajan taktiikka pelaa.

Lue myös: Angela Merkelin seuraaja valittiin – uusi johtaja vetää tiukkaa maahanmuuttolinjaa

Moni seikka puhuu sen puolesta, että Merkel ei jatka liittokanslerina vuoden 2021 vaaleihin saakka, vaikka näin on vakuuteltu. Hän on jo nyt eräänlainen lähtöä odotteleva rampa ankka, rampa kansleri.

Päätös Merkelin jatkosta liittokanslerina saattoi alun perinkin olla vain viivytystaistelua. Maailma on muuttunut hurjaa vauhtia, ja Merkelin poistuminen kuvioista hidastetusti auttaa rauhoittelemaan kansaa, markkinoita ja liittolaisia. On suorastaan merkelmäisen harkitsevaa liu’uttaa seuraaja sisään vaiheittain, jotta kaikki ehtivät sopeutua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Merkelin osalähtö oli tarkoitettu tyynnyttelemään oman puolueen kriittisiä ääniä, voi kysyä, kuinka paljon puoluejohtajan vaihto lopulta auttaa. Merkel säilyy edelleen arvostelijoidensa sylkykuppina. Jos häneen kohdistuvan tyytymättömyyden syy oli maahanmuuttopolitiikassa, niin ei aihe mihinkään ole katoamassa, päinvastoin. Merkelin ja uuden puheenjohtajan kannat asiaan eroavat myös toisistaan melkoisesti.

Pitkitetyissä lähdöissä on väistämättä ominaisuus, että tieto edessä olevasta muutoksesta alkaa ruokkia kärsimättömyyttä. Jos kerran olet lähdössä, niin voitaisiinko jo hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä? Jossain vaiheessa on edessä tilanne, että Merkelin sijasta aletaan kysellä, mikä on Annegret Kramp-Karrenbauerin kanta asiaan, jotta osattaisiin nykymenon sijasta varautua jo tulevaan. Merkel voi huomata nopeastikin, että hänellä ei ole enää virkaa.

Lisäksi olisi aika mieletöntä, että Saksan tulevaksi liittokansleriksi haluavan pitäisi valmistautua vuoden 2021 vaaleihin Merkelin varjossa. Uuden johtajan pitää saada loistaa muiden johtajien vierellä, hankkia kannuksia ja vakuuttaa kannattajia, jotta vaalityökin luistaisi. Uusi puoluejohtaja voi tulla piankin johtopäätökseen, että Merkel on vain jarruna. Hän saattaa itsekin tehdä tämän johtopäätöksen.

Merkelin liittokanslerina jumittamisen puolesta puhuu oikeastaan vain yksi seikka. Hän on CDU:n ja sosiaalidemokraattien hallitusyhteistyön takuuhenkilö. Siihen kuvioon ei voi tehdä äkkimuutoksia, muuten kaatuu koko hallitus ja edessä on ennenaikaiset vaalit. Sitä tuskin haluaa Merkelin seuraajakaan. Merkel on toki myös tärkeä kasvo Saksasta ulospäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merkelin pysyminen liittokanslerina on silmänlumetta, joka jatkuu siihen asti kunnes aika hänen lopulliselle lähdölleen on oikea. Kun ilmoitus tulee, se on merkelmäisen huolellisesti pedattu ja yhtäkkiä huomaamme olevamme jälkimerkeliläisessä ajassa.

Harva valtiojohtaja saa itse suunnitella poistumisensa. Saksan rautarouvalle tuon luksuksen suo mielellään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt