Ulkomaat

Ruotsin ja Tanskan rannikolla on havaittu harvinaisia möhkäkaloja – voivat kasvaa yli 4-metrisiksi ja painaa yli 2000 kiloa

Julkaistu:

Aftonbladetin tavoittaman asiantuntijan mukaan runsaat havainnot jättimäisistä kaloista johtuvat siitä, että kuuma kesä houkutteli niitä poikkeuksellisen paljon Tanskan vesille.
Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että Juutinraumalla Ruotsin ja Tanskan vesillä on tavattu tavallisesti lauhkeilla ja trooppisilla merillä viihtyviä harvinaisia möhkäkaloja.

Havaintoja jättimäisistä ja erikoisen muotoisista kaloista on tehty lähiaikoina erityisesti Tanskassa sijaitsevan Helsingörin kaupungin edustalla ja niistä on lehden mukaan tehty runsaasti ilmoituksia Öresund akvarium -merimaailmaan.

Merimaailman johtaja Jens-Peder Jeppesen sanoo ruotsalaislehdelle runsaiden havaintojen johtuvan todennäköisesti siitä, etteivät möhkäkalat ole vielä ehtineet uida etelään ennen kylmän vuodenajan alkamista. Osa havaituista kaloista on kuollut. Niitä tavataan Juutinrauman sijaan tavallisemmin Kattegatin salmella.

– Möhkäkalat eivät pärjää alle 15-asteisessa vedessä. Kuuma kesä houkutteli niitä runsaasti Tanskan vesille, sanoo Jeppesen, joka toivoo, että sekä elävistä että kuolleista möhkäkaloista Juutinraumalla ilmoitettaisiin merimaailmaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Möhkäkalat ovat National Geographicin mukaan maailman painavimpia luukaloja. Ne voivat painaa yli 2 000 kiloa. Pituutta voi olla yli kolme ja leveyttä yli neljä metriä.

Möhkäkalojen levinneisyys Atlantilla ulottuu Skandinaviasta Etelä-Afrikkaan ja Kanadaan. Niiden ravintoon kuuluu meduusoja, mutta ne syövät myös pieniä kaloja, planktonia ja levää.

National Geographicin mukaan möhkäkalat ovat kömpelöitä uimareita. Ne ovat vaarattomia ihmisille, mutta voivat olla hyvin uteliaita ja usein lähestyä sukeltajia.